用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明年基督教20分還有什麼選擇?
樓主: 小山竹
go

明年基督教20分還有什麼選擇? [複製鏈接]

引用:Quote:aggiehny+發表於+12-11-29+16:10+可

原帖由 JHsbb 於 12-11-29 發表
我朋友的女舊年20分抽呢間, 點知第1輪仲有位剩呀, 只得50幾人揀咋, 今年唔知點呢?
我朋友話學校好好, 好唔 ...
我個大女今年20分第一輪入咗,今 年總共有110幾人第一輪入表,因 為我係校友,&唔想如果choice其他 學校得15分第一輪入唔到,要大抽 獎唔知會派到唔知邊間學校(如果 要"呱"區就大件事),仲有自從轉咗 校長後,基慈真係比以前好咗好多 倍,係間重視學生全面發展&品德,多於分數的學校,我地兩公婆都好鍾意依間學校,而且我仲有個細女兩年後 上小一穩陣d好。

暫時大家意見

20分都要抽
黃埔宣道 <無舊生 少了25分人士>
協和
基華 (Kowloon Tong)

唔知係唔係收得晒20分, 定20分都要抽
基慈

小山竹 發表於 12-11-29 18:53
暫時大家意見

20分都要抽

暫時大家意見 (唔爭在寫埋小學網, 中學網, 所屬教會)

20分都要抽
黃埔宣道, 35紅磡, 九龍城, 宣道會 <無舊生 少了25分人士>
協和, 32旺角, 油尖旺, 中華基督教會
基華 (九龍塘), 41九龍塘, 九龍城, 中華基督教會

唔知係唔係收得晒20分, 定20分都要抽
基慈, 黃大仙, 黃大仙, 中華基督教會

提外話, 好多中華基督教學校係精英班先有普教中, 但基華(九龍塘)係全部普教中. (如有錯請指出, 謝謝).

回覆:小山竹 的帖子

基慈小學(45網,中學唔知)今年20分唔使抽,15分先要抽(3份1機會抽到),仲有基慈係小班制(25人一班)今年共4班,上年就三班,前年兩班,&基慈講到明冇精英制,好處係唔會有校地標籤,所有班都係普教中

我46網, 20分揀了浸信宣道會呂明才小學, 今年200幾人申請...........以我估計20分的一定入到

引用:+本帖最後由+小山竹+於+12-11-29+18:55+編

原帖由 小山竹 於 12-11-29 發表

暫時大家意見
基慈小學(45網,中學唔知,只知有協和,德愛,st. B)今年20 分唔使抽,15分先要抽(3份1機會抽 到),仲有基慈係小班制(25人一班) 今年共4班,上年就三班,前年兩 班,六年前差d要殺校,但新校長(黄校長)成功將學校改革,成為同區第一間小班學校,一人三體藝,每個學生一定要喺校內專學一樣體育,一樣美術&一樣樂器(就算沙田體藝都只係專學一樣體育),另基慈講到明冇精英制,好處係 唔會有校內標籤,所有班都係普教 中,總之就係將學生感受放喺第一位

引用:+本帖最後由+小山竹+於+12-11-29+18:55+編

原帖由 小山竹 於 12-11-29 發表

暫時大家意見
講唔到咁多,想知多d可以上基慈網址http://www.keitsz.edu.hk/
希望可以幫到下年小朋友入小一的家長

引用:Quote:aggiehny+發表於+12-11-29+16:10+可

原帖由 JHsbb 於 12-11-29 發表
我朋友的女舊年20分抽呢間, 點知第1輪仲有位剩呀, 只得50幾人揀咋, 今年唔知點呢?
我朋友話學校好好, 好唔 ...
小人選,我估係因為學校位置問題(山上)但新校舍(約6年)and好多人都只知基慈舊校舍時好差,之後又冇去瞭解現在間學校係點,多數只聽人講學校村幾間所謂明牌有幾好,可能係咁所以小人選

暫時大家意見

20分都要抽
黃埔宣道, 35紅磡, 九龍城, 宣道會 <無舊生 少了25分人士>

收得晒20分

仲有沙田路德會梁鉅鏐小學,20分的應該入到~

基慈係好有潛質成為好學校。
校長正努力擺脫慈雲山村校既形象。

暫時大家意見

20分都要抽

應該20分穩入
浸信宣道會呂明才小學 46網
路德會梁鉅鏐小學 沙田

收得晒20分

其實灣仔聖雅各同油麻地循道是很好的學校...不過是基督教熱門學校...20分都好難入

MuiMuiQQ 發表於 12-11-29 17:46
請問,如果爸爸有天主教洗禮紙,但小朋友冇...自行遞交去聖公會嘅小學,會計那5分宗教分嗎?
謝謝^^

...
天主教唔同聖公會架bor~

小山竹 發表於 12-11-30 14:43
暫時大家意見

20分都要抽

無舊生, 少左d 非基督徒+舊生 20分人仕同你一齊抽.  不過, 呢到開左學校名, 下年就有好多基督徒去抽架啦!
選小學都要睇埋中學邊個網, 同埋round 2 係唔係自己個網.  就算不幸要去到round 3, 都叫做多一個原因求位.  不過, 學校睇唔睇, 競爭激烈與否, 真係講唔埋round 3學校會睇d咩野.

小山竹  同埋少了很多25分的人...不過黃埔宣道果名...一早好響  發表於 12-11-30 19:31

引用:基慈係好有潛質成為好學校。校長正努力擺脫

原帖由 amber.h 於 12-11-30 發表
基慈係好有潛質成為好學校。
校長正努力擺脫慈雲山村校既形象。

我認知基慈是一間進步中的小學...不過有一個疑問是未解決的...
中學派位其實很受該校早幾年同學仔的成績影響...用早數年學生成績去ADJUST學生BANDING...
要是幾年間的進步很大...可是早幾年的成績卻是較弱...就ADJUST得唔夠快...到時中學派位就會有負面影響...

其實基督教很少"勁TOP"的學校...天主教反而很多

20分好難抽
循道學校, 31油尖, 油尖旺, 循道衞理會
聖雅各, 12灣仔, 灣仔, ???
舊小拔, 41九龍塘, 九龍城, 聖公會

20分都要抽
馬鞍山主風, 89馬鞍山, 沙田, 聖公會

應該20分穩入
浸信宣道會呂明才小學 46網, ??,浸信宣道會
路德會梁鉅鏐小學 沙田, 沙田, 路德會

收得晒20分

小山竹  多謝整理
聖雅各是聖公會的  發表於 12-11-30 21:46

引用:+本帖最後由+小山竹+於+12-11-30+19:24+編

原帖由 小山竹 於 12-11-30 發表

我認知基慈是一間進步中的小學...不過有一個疑問是未解決的. ...
依樣咪就係又要馬兒好囉

小山竹  都唔係的...要說出每所學校的利弊...真正了解情況...唔可以只看好處/只看壞處  發表於 12-12-1 12:30
‹ 上一主題|下一主題