用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明年基督教20分還有什麼選擇?
go

明年基督教20分還有什麼選擇? [複製鏈接]

好像今年20分好多間都要抽
   4    0    0    0

回覆:明年基督教20分還有什麼選擇?

你不如問明年得15分也不是基督教還會不會有選擇.

引用:好像今年20分好多間都要抽

原帖由 小山竹 於 12-11-28 發表
好像今年20分好多間都要抽
揀邊區好大分別

大家討論下, 各區的學校都可以.
其實基督教二十分, 在什麼二線學校比較穩陣?
是想真心討論下.

可試中華基督教會基華小學(九龍塘)

今年基華二十分都收唔哂禾

回覆:明年基督教20分還有什麼選擇

可試中華基督教會基慈小學(慈雲山)

小山竹  基慈20分今年收唔收得晒  發表於 12-11-29 16:34

係啦...好多唔係"一線學校"都要抽..."二線學校"20分都爭崩頭...SIGH

二十分好難講話邊間學校一定穩陣,如果真係一定穩陣的學校你未必會想報呢~

手持基督教20分, 基本上間間都要抽, 唔駛抽直入的相信你唔會考慮.

如果只限九龍區, 我會揀協和 (太子), 黃埔宣道和基華 (九龍塘).

這三間20分收唔哂, 一定要抽, 但佢地是大班教學, 學位相對較多, 而且升中校網又唔錯 (油尖旺/九龍城).  

要注意聖公會的小學好多會接受埋天主教洗禮紙 (除左協恩, 聖士提反女校, 拔萃), 競爭較大, 這三間應該不受影響.  

aggiehny 發表於 12-11-29 16:10
可試中華基督教會基慈小學(慈雲山)

我朋友的女舊年20分抽呢間, 點知第1輪仲有位剩呀, 只得50幾人揀咋, 今年唔知點呢?
我朋友話學校好好, 好唔明點解咁少人揀呢間學校.......

我自己都係20分, 但我唔搏喇, 太多人爭, 我今年揀左間近家, 校風好, 老師有愛心的學校, 200幾人申請, 我派到......

因為我對落仲有個妹妹, 一家要穩陣D幫埋妹妹, 依傢妹妹有著落, 出年我唔駛煩

我自己心態係咁諗, 屋邨學校唔一定差, 近家最好, 因為只係車程你來回都慳返成個鐘, 呢1個鐘好重要, 用黎做乜都好, 溫書, 瞓覺, 玩, 任你分, 差好遠呀

想補充多一句, 黃埔宣道97年才創校, 沒有父母舊生.

知唔知今年有無人15分入奉基/奉基千禧???

都唔明點解唔可以
把每間學校有幾多人選, 有幾多人, 幾多分入的的資料公開

引用:手持基督教20分,+基本上間間都要抽,+唔駛抽

原帖由 jaycee_mami 於 12-11-29 發表
手持基督教20分, 基本上間間都要抽, 唔駛抽直入的相信你唔會考慮.

如果只限九龍區, 我會揀協和 (太子), 黃 ...
請問,如果爸爸有天主教洗禮紙,但小朋友冇...自行遞交去聖公會嘅小學,會計那5分宗教分嗎?
謝謝^^

jaycee_mami  間間唔同, 要打去學校問清楚!  發表於 12-11-29 17:51

回覆:JHsbb 的帖子

我個大女今年20分第一輪入咗,今年總共有110幾人第一輪入表,因為我係校友,&唔想如果choice其他學校得15分第一輪入唔到,要大抽獎唔知會派到唔知邊間學校(如果要"呱"區就大件事),仲有自從轉咗校長後,基慈真係比以前好咗好多倍,係間重視學生全面發展&品德的學校,多於我地兩公婆都好鍾意依間學校,而且我仲有個細女兩年後上小一穩陣d好。

引用:Quote:aggiehny+發表於+12-11-29+16:10+可

原帖由 JHsbb 於 12-11-29 發表
我朋友的女舊年20分抽呢間, 點知第1輪仲有位剩呀, 只得50幾人揀咋, 今年唔知點呢?
我朋友話學校好好, 好唔 ...
我個大女今年20分第一輪入咗,今 年總共有110幾人第一輪入表,因 為我係校友,&唔想如果choice其他 學校得15分第一輪入唔到,要大抽 獎唔知會派到唔知邊間學校(如果 要"呱"區就大件事),仲有自從轉咗 校長後,基慈真係比以前好咗好多 倍,係間重視學生全面發展&品德的 學校,多於我地兩公婆都好鍾意依 間學校,而且我仲有個細女兩年後 上小一穩陣d好。

‹ 上一主題|下一主題