用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教中心幼稚園 九龍塘 - 基督教中心幼稚園 - 有無媽媽會2012年入讀K呀! ...
樓主: nana1104
go

九龍塘 - 基督教中心幼稚園 - 有無媽媽會2012年入讀K呀! [複製鏈接]

回復 Tigerpooh 的帖子

Teighpooh

我想問下而家你覺得寶貝讀書返學開心嗎???

I quit the school last year.(.i like this school, i quitted just because i hv changed my plan from local to int'l school..)anyway, i hv a school  bag, sweater, 3 summer dress & 1 PE uniform which hv only be used for 3 days, if you are interested & can pick up in Hung Hom, pls pm me, thanks!

回復 clairecarmen 的帖子

wakaka i want ....pm u la thanks

我上網看過有這資料

著重兩文三語,以英語、普通話及廣東話教學。按照兒童身心發展及六大範疇作為基礎,強調其綜合性,並以幼兒的生活經驗作為出發點,把不同學習範疇的活動整合起來,同時運用各小分題與大主題的脈絡連繫,依據孩子的興趣而增加、伸縮,並配合幼小銜接。

以兒童為中心,採用「活動教學」、「主題教學」及「專題研習」,並以「螺旋進度」形式進行教學。因應兒童的發展能力,利用趣味性及多元化的活動及透過參觀及探訪,滿足兒童的好奇心及探索精神,讓兒童在愉快的氣氛下從遊戲中學習。

以簡明的評量表、觀察及事件記錄,協助老師多方面了解幼兒的發展,從而檢討教學方法,以及為幼兒訂定更完善的學習計劃。 評量和記錄的內容更是與家長溝通的重要資料,幫助家長了解孩子的潛能及學習情況。

http://www.chsc.hk/kindergarten/

當然想小朋友讀得開心,其實你另外個offer,你邊間呀!你應該都喜歡先會考慮!

回復 gisoleung 的帖子

個間係英文班..但只有PM無AM....因為我仲有個仔...照顧..所以~AM都我來講好重要~..

Tigerpooh 發表於 12-2-17 09:54
而家pn師生比例就1:8 (pm 班), 但好似話k1的比例唔會咁少, 但實質幾多就唔知了。 而家english & 國語class ...
Hi,想問下開學前學校會唔會有個講解會呢?

nana1104 發表於 12-2-17 11:23

個間係英文班..但只有PM無AM....因為我仲有個仔...照顧..所以~AM都我來講好重要~.. ...
原來如此!如果這樣你應該選擇這間啦!除非waiting有am. 再call你!我係ftm得閒交通下!

個間英文只有下午班..無上午....所以仲15,16 呀!!! 我係PTM mama ...所以我仲完全決定好...我又不知學枚英文時間多不多....個間就肯定日日英文...仲有普通話.中文...

基督教就出名老師好....

Nana1104

明白的,因我仔現返國際學校!但小學我都係比佢讀本地學校,所以不會再讀國際,國際接唔到本地學校呀!(加上國際好貴呀!)

我都不知點決定呀! 你住邊頭呀!

我見學校升學好好咁....

升學同幼稚園無關係,當然名小學都會睇你什麼幼稚園出來啦!(唔係點會有這麼多家長想D仔女讀名校呀)你個係仔?大B定細B呀?我住葵青區呀!

Gisoleung

我大女係大B......我好擔心升上去....

回復 clairecarmen 的帖子

我有興趣:如男仔校服!謝謝!

wakaka... 女仔呀!! 我要了.....hehe

Ok!  什麼都為你安排好啦!唔洗考慮太多啦!衫都有囉!

係呀!我都係咁想呀!!! ^.^

我上網看過有這資料

著重兩文三語,以英語、普通話及廣東話教學。按照兒童身心發展及六大範疇作為基礎,強調其綜合性,並以幼兒的生活經驗作為出發點,把不同學習範疇的活動整合起來,同時運用各小分題與大主題的脈絡連繫,依據孩子的興趣而增加、伸縮,並配合幼小銜接。

以兒童為中心,採用「活動教學」、「主題教學」及「專題研習」,並以「螺旋進度」形式進行教學。因應兒童的發展能力,利用趣味性及多元化的活動及透過參觀及探訪,滿足兒童的好奇心及探索精神,讓兒童在愉快的氣氛下從遊戲中學習。

以簡明的評量表、觀察及事件記錄,協助老師多方面了解幼兒的發展,從而檢討教學方法,以及為幼兒訂定更完善的學習計劃。 評量和記錄的內容更是與家長溝通的重要資料,幫助家長了解孩子的潛能及學習情況。

http://www.chsc.hk/kindergarten/

回覆:九龍塘 - 基督教中心幼稚園 - 有無媽媽會2012年入讀K呀!

nana1104

我個仔而家讀緊N班, 我知佢地日日也有英文堂, 大約15min, 有3個net teacher, 都係穩定的老師, 唔會成日轉, 普通話則1星期1,2堂, 老師都幾好人. 家長日時我都有問老師關於呀仔在學校的表現, 老師都答到細節, 證明佢地都有留意小朋友在學校的不同表現. 有校牧, 每星期有一堂教聖經, 唱聖經歌仔, 有時呀仔番來會講左d 聖經人物俾我知, 我會好開心!! 總括來說係一間唔錯的幼稚園!
‹ 上一主題|下一主題