用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生...的生活
樓主: 小魚兒正正
go

小一生...的生活 [複製鏈接]

回復 2# 長生不老 的帖子

其実国際学校也不軽髹、只是教学方法不同、一般是希望学生自発性地学習。 可看看各校的IB成績、便知曉。  語言也不只是中、英、一般也有外語。 

如果在中学都可以追番晒、公開試成績又OK,有個快楽軽松童年、何樂而不為?

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我終於明哂....點解會有人咁大反應...好老實小兒不是什麼名校....只不過見開學巳有咁多位小朋友做傻事而出呢個post...由自己個仔..帶出post.....估吾到..呢個post比人借題發揮..我只在心裡笑左出來.....巳前我教d學生全部名校...同國際小學....出身..so我..覺得某d人心有病...比你個仔名校又點喎父母都...小人之心...因為現今香港生活壓力..太大..人人so off自己仔.女..仔女係佢.d十卡鑽石....三十年後既香港會點呢....我覺好可恥...踩人來提..高自己個仔...算啦....吾駛再講什麼....like睇咪睇囉..吾like佢講咩我都吾會痛....現今小學生d壓力連父母都吾明...可以說什麼...可悲...自己問心..換番轉自己係小朋友會點....可能又有好多專家講咩咩咩........家長們問心值得咩...我認識幾個所謂..名校.退休校長... ..佢睇住我個仔大..都話我做得啱..吾駛咁谷法...小學..等佢慢慢來...間間學校都會出到好學生...入到大學..只係睇個小朋友呀..吾好學.現今d家長咁呀...唉...家長們..一起反思吧啦...吾好出口就踩人個自己個點掂..... quote]原帖由 Mighty 於 11-11-28 19:30 發表
其実国際学校也不軽髹、只是教学方法不同、一般是希望学生自発性地学習。 可看看各校的IB成績、便知曉。  語言也不只是中、英、一般也有外語。 

如果在中学都可以追番晒、公開試成績又OK,有個快楽軽松童年、何樂而不 ... [/quote]
[

我都另類外星阿媽...., 不會比太大壓力個小朋友. 她今年讀小一, 頭2個月連我都要叫救命...., 真的有冇咁深. 直到今天, 巳經1次測驗, 1次考試. 每星期一定有默書.  但每個星期我都照例帶他們出去玩. 只是在考試前的週日, 玩的時間比較短.

我都想她們有個快樂的童年. 真的不想跟隨這個殘忍的教育制度. 追得很, 很, 很辛苦.

可能你們都有聽過一本叫"怪獸家長", 第一輯喺講現在的怪獸家長行為, 學校很推薦這本書. 但當到咗第二輯, 喺講學校和現今的教育制度...., 啲學校就只字不提.... 這2本書有很多啓發, 留意下. 尤其第二輯, 家長是否真的跟隨這個遊戲呢 !!!

真係好開心,we're not alone!
雖然我地無辦法反抗呢個教育制度,但起碼我地都無夾硬迫我地d 小朋友做天才.
人各有志, 有些人可以十項全能,而有d不能,大家要互相尊重呀!
就比我地d小朋友有一個愉快童年吧! 祝各位生活愉快!

其實每個家庭有不同環境, 情況, 好難去講點係之好, 點係唔好.  
最重要都係跟自己小朋友性格去行.
我小朋友依家小4, 小1同小2, 好多時功課在學校做完. 每晚都唔會同佢溫書, 除佐默書前一日. 因為大家都懶. 可以晚上講下story, 玩下. 9:30前去瞓. 到考試前一個月開始溫書, 考試成績中間位置. 聽落好似好輕鬆, 但其實都會有壓力.. 不知從何而來的壓力..
到了小三, 因為tsa 問題. 功課的內容寫多好多野.. 每晚就要做好耐.. 到想溫書巳溫唔到. 每天同時間比賽, 真係好恐怖.. 好大壓力下過了小三.
今年升上高小, 反而無咩壓力. 可能亞仔真係大佐. 同埋經過學校小三時的特訓. 反而輕鬆好多.  考試溫習時間都用少佐, 每天可以預課, 默書都只係用10-15mins.
其實小朋友應該係要點成長 ? 真係無一個ans, 如果自己個小朋友係好自覺, 又好叻, 噉父母真係可以講得好輕鬆. 但如相反. 噉就真係會好辛苦.. 父母 一定會想好多辦法去幫佢, 但又唔可以話le o的父母係怪獸家長. 噉當然我認同有某家長好誇張. 但絕大部份都唔係. 最重要都係睇下小朋友能力.

香港教育制度真係好恐怖, 有好多事真係身不由己. 同埋我覺得適宜的壓力比小朋友, 對佢地成長係有幫助, 同埋都唔一定唔開心.

我兩個女幼稚園階段仲有學幾樣野, 一上小一我就差唔多CUT哂. 只剩英文一科. 原因係兩個女返學巳做好多野, 唔想再增添大家壓力. 而且都想星期六,日可以去下街 . 我兩個女間學校一點都唔易讀, 程度幾深, 但兩個女間幼稚園就好淺. 起初都好驚跟唔上, 但暫時兩個女的能力比我想像中好.

回復 26# 小魚兒正正 的帖子

我是支持你的論點,但是我太太,與我不同, 時常衝突.

我個仔自小聰明伶俐有創意, 自從入小一傳統學校後後就變得好foolish and stupid, 反應慢 !!!    D功課全部要照model answer !!    問佢問題, 佢心理上如答吾中個model answer, 就好似有錯折感.     我應該怪誰, 政府政策是否有問題?   

Just for sharing. I understand the situation for different kids in different schools can be very different.

The change in living pattern is not dramatic for my child after entering P1.

His current school hours is similar to his full day kindergarten. Now attending P1, he still goes to gym., tennis ... etc. after school as usual.

His school has homework class Mon-Thu. Unless the class is used for other purpose by the teachers, he usually can finish some or even all homework in school. After returning home, we just need to check it or help him for the remaining portion which can usually complete within 45 minutes. After that, he still have time to enjoy reading, playing toys and/or online games/activities ... etc. He usually go to bed around 10:30 p.m. (Would be better if he can sleep earlier.)

Since the beginning of P1, I have been encouraging and guiding my child to plan and manage his time so that he can balance and enjoy life better. Basically, I do not restrict the activities but the time. Say, online games up to 20 minutes per day.

王國會長

小魚兒正正 發表於 11-11-24 13:23
唉...個仔開學後...見到佢有時都幾心up....早上6點半要起身番學....一路到4點幾番到屋企...沖個涼..就話要 ...

唔計沖涼食飯, 小一真係咁多功課要由4點幾做到9點半咁耐? 會唔會中間做了其他野?

緊係..有食飯沖涼...吾妥協而哂時間....比我擦啦...如果吾擦佢由佢..吾跟筆順..吾駛45min巳完成....所以..都話係由個仔引個post出來囉...希望家長反思..係咪值得..要哂小朋友d時間..學埋咁多野...姐...一句講哂...教育制度萬歲
[

個女返咗小一之後就再冇去公園玩過,放學就開始做功課,跟住食飯,溫書。好似個機械人,我啲就好似軸承,日日跟住轉。

回復 WINNIE168168 的帖子

非常有同感, 小朋友明明識, 但因為唔係model answer扣分...Our education really kill our kids' innovation ability and ability of independance thinking...

我個女過緊非人生活,讀緊傳統學校,課外活動多籮籮,一星期游三日水,兩日芭蕾舞,加上英文、普通話、彈琴、打鼓,仲有要返主日學。有時我帶出帶入自己都好辛苦,但係佢又唔想放棄任何一樣,我見佢成績都不過不失,就由得佢,睇佢幾時頂唔住,先同佢債務重組。唔經唔覺佢已經讀小二了。
‹ 上一主題|下一主題