用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 今年書展咩教材抵買呀?大家請分享一下
樓主: suyeken
go

今年書展咩教材抵買呀?大家請分享一下 [複製鏈接]

原帖由 momo1997 於 5-8-2010 15:58 發表
我都同意用實圖, 同埋要同小朋友講解, 糾正佢地既錯誤呀.

我都報左d for 小朋友教育既講座, 你有無d兒童心理既課程介紹呀?

你講果套力豆係唔係關於台灣出既大自然科學既書? 之前都有sales 打電話離sell 我呀.....咁你結果買左幾多錢左右? 一共有幾多本書?

我大仔細個俾婆婆湊, 成日睇電視, 已經盡量俾d有益既節目佢睇, e.g. your baby can read, sesame street...但係佢學講野真係比其他小朋友慢

相比我細仔俾工人姐姐湊同返育嬰園, 學野快過大仔好多, 表達能力都好好多......唔知係咪同睇電視有關, 當然仲有好多confounding factors, 始終唔係科學研究, haha

我係中大讀心理學學士畢業的, 所以都無讀過坊間既心理學課程。我見好多大學有d業餘進修課程, 同埋好多育兒機構搞d 短course, 但大部份質素都存疑, 而且證書唔被承認(即是若果你想進修做臨床/兒童心理學家/社工的, 千祈唔好報呢d)

若果想搵d正規的, 港大同中大都有part time 的diploma 讀, 但價錢不菲, 而且好多功課好多書讀, 優點係可以接上去讀碩士。

若果唔係想進修, 純粹為教仔的, 我覺得健康院的"共享育兒樂"講座辦得好好, 我生大仔時都有同婆婆一齊去聽, 最重要係婆婆都聽得明, 好實用,姑娘又有經驗, 又唔駛錢, 非常值得推介! "共享育兒樂" 都出左本書, 教家長點樣教小朋友,唔同年齡階段會有咩發展....坊間有得買的, 好似$8x 左右, 都係好實用, 而且絶對有科學根據(我有仔細睇過, 跟大學上兒童心理學的都好脗合)~

係呀, 我套"力豆 力豆"係台灣果套呀, 因為有D facebook朋友都買左, 佢地帶我去買, 九千幾蚊仲有套flash card送, 有成60幾本書, 仲有支發聲筆同一d小玩具, 佢地有好多禮物比我揀, 我最後就揀flash card. 仲有免息分期添! 我係Chart C買架, 聽日都會去BB展睇下有無D平書/繒本.

我想報D course教仔咋, 等我去健康院問下先.

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-5 16:39 發表

你講果套力豆係唔係關於台灣出既大自然科學既書? 之前都有sales 打電話離sell 我呀.....咁你結果買左幾多錢左右? 一共有幾多本書?

我大仔細個俾婆婆湊, 成日睇電視, 已經盡量俾d有益既節目佢睇, e.g. your baby c ...

原帖由 momo1997 於 5-8-2010 21:15 發表
係呀, 我套"力豆 力豆"係台灣果套呀, 因為有D facebook朋友都買左, 佢地帶我去買, 九千幾蚊仲有套flash card送, 有成60幾本書, 仲有支發聲筆同一d小玩具, 佢地有好多禮物比我揀, 我最後就揀flash card. 仲有免息分期 ...

hehe, 咁你去完BB 展有無咩斬獲呢?

我都有再去Chart C個booth, 最後訂左本地球公民365既通識兒童雜誌, 比自己睇, 雖然佢話適合小學生-中學生, 不過我覺得家長都arm睇, 我睇完又可以比姪仔睇, 好環保, 加上又有gift送.

另外係新雅買左D$10本既學作, 玩下連線, 分大與小果D. 又買左D$100/6本既繒本, 仲有flash card, etc.

今次都係$2000左右落樓.

原帖由 siu_po_ultra 於 10-8-12 14:28 發表

hehe, 咁你去完BB 展有無咩斬獲呢?
‹ 上一主題|下一主題