用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好感動, 沒有選擇錯學校
樓主: Peg_Peg
go

好感動, 沒有選擇錯學校 [複製鏈接]

原帖由 9284 於 10-7-21 16:58 發表
其實睇佢profile咪知佢講邊間lor, 洗唔洗下下開口問人呀, 仲要pm咁嚴重

其實好多學校都有profolio比返家長架啦, (係好多, 唔係全部), 爭在幾時比o者, 佢果間算比得遲啦, 我知有d學校半個學期比一次添呀, 學費貴果d ...

哎喲, 我真係無你咁醒, 識看人地個profile, 我係電腦白痴

I got one today too....because I don't expect to have this kind of portfolio, I'm really happy in seeing this. Also, the teachers talked to me for more than 30mins about the performance of my son and the progress during this year. Inside the portfolio, they also explained what he can't do at the start but he can finish the task at the end of the term.

我仔仔都曾經讀過學之園, 真係一間好好ge學校, 樓主真係無拺錯~
仔仔ge第一份portfolio都係黎自學之園(雖然依家讀o個間都有), 當時真係睇到好感動~

原帖由 tamtamchan 於 10-7-21 15:02 發表
may i know which school?
Thanks!!

Learning Habitat

其實我唔知其它學校有無, 但我收到個 portfolio 真係好有驚喜, 因我無預計會有.  看得出老師用心去整理; 我絕不懷疑老師對小朋友愛心.

原帖由 Peg_Peg 於 10-7-22 10:19 發表
其實我唔知其它學校有無, 但我收到個 portfolio 真係好有驚喜, 因我無預計會有.  看得出老師用心去整理; 我絕不懷疑老師對小朋友愛心.

我都收到一份令我感動的LH portfolio, 記錄了囡囡過去一年所學到的, 看見老師對她讚賞的評語, 還有取了成績優異奬, 真的很開心, 她喺呢度有一個好愉快學校生活, 真的有點後悔冇繼續在原校升讀, 希望將來的學校也能給女兒有一個愉快學習&開心的童年.

我果間都無呀...

mm...間間做法都唔同,我囡囡個間每半學期會安排觀課一次,家長日一次,portfolio & 晝冊一份....

醒目開學勳章

原帖由 sllau 於 10-7-22 11:56 發表
mm...間間做法都唔同,我囡囡個間每半學期會安排觀課一次,家長日一次,portfolio & 晝冊一份....

我女果間除了portfolio, 晝冊還有四方帽相  如果有埋小小畢業禮仲正   Anyway, 我也很感激,很多謝這kg,女女時常同我講,Miss Cheung話要多啲笑呀,希望女女永遠都要笑多啲

醒目開學勳章

我囝新學年轉校,但都有收到

的確是有許多學校, 不論是名校還是屋村學校, 都有profile,並於學期尾交回家長作紀念....我相信版主原意是想share那一份感覺, 而不是想sell其所讀的學校, 感動不是學校做與不做...而是看見那份profile而有的一絲溫暖的感覺...難道你看到小朋友在學校的相片會沒有感覺嗎?? 我相信你一樣有感覺...

我的一個小朋友現時讀屋村學校...同樣有profile...老師同樣有耐性及愛心...我非常多謝他們...只是作為家長的想為小朋友將來打算而選擇較有名氣的幼稚園...希望於升小時...不論是考私校或叩門時會有一點點的幫助...

原帖由 9284 於 10-7-21 16:58 發表
其實睇佢profile咪知佢講邊間lor, 洗唔洗下下開口問人呀, 仲要pm咁嚴重

其實好多學校都有profolio比返家長架啦, (係好多, 唔係全部), 爭在幾時比o者, 佢果間算比得遲啦, 我知有d學校半個學期比一次添呀, 學費貴果d ...

原帖由 七點半 於 10-7-22 15:57 發表
的確是有許多學校, 不論是名校還是屋村學校, 都有profile,並於學期尾交回家長作紀念....我相信版主原意是想share那一份感覺, 而不是想sell其所讀的學校, 感動不是學校做與不做...而是看見那份profile而有的一絲溫暖 ...

七點半, 妳講出咗我想表達嘅嘢.  可能我文字表達能力差, 所以令人誤會....

peg peg
除了portfolio, 我剛睇了學校網內的照片, 我個囡個班有一個folder係<永遠的朋友>, 見到小朋友們一齊攬頭攬頸既相, 真係好感觸, 覺得佢地大左好多

呢一年識左好多同班既家長, 仲有攪下d gathering,
希望以後keep 住聯絡啦

p.s.我個囡都會留係lh讀k1

原帖由 suee 於 10-7-23 00:34 發表
peg peg
除了portfolio, 我剛睇了學校網內的照片, 我個囡個班有一個folder係, 見到小朋友們一齊攬頭攬頸既相, 真係好感觸, 覺得佢地大左好多

呢一年識左好多同班既家長, 仲有攪下d gathering,
希望以後keep 住聯絡 ...

妳囡囡係邊個 campus, 唔知k1會唔會同我小朋友同班.  我本身同其他家長唔多熟, 因為我要返工.....我都希望以後keep 住聯絡:

我個囡讀海帆校的
不過我有d後悔當初無為個女選普英班,你女女是英普班嗎

不是你表達差....我都明白呀......其實大家都是為人父母....當然明白那一份感覺....enjoy!!!!!

原帖由 Peg_Peg 於 10-7-22 17:29 發表

七點半, 妳講出咗我想表達嘅嘢.  可能我文字表達能力差, 所以令人誤會....

醒目開學勳章

我都覺得很開心, 因為我個女只係插班讀了兩個月, 見到佢係學校非常開心, 我都覺得這間學校很適合她, 除了profile外, 她的班相那麼大張我亦感到驚喜, 我無諗過學校會晒咁大張班相, 平日我個女都要我同佢一齊上網睇番D相, 可以從相片中分享到女兒在學校的情況, 我都覺得我無選擇錯誤!

hi Peg_peg, my boy studied at the same school as your kid and he will stay there for K1 too.   Which class will your kid attend this Aug?

We are also very glad to receive the nicely prepared profolio from the school.  The teachers and assistants there are so caring.  My boy loves his school a lot and even refused to attend other Kinder interview last year.

原帖由 suee 於 10-7-23 10:40 發表
我個囡讀海帆校的
不過我有d後悔當初無為個女選普英班,你女女是英普班嗎

我囝囝讀海逸校, 雖然唔同校, 有機會希望聯校旅行或運動會時見下.  

我小朋友都係讀粵英班, 當初選擇時都考慮好耐....

原帖由 TY2004 於 10-7-23 18:42 發表
hi Peg_peg, my boy studied at the same school as your kid and he will stay there for K1 too.   Which class will your kid attend this Aug?

We are also very glad to receive the nicely prepared profolio ...

TY2004, my son will be K1B (CE).  Is it same class?
‹ 上一主題|下一主題