用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2009 - 1C 班 請進
樓主: rebeccalo
go

2009 - 1C 班 請進 [複製鏈接]

今日寫5個, 每個9次...
1. a boy
2. a girl
3. a cat
4. a dog
5. a mouse

原帖由 rebeccalo 於 09-9-11 21:31 發表
想問今日英文功課係吾係以下三個字,寫9個.
1)A BOY
2)A GIRL
3)A CAT
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-9-12 00:31 發表
Hi rebeccalo,
我個女都有講, 你囡囡喊咗兩日, 阿女話佢喊到攞唔到紙巾, 走去俾咗張佢, 聽到你囡囡話好掛住你喎.  不過今日冇事嗱, 打針都冇喊, 好勇敢!!  ...

聽到有D吾開心, 因我要返工 ,囡囡要同婆婆住.我晚晚都返婆婆到見過面我才回家 ,收到班主任電話之後 ,真係想立刻遲工...但為生活...無計.
多謝你囡囡佈料 .星期五囡囡同我講今日有少少喊 ..但同我講吾會再喊 ..希望囡囡keep住la ..
記得叫你囡囡佈料比我聽 ...thank you

hi rebeccalo,
唔好唔開心啦! 我覺得你囡囡其實都好懂事, 我見她的自理能力很好, 表達能力都好好... 她這幾日的問題可能只是因為要適應新環境而已, 只要不是身體不適, 就不要太擔心吧! 而且老師都好關心她呀, 咁快打電話俾你, 你可以放心啦!

btw, 你收到唔收到我email 呀?
原帖由 rebeccalo 於 09-9-12 22:01 發表

聽到有D吾開心, 因我要返工 ,囡囡要同婆婆住.我晚晚都返婆婆到見過面我才回家 ,收到班主任電話之後 ,真係想立刻遲工...但為生活...無計.
多謝你囡囡佈料 .星期五囡囡同我講今日有少少喊 ..但同我講吾會再喊 ..希 ...

原帖由 rebeccalo 於 09-9-12 22:01 發表

多謝你囡囡佈料 .星期五囡囡同我講今日有少少喊 ..但同我講吾會再喊 ..希 ...

其實佢都好細個嘛,喊都唔奇啦,都係5,6歲人仔。。。
rebecca,都明白你內心既感受,多D同佢傾計啦,學你話為生活冇法子啦,你女女知你鍚佢架,你知佢幾掛住你就知啦。

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-9-12 22:53 發表
hi rebeccalo,
唔好唔開心啦! 我覺得你囡囡其實都好懂事, 我見她的自理能力很好, 表達能力都好好... 她這幾日的問題可能只是因為要適應新環境而已, 只要不是身體不適, 就不要太擔心吧! 而且老師都好關心她呀, 咁快打 ...

Thank you 希望只是過道期 ....今早回校前又喊過.我都無計

醒目開學勳章

回覆 1# rebeccalo 的文章

請問24/9 中文默書默セ , 囡囡手冊寫得吾清楚

默第一同第三課既生字.
第三課既生未未寫既, 但係原來佢地短短日子已經教左一至三課, 但係第二課唔需要默.  如果我個女理解錯請其他家長更正.

醒目開學勳章

原帖由 Mcada 於 09-9-17 12:54 發表
默第一同第三課既生字.
第三課既生未未寫既, 但係原來佢地短短日子已經教左一至三課, 但係第二課唔需要默.  如果我個女理解錯請其他家長更正.

Thank you ...
你可不可以幫 我問下囡囡 .Hazel 今日有無喊  

原帖由 rebeccalo 於 09-9-17 15:34 發表

Thank you ...
你可不可以幫 我問下囡囡 .Hazel 今日有無喊  

好呀, 不過你唔好咁擔心啦, 喊都係好平常, 佢地咁細個, 又要適應咁多轉變, 俾我都想喊.  hazel有冇話你知佢返學開唔開心呀?

應該冇錯, 阿女都係咁講...
阿女話hazel 這兩天好乖, 冇喊喎!

Mcada 於 09-9-17 12:54 發表
默第一同第三課既生字.

rebecca,
呀女話hazel兩日都冇喊啦, 好開心上課.... 請放心.
佢仲話之前果個wk如果佢喊, safari會即刻主動關心佢, 你真係要thank you safari呀... 放心啦, 大家同學都關心佢.

原帖由 safarimama 於 09-9-17 16:54 發表

呀女今日放學返黎話第三課唔係默生字, 係默句子呀~

不用客氣, 她應該的. 大家同學仔應該互愛互助, 阿女係獨生女, 真係好希望她能學懂與人相處和樂於分享!

阿女都話要默課文呀!!
原帖由 Mcada 於 09-9-18 00:30 發表
rebecca,
呀女話hazel兩日都冇喊啦, 好開心上課.... 請放心.
佢仲話之前果個wk如果佢喊, safari會即刻主動關心佢, 你真係要thank you safari呀... 放心啦, 大家同學都關心佢. ...

醒目開學勳章

原帖由 Mcada 於 09-9-17 15:55 發表

好呀, 不過你唔好咁擔心啦, 喊都係好平常, 佢地咁細個, 又要適應咁多轉變, 俾我都想喊.  hazel有冇話你知佢返學開唔開心呀?

hazel 之前話吾鐘意依間學校 ,話老師吾理呿. 但這ニ天,呍話好開心.希望呿keep住.

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-9-17 16:54 發表

Thank you !! 希望囡囡keep住..

D相我收到la ...thank

醒目開學勳章

原帖由 Mcada 於 09-9-18 00:30 發表
rebecca,
佢仲話之前果個wk如果佢喊, safari會即刻主動關心佢, 你真係要thank you safari呀... 放心啦, 大家同學都關心佢. ...

Thanks you ...
真係要多謝safari... 呿係囡囡第一個係學校識的同學

醒目開學勳章

回覆 1# rebeccalo 的文章

有無旅行果日抽倒做義工  ?

原帖由 rebeccalo 於 09-9-21 10:32 發表
有無旅行果日抽倒做義工  ?

有呀。

醒目開學勳章

原帖由 Mcada 於 09-9-21 13:14 發表

有呀。

我都係 , 都時見la .

旅行果日我都抽倒做義工!!
原帖由 rebeccalo 於 09-9-21 14:01 發表

我都係 , 都時見la .
‹ 上一主題|下一主題