用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫 ...
樓主: creamy-lanlan
go

救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫

wamsl 寫道:
hi!我想請教你們咁我想讀這三間小學話,英該讀邊幾間幼稚園呀,請指教!

wamsl,
我覺得讀邊間幼稚園都冇嘜問題,問題係你的運氣好唔好派唔派到,派唔到叩門的表演如何,小朋友有冇獎狀、學課外活動等等!

Re: 救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫

xo,
唔該晒你既分析, 今個week 要交表啦....真係好難決定....我都想揀西灣河基灣, 但我仔仔間幼稚園冇安排去這間參觀....請問學校是否很舊呢?????

小寶,

你係咪識人在舊基灣讀?? 舊基灣程度深唔深的?? 老師有愛心嗎?? 多唔多功課呀??

謝謝!
Hei-Hei

醒目開學勳章

Hei-Hei 寫道:
小寶,
你係咪識人在舊基灣讀?? 舊基灣程度深唔深的?? 老師有愛心嗎?? 多唔多功課呀??
謝謝!

Hei-Hei,
我個囡讀緊小一,返左1 week的功課ok唔太深,我覺得數學就要淺(只教counting)可能唔想小朋友太大壓力。我覺得老師同校長有愛心,佢哋有成8個主任。我個囡起初返學唔太習慣,我同佢返學校係門口同主任講,主任就立即叫d師姐(隨手搵個,冇刻意安排)帶我個囡上課室仲叫佢同我個囡傾下偈。放學後我問囡囡姐姐同你講嘜,佢話姐姐之前返小一都好似我咁,好怕同唔習慣.....!我覺得佢哋教d小朋友好有責任感同好識sharing!我個囡上星期上了普通話,先生就獎勵d糖比佢哋個組話佢哋講得好,攪到我個囡放假都成日學講普通話!

醒目開學勳章

小寶 寫道:
梁校長就話小一既功課一小時內可以完成,每日都會有修導堂給小朋友做功課,默書抄寫都會有.

又眞係喎,1小時內就做哂d功課(個日仲要畫畫),平日30mins已做完,每日(除Friday外)都有30mins導修課,班主任睇住佢哋!

o甘丘佐榮好 or 舊基灣好??

這兩間邊間程度會深些?? 功課邊間會多些??
Hei-Hei

Hei-Hei

hi creamy-lanlan,

學校當然係比一般新校舊, 但唔會舊到好得人驚, 內裡好乾淨, 設施足夠, 不過近學校大門, 現在做緊新翼工程, 上年已籌款建新翼, 所以校門比較污舊, 將來會多些多用途課室.

Hi Ox,
你是不是有仔女再基灣讀呀? 我明天去報明, 現還未稔惦????? 舊基灣??? 新基灣?????

hi creamy-lanlan,

好難決定, 好視乎小朋友能力, 新舊基灣都係好多功課, 同埋都好睇緊成績, 而新基灣係比較著重音樂. 成績比舊基灣好少少, 壓力會大d, 所以如果小朋友係好有能力, 揀新基灣應該應付到, 但你要預左壓力會大d. 但舊基灣也有好處, 如果小朋友係讀書材料, 揀舊亦好, 因為會比較突出, 將來升中在同校來說, 會少d競爭(這是相對新基灣來說). 當然舊基灣也很多很多叻人.

ox, 我今天去報啦...去舊基灣.
‹ 上一主題|下一主題