用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫 ...
go

救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫 [複製鏈接]

救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫

我仔仔今年要報小學啦...好苦腦, 大家知唔知這幾間學校點呀???

Re: 救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫

我都係16網, 和你一樣我都係想選這三間其中一間, 最初我想選救世軍韋理夫人, 後來入該校 website 睇到 "獎懲規則"通告有2頁紙, 1頁半係懲罰就嚇親唔敢選這間, 因我仔仔較好動活潑, 又多口, 又貪玩, 我怕讀這間學校, 仔仔會好容易比人寫手冊,記缺點, 成日要見家長就慘啦! 我覺得文靜又乖, 不好動的小朋友會適合讀這間, 至於培僑小學是活動教學, 我都幾鍾意, 去年該校的連文嘗校長去仔仔學校的講座, 我見過他,他很nice, 我識得有小朋友係度讀緊書, 都讀得開心, 至於由北角搬去的柴灣聖米迦納,我不十分太了解, 都係問下親子王國的媽咪意見, 不過仔仔校長話這間好難入喎! 你點睇?

醒目開學勳章

Re: 救世軍/聖米伽勒/培僑小學, 邊間好? 我在16網.請幫幫

如果比我選我會:
1. 聖米迦納
2. 救世軍韋理夫人
3. 培僑小學

救世軍(上午)我個囡考試後補d先生同校長好nice,不過下午校比上午校好!

Carolho

至於培僑小學是活動教學, 我都幾鍾意, 去年該校的連文嘗校長去仔仔學校的講座, 我見過他,他很nice, 我識得有小朋友係度讀緊書, 都讀得開心

But one of its secondary school  will be in Shatin and another will be in North Point.  What's your view on this  and do you know if the one in North Point is a good one?

o甘如果基灣和聖米迦勒, 會揀邊間呢?

謝謝!
Hei-Hei

Xanthe:

你囡囡係後補生, 係咪講緊去年考救世軍, 咁你囡囡現在派左邊間小學, 救世軍下午班放學時間6:00, 太夜了, 如果只得半日制, 我鍾意上午班

我只知培僑小學的學生, 係可以直升番北角果間培僑中學, 但中學好不好就不知道, 要問下中學的家長, 培僑小學的連校長自己話以前在國際學校做校長, 後來才轉來培僑小學, 所以他把國際學校的教學模式帶來培僑,採用活動教學, 他們在推廣閱讀課外圖書方面做得不錯

培僑中學應不屬 band 1.

係呀,培僑小學係沒有記缺點, 記大過和記小過這回事. 只會用鼓勵和讚賞. 如果小朋友好動活潑是很合適的.
Carolho 寫道:
我都係16網, 和你一樣我都係想選這三間其中一間, 最初我想選救世軍韋理夫人, 後來入該校 website 睇到 "獎懲規則"通告有2頁紙, 1頁半係懲罰就嚇親唔敢選這間, 因我仔仔較好動活潑, 又多口, 又貪玩, 我怕讀這間學校, 仔仔會好容易比人寫手冊,記缺點, 成日要見家長就慘啦! 我覺得文靜又乖, 不好動的小朋友會適合讀這間, 至於培僑小學是活動教學, 我都幾鍾意, 去年該校的連文嘗校長去仔仔學校的講座, 我見過他,他很nice, 我識得有小朋友係度讀緊書, 都讀得開心, 至於由北角搬去的柴灣聖米迦納,我不十分太了解, 都係問下親子王國的媽咪意見, 不過仔仔校長話這間好難入喎! 你點睇?

sisima 寫道:
培僑中學應不屬 band 1.

中學是沒有分組別的,中學只分中文中學和英文中學. 只有小六學生才分組別. 培僑中學多數收第一組別和第二組別的小六學生.  

Carolho 寫道:

我只知培僑小學的學生, 係可以直升番北角果間培僑中學, 但中學好不好就不知道, 要問下中學的家長, 培僑小學的連校長自己話以前在國際學校做校長, 後來才轉來培僑小學, 所以他把國際學校的教學模式帶來培僑,採用活動教學, 他們在推廣閱讀課外圖書方面做得不錯

要成績和操行好,面試合格才可以直升培僑中學. 校風是一流.

多謝晒各位的意見....真係心大心細...0甘基灣個兩間又點睇呀????各位媽咪

醒目開學勳章

Carolho 寫道:
Xanthe:
你囡囡係後補生, 係咪講緊去年考救世軍, 咁你囡囡現在派左邊間小學, 救世軍下午班放學時間6:00, 太夜了, 如果只得半日制, 我鍾意上午班

Carolho,
我係net15,之前第一志願,基灣愛蝶灣,第二志願基灣西灣河,第三志願丘佐榮,但係好不幸被派第九志願聖巴西流。跟住我就去叩門(有四間學校),兩間基灣、北官(上)、救世軍(上、下),除左愛蝶灣唔收之外,全部都收!就算連基灣西灣河的校長同我講,愛蝶灣真係好難入,因為校舍新、校風嚴、佢仲係全港中學派位第一tim,所以這幾年好多人揀。

醒目開學勳章

Hei-Hei 寫道:

謝謝!

Hei-Hei,
3間都好!好難揀!如果揀我就會揀近我屋企,即net 15 先!

基灣 of course.

Hei-Hei 寫道:

謝謝!

mrs-tom,
點解呀??

to creamy-lanlan,

如果小朋友有能力, 當然選基灣(2間都係, 不論愛蝶灣或西灣河). 你可以去佢地2間學校網頁一看, 就知道佢地派位有幾勁, 2間已公怖左今年全部6年級派位成績及中學;  

愛蝶灣基灣更加係全香港派位第一位 (係根據沒有直屬中學, 聯繫關係來說), 早幾年, 東方日報, 蘋果日報都有報導有關教育署提供的資料, 原來"愛蝶灣基灣"係全香港排名第一位派位升中最好學校 (係唔計有直屬中學, 聯繫關係的學校 例如聖保羅小學, 華仁小學...., 因為呢d學校有直屬中學, 所以派brand one 中學係有一定百份比). 而西灣河基灣都係排全港頭15名內, 佢地2間仲勁過油麻地天主教小學, 而"聖米伽勒"排名就唔見, 頭30都唔見, 所以高低立見.

自從早幾年教育署突然出左呢d資料, 就令好多所謂傳統名校及唔係名校的小學反對, 會打擊收生, 所以自從o個年, 學校有權自行保留公怖資料.

hi!我想請教你們咁我想讀這三間小學話,英該讀邊幾間幼稚園呀,請指教!

ox,
請問哪裡可以睇到這些資料?
ox 寫道:
to creamy-lanlan,

愛蝶灣基灣更加係全香港派位第一位 (係根據沒有直屬中學, 聯繫關係來說), 早幾年, 東方日報, 蘋果日報都有報導有關教育署提供的資料, 原來"愛蝶灣基灣"係全香港排名第一位派位升中最好學校 (係唔計有直屬中學, 聯繫關係的學校 例如聖保羅小學, 華仁小學...., 因為呢d學校有直屬中學, 所以派brand one 中學係有一定百份比). 而西灣河基灣都係排全港頭15名內, 佢地2間仲勁過油麻地天主教小學, 而"聖米伽勒"排名就唔見, 頭30都唔見, 所以高低立見.

自從早幾年教育署突然出左呢d資料, 就令好多所謂傳統名校及唔係名校的小學反對, 會打擊收生, 所以自從o個年, 學校有權自行保留公怖資料.
[img align=left]http://maggy.spps.tp.edu.tw/02%A4%C0%B9j%BDu%2F30%B0%CA%AA%AB%28%B0%CA%B5e%29%2F01%2F08%2Egif[/img]

醒目開學勳章

fatman,
基本上你上你心儀的小學,佢都會有post佢學校的中一派位情況,今年愛蝶灣係第一間學校post上網(放榜翌日)!佢哋會mention派左志願的%,但我就會睇佢d學生派左邊間中學為準!
‹ 上一主題|下一主題