用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 今年08-09(星期六)1st Round interview EC家長自救站 ...
樓主: Dennisk
go

今年08-09(星期六)1st Round interview EC家長自救站! [複製鏈接]

我想問下大家當interview時, 問及你覺不覺得ec是一間好學校時, 你地點答呀?
我們答不知道. 唔知會點呢?

原文章由 小兒兒 於 07-9-17 11:25 AM 硐表
我想問下大家當interview時, 問及你覺不覺得ec是一間好學校時, 你地點答呀?

I think You just tell what you know honestly....
But of course, if you think EC is not good, then no point to apply .....
On the other hands, if you say EC is excellent, then, you have to explain why say so...

原文章由 小兒兒 於 07-9-17 11:25 硐表

如果妳解釋到點解會答唔知到,我諗都無乜野的。因為一般人都假設了間學校好,先會讓自己的子女去讀書的,唔通有人會推自己子女去間唔好的學校 ?所以你答唔知照計就唔多好架喇,但如果妳解釋得到而又合理,我又反而覺得妳會拿到高分播,因為最少比答覺得ec是一間好學校,而又講唔出有乜好點樣好來得實在。

祝早日找到心中好學校

[ 本文章最後由 Dennisk 於 07-9-17 12:03 編輯 ]

原文章由 Dennisk 於 07-9-17 12:00 硐表

如果妳解釋到點解會答唔知到,我諗都無乜野的。因為一般人都假設了間學校好,先會讓自己的子女去讀書的,唔通有人會推自己子女去間唔好的學校 ?所以你答唔知照計就唔多好架喇,但如果妳解釋得到而又合理,我又反而覺得妳會 ...

我答唔知後, 對佢解釋是: 原因是ec是一間的學校, 有很多東西也未清楚及要tone, 只可說學校的起步是好的, 理念是好的, 但日後的事就要憑信心, 你也未必可sure我的小朋友是好的, 只是配對一下適唔適合. (自問不是ec的粉絲, 但如非對學校有信心, 也不會報) 這樣答可以嗎? 不知大家又點答呢?

原文章由 小兒兒 於 07-9-17 04:01 PM 硐表

我答唔知後, 對佢解釋是: 原因是ec是一間的學校, 有很多東西也未清楚及要tone, 只可說學校的起步是好的, 理念是好的, 但日後的事就要憑信心, 你也未必可sure我的小朋友是好的, 只是配對一下適唔適合. (自問不是ec ...

I think focus is "信心" loh.  Principal Lo always says, "Be confidence on EC, we will take good care of your son"

前天家長面試的一個問題是"小朋友回家申訴讀小一被人欺負我們會怎樣處理", 我到現在還不很明白那個面試老師當時的反應.  

話說我的回答大意是: 我會先肯定他的感受和情绪, 例如說你一定很不開心了, 然後讓他說出事情的經過, 最後才向老師了解.  但那個面試老師接着說他真的被人欺負.  我到現在還不很明白, 在我進一步了解前我怎知道事實的真相呢.  各位有何高見?  這個問題應該怎樣答?

detele.........................

[ 本文章最後由 紫菜 於 07-9-18 18:20 編輯 ]

原文章由 紫菜 於 07-9-18 14:38 硐表
一切玄機盡在簡介內.

其實唔係什麼玄不玄機的, 我覺得只要答真心話就可以了. 咁才是真正的配對.
如果我的真心話佢地唔認同, 咁即是大家合不來啦, 入到都無意思.

原文章由 紫菜 於 07-9-18 14:38 硐表
一切玄機盡在簡介內.

咩玄機呢?願聞其詳

...............................

[ 本文章最後由 紫菜 於 07-9-18 18:20 編輯 ]

[quote]原文章由 NeoMom 於 07-9-18 15:50 硐表

................................

[ 本文章最後由 紫菜 於 07-9-18 18:21 編輯 ]

我也是15號當天interview EC 之家長,請問知不知道面見家長那位是否學校老師,義工家長或是什麼人物?

紫菜,

不如你直接講你探究到什麼答案啦!我因為有事兩場簡介會都去不到,上網又聽唔返, 大家分享, 不要故弄玄虛。

我們係校長面試的,他聽完我同老公的答案後,我見到他係咁係張面試紙上寫東西(當然我們看不到寫什麼),後來校長表示這個問題都可以反映小朋友的友誼關係。我相信沒有標準答案的。

iwff

原文章由 紫菜 於 07-9-18 16:16 硐表

如果你有聽過簡介會,
能探究到裹面的內容,
答案就會迎刃而解.

面見家長應該是學校老師.

原文章由 Audreyhouse 於 07-9-18 16:38 硐表
我也是15號當天interview EC 之家長,請問知不知道面見家長那位是否學校老師,義工家長或是什麼人物?
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

原文章由 PERRYNMOM 於 07-9-18 17:22 硐表
面見家長應該是學校老師.

如果答案是有stardard的話, 那就不用in家長啦, 係咪!
相信校方只係想真心話, 而唔係簡介會的stardard答案. 看看家長是否適合. 所以不用擔心的.
我知上年in的人員有些是其他教會會友的小學校長.

[ 本文章最後由 小兒兒 於 07-9-18 17:29 編輯 ]

...............................................

[ 本文章最後由 紫菜 於 07-9-18 18:22 編輯 ]

其實邊樹有standard答案架,講得通就得架喇。不過唔同人當然就有唔同的處理手法,所得出的結果可以大至相同,但當然唔同的機會都幾大喇!我諗學校都係想睇睇D家長最起碼有兩方面,首先可以由對話中睇到家長的Logic思維,是一個什麼樣性格的人,如冷靜理性型還是衝動火爆型...(以上只是舉例而已)。其次就是從家長處理手法的不同,從而看出家長是直接型、間接型還是保守安份型等等。其實由家長開始解讀問題的時候,已經可以看出一些端倪了,例如如果解讀問題...有人會用最直的方法,按照字面的意思去解,但有些人卻會想到問題背後可能隱藏的意思,從而有不同的答案。
學校發問三條的題目應該是有其目的呢。1.小朋友回家申訴讀小一被人欺負我們會怎樣處理(家長層面)。2.若我們是老師又會怎樣做(老師/學校層面)。3.為何選擇播道。第一條題目在上面已提到了,是看看家長自身對事件時處理手法,單從這一點是沒有絕對的答案的,但加上第二條的答案可能就不一樣了,首先你/妳作為老師對以上的問題處理的手法是否跟作為家長的時候是否一致,此其一,如果一致又是否為學校所採用的方法,此其二?有些家長就是因為想到這裡,所以所作出的答案跟作為家長時有很大或南轅北轍的不同。因此,從中學校就可以看到家長的一致性,還是採取一個投其所好的答問題方式吧了。而問題三我想有做功課的家長一定做足準備功夫,不過其實這條問題留到最後才問,大家又會以為為了什麼呢?差不多所有家長都有model answer的問題為什麼還要問呢?唔通真係循例問問而已?我的諗法是否定的。其實問題本身是可以再一次印證到家長所相信的,及學校所故有的理念是否一致,又或有幾多的不同,而由家長親身說出來就更有說服力了。因為由問題1一直到問題3,家長如果留心就可以看到,自己所信的教學方法或做人信念/理念,如果跟學校是有明顯的不同或出入,那自己也可以從最後的問題自我看出來。究竟學校是否適合自己及自己的小朋友呢,還是另有其他更適合的選擇?最後想講,其實學校選唔選擇自己的小朋友,只是在於適合與否,而適合與否並不代表小朋友能力的高低,因此家長真是不要太在意。由是這個原因你/妳才有機會,找到一間最適合小朋友的學校呢。

[ 本文章最後由 Dennisk 於 07-9-19 00:40 編輯 ]

Dennisk,

謝謝你的分享.  你的分析很全面.  

原文章由 Dennisk 於 07-9-19 00:33 硐表
其實邊樹有standard答案架,講得通就得架喇。不過唔同人當然就有唔同的處理手法,所得出的結果可以大至相同,但當然唔同的機會都幾大喇!我諗學校都係想睇睇D家長最起碼有兩方面,首先可以由對話中睇到家長的Logic思維,是一個什 ...

多謝大家的分享 !
由上年開始一直留意播道, 亦都是最心儀的一間, interview 前, 我諗大家都費盡心意去盡備了, 因心情確實會有點緊張 ! 淨係攪好小朋友的情緒, 心情,都已很忙碌吧 !
出差幾日, d 問題仍在腦內徘徊, 仍有點擔心呢 ?因實在太多人考了, 差不多成千人 !

家長問題 : 我們都很努力地答, (1) 用平常心、了解事件及 明白小朋友的感受、引導小朋友向欺負佢的人講出佢自己的感受, 再諗下點解決, 如果再影響上學情緒, 再搵老師了幫忙. (2) 了解事件及引導佢地自己去解決事情... (3)大致都係認同學校的理念和老師, 老師們用讚賞、鼓勵的方法去教導學生, 是我們一直好應同的,最緊要小朋友喜歡返學, 學習愉快, 我想見到木學生好開心地返學, 校園設計好warm... 又起舞台提升小朋友自信, 在品格及個人成長方面的培育, 無一間及得上播道...說了很多... 雖然講得比較"師奶", 但我相信老師feel 到我地是好有心的, 臨走時都好感動, 因老師好應同地點頭及和我們握手, 我都有點突然 !之後問了幾位有去in 的朋友都沒有握手.
想問下EC 的家長,阿仔當天表演不理想, 因身體不大舒服, 面見時都不多答問題,但家長面見OK, 哪機會仍有嗎 ?

[ 本文章最後由 朱MayMay 於 07-9-19 11:57 編輯 ]

朱May May,

我是面試4:00點那一場, 我之前說過係盧校長面試的, 我們傾計中他都有一直有點頭及走時握手(是否會有大機會入讀我又不覺得),盧校長是很有禮貌對家長的, 面試答案我相信是沒有一定的標準,當然唔好答到離哂題啦!

小朋友面試的情形我反而覺得是較重要的, 老師會用當時小朋友的表現去評核, 正如我見有些小朋友不見父母會哭都係一個真我的表配, 可能老師安慰後他便停了又會有不同的印象分。當然我相信學校都會睇埋小朋友的幼稚園成績去取平均分的,不一定用十分鐘時間去評定一個小朋友。

播道每年愈來愈多人報, 每年收生的要求可能都會不同的了,因為學校真的多了選擇。

祝成功!

iwff

原文章由 朱MayMay 於 07-9-19 10:23 硐表
多謝大家的分享 !
由上年開始一直留意播道, 亦都是最心儀的一間, interview 前, 我諗大家都費盡心意去盡備了, 因心情確實會有點緊張 ! 淨係攪好小朋友的情緒, 心情,都已很忙碌吧 !
出差幾日, d 問題仍在腦內徘徊,  ...
‹ 上一主題|下一主題