用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 浸信會沙田圍呂明才小學 / 培正小學如何取捨?? ...
go

浸信會沙田圍呂明才小學 / 培正小學如何取捨?? [複製鏈接]

浸信會沙田圍呂明才小學 / 培正小學如何取捨??

如此兩間小學均取錄,你會點選擇呀?

Re: 浸信會沙田圍呂明才小學 / 培正小學如何取捨??

培正...因為有中學

浸信會沙田圍呂明才小學既學生成績係咪都好好架?

Of course, Pui Ching Primary School

thanks for your reply!!! :

睇住邊到? 如住沙田, 點解要長途拔涉?

maymay007

我個仔讀培正.
如果比我好似妳咁, 我會簡沙田呂明才.

學費 $2,150 + 校車 $660 = 2,810 1個月
未計補習, 學琴, 買課外練習.

仲有, 培小各班通常有成 37-40 個小朋友.[我係好唔鐘意]
小一至小四係沒有名次分.
中學係母語教學

妳想清楚 d 好.

韋太

我一定選沙田圍呂明才

我都係選沙田圍呂明才小學.培正有朋友女兒讀緊,覺得教法好傳統,老師質素一般(講小學部).沙呂小則有很多創新教學,資源與一般津校比,是相當不錯.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

If I'm living in Shatin, I will choose 沙田圍呂明才小學.  You can save money and save transportation time.  If you study PC primary, not guarantee you can promote to PC secondary.  (only 80% PC  primary students can promote to PC secondary).  If I will move my house to Ho Man Tin then I will choose PC primary.

mansonwai,

你覺得孩子在培正小學既生活如何呀?原來咁多人一班。 咁呂小係咪程度真係同出面名校差唔多呀?

講真沙呂小的程度當然不能與出面的'名校'相比,她是地區名校.但培小的學術程度何嘗可與其他'名校'相比!(我講是學術程度,不是知名度),況且,很多家長選她也是因有直屬中學.當然我不是說她不夠沙呂小好,但我覺得他們的程度應相約,只是看家長的個人喜好.或者好像很多人建議從地區及學費等考慮較實際.
maymay007 寫道:
mansonwai,

你覺得孩子在培正小學既生活如何呀?原來咁多人一班。 咁呂小係咪程度真係同出面名校差唔多呀?

沙呂全港中英數遠高於全港標準wor!? 好似三科都能夠遠高於全港標準好多名校都唔得

沙田呂明才小學每年只有30-40名小六band1生可直學升其聯繫的沙田呂明才學中學,中學其餘學位供沙田區內其他小學的band1學生,會考成績當然不錯,你如有信心子女成績在百多人中考頭30-40名,可揀呂明才小學。

培正小學85%小六學生可直升其聯繫的培正中學。
但培正全港中英數亦遠高於全港標準wor!

ob1,

據聞培正係好傳統既學校,老師有些都好惡的,唔知有冇收錯料。我有朋友既小朋友讀培幼,亦有老師年紀很大,好似教小學般教幼稚園學生,唔知你可否分享一下你既意見呢?

maymay007:

培正乃傳統名校,當然係好傳統既學校啦!有邊間傳統名校教學唔傳統?

培正老師有些都好惡?呢樣應該不能一概而論,睇果個老師本身性格,間間學校都有一兩個惡老師嘅啦,唔係點管D破壞上課秩序既學生?況且惡就唔好?好多家長教仔女都好惡(嚴)噃!係咪果D父母就係衰人?

老師年紀很大?呢樣又不能一概而論,老師年紀很大有乜問題?教得好咪得囉!培正乃百年名校,有老師年紀大很正常,唔通一老就要炒人?就算而家後生既老師教得十年八載會都老格,唔通到時一老又要炒人?況且好多家長本身夠年紀很大啦!係咪果D父母就係衰人?

你話老師好似教小學般教幼稚園學生? 你話有朋友既小朋友讀培幼,點解唔問吓佢讀得好唔好,如果學校有問題佢都應該轉咗校啦。

還有,今年培正小學九百幾人爭不足五十個位,你考到小學先問意見也末遲,六合彩都未開彩,唔使咁快諗住囉D錢去旅行好吖,定去買樓好。

ob1,

我個仔就係考到培正我先請教BK既家長。

ob1,
你的沙呂小升中成績好像不對wor!就講沙呂小每年升上呂中的有50以上,另一城呂小也有約50人.沙呂小band1學生有62%(05-06年),除呂中外,band1全部可升讀區內英中(約50+56=106人).若以全部小六生計(約175人),連部份band2學生共72%約125人可升上英中(包括直資英中).據我所知,考到全級頭十名的,部份入了外區的名校 (如Lasalle,Maryknoll,DBS).詳情可參考明報出版的05-06升小選校及沙呂小網頁.
其實本不想比較呂小與培正成績,因人人選擇喜好不同;不過實在忍不住有人提供資料不實,請多多包涵.

Hi MayMay007

如兩校都好, 不妨想想你較喜歡那間? 想想孩子將來的路怎走?初中會不會到國外升學?
‹ 上一主題|下一主題