用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬灣基灣小學
go

馬灣基灣小學 [複製鏈接]

馬灣基灣小學

有冇知認識這間小學, 可否告知, 謝

Re: 馬灣基灣小學

以前好似是在荃灣,前兩年剛搬去,在美麗的馬灣小島上,學校是不錯的,只是太遠,除非你住馬灣。

你說的應該是馬灣"基慧"小學。

我女兒於今年九月於馬灣基慧升小一,該校環境優美,功課量不算多,我個女通常於導修堂已完成八、九成功課,我放工返屋企會幫她檢查功課及溫書,每星期默書中及英各一次,每年三測、三考,考過的不會重覆再考,她放學回家很開心,因始終升小一會每日遇到不少新事物,有很多事情會同父母分享,另外一提,我家往葵涌,坐校車直達校門,不覺得不方便,女兒每天坐校車經過青馬大橋,該處環境十分優美,人都精神些,開心些。
cheapbombom 寫道:
fc13

hi fc13
可否問你以下問題:(因我係66區, 還未選好)
請問你派中學多數派去邊?
老師好吾好(有無愛心)
係吾係台風一定要坐船, 無校巴, (校巴幾錢)
fc13 寫道:
我女兒於今年九月於馬灣基慧升小一,該校環境優美,功課量不算多,我個女通常於導修堂已完成八、九成功課,我放工返屋企會幫她檢查功課及溫書,每星期默書中及英各一次,每年三測、三考,考過的不會重覆再考,她放學回家很開心,因始終升小一會每日遇到不少新事物,有很多事情會同父母分享,另外一提,我家往葵涌,坐校車直達校門,不覺得不方便,女兒每天坐校車經過青馬大橋,該處環境十分優美,人都精神些,開心些。[quote]
cheapbombom 寫道:
[/quote]

我個女話老師好,不過有少少嚴,我個人覺得校長好關心學生,女兒話校長日日睇學生食飯,睇足全堂,校長咁忙,我覺得好難得。26/9三號風球都有校車搭,葵涌區校車費約600﹣700元
fc13

Dear fc13

Could you mind to tell me why you live Kwai Chung but yr daughter is studying in Ma Wan Kei Wai?
I also choose this school at last day!

tocan,
你有多少分?

JUST 15. Before submit the form, i have asked my daughter's headmaster . She also recommended this school to me and my friends too!

各位有無知今最後一日入幾多表啦!(基慧馬灣)
我係28/9入表, 係早上11:00應該有87表.

我家在葵涌,選馬灣基慧之原因有下列各點
1  開放日時,我先生參觀過,很喜歡其校舍
2  幼稚園校長及老師推介
3  朋友推介
4  臨交表前,親往基慧參觀,同一主任交談,覺得她很誠懇
5  功課適量
6  活動教學
7  每年有三測三考,即雖功課不多,但仍需學生溫習,寬鬆得來又有些嚴
     學生不會太鬆散
8  每車程只需45分鐘,不算太長
fc13

ek001 寫道:
各位有無知今最後一日入幾多表啦!(基慧馬灣)
我係28/9入表, 係早上11:00應該有87表.

我亦想知:
最後入表之號碼是多少,.
同時如本人只得十五分, 機會有多大呢, 大家可否分享一下!!!!!!!1

我估都係百幾張,15分都有機既.

hi! 我個女都係讀馬灣基慧, 今年小一
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

Hellomummy 寫道:
hi! 我個女都係讀馬灣基慧, 今年小一, 係7月扣門入的...

可唔可以講吓在統一派位妳將馬灣基慧放在第幾位。

據我知道超過100份以上入表
~~Angel~~

Dear Hellomummy:
我於自行收生及統一派位階段都係選基慧,但兩次都失敗,於七月第三階段才入到,以後可以多些同你交流啦。
fc13

我於自行收生及統一派位階段都係選基慧,但兩次都失敗,於七月第三階段才入到,以後可以多些同你交流啦。
fc13

fc13 寫道:

fc13 和 Hellomummy:
我好想知道你地在統一派位將馬灣基慧放在第幾位,唔該話比我知得唔得?又或者pm比我知好唔好。

Dear jcctiu:
當然係第一位啦
fc13
‹ 上一主題|下一主題