用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 查實考直資,多吾多睇家長背景?
go

查實考直資,多吾多睇家長背景?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

有朋友講如果家長做公務員或高尚職業,通常會收

王家爸爸    發表於 17-12-3 12:34
   0    0    0    0

回覆樓主:

估不—定,看學生成績行先

名直資一定看成績

醒目開學勳章

回覆樓主

二線中及尾呢?
;-)

睇成績

常歡笑 發表於 17-12-3 11:02
有朋友講如果家長做公務員或高尚職業,通常會收
從實際利益既角度睇,家長做公務員或高尚職業,學校無實際利益。反而學生成績好,學校有實際利益。當然如果學生家長有錢,又願意捐錢,就另當別論。

Ktfk    發表於 17-12-3 13:32

王家爸爸 發表於 17-12-3 12:38
從實際利益既角度睇,家長做公務員或高尚職業,學校無實際利益。反而學生成績好,學校有實際利益。當然如果 ...

從更實際角度去睇,直資若只睇成績去收生,最終引致收唔到學費,亦可能係收生取態既因素之一,更現實,部分直資既學費資助支出,可能亦有啟示~~~

mcl203 發表於 17-12-3 13:56
從更實際角度去睇,直資若只睇成績去收生,最終引致收唔到學費,亦可能係收生取態既因素之一,更現實,部 ...
直資收到好成績既學生絕對有著數,俾獎學金平過賣廣告,亦都更有效、更有說服力。

王家爸爸 發表於 17-12-3 14:09
直資收到好成績既學生絕對有著數,俾獎學金平過賣廣告,亦都更有效、更有說服力。 ...

現實係?  似乎仲同樓主問緊既問題有D偏差,獎學金不可能人人免費,既然唔係人人免費,又可以接近番D樓主既問題,又引申到10%減免補助,10%既係10個有1個可以補助,咁,若另外果9個成績好既學生,有需要補助,咁又現實係㸃? ~~~

mcl203 發表於 17-12-3 14:16
現實係?  似乎仲同樓主問緊既問題有D偏差,獎學金不可能人人免費,既然唔係人人免費,又可以接近番D樓主 ...
講明係獎學金,當然係成績好先至有。直資中學基本上以商業模式運作,成績差既學校恨不得你立刻走,仲點可能免費?所以講到底,都係成績行先。

根本好多學校唔須要填家長職業

王家爸爸 發表於 17-12-3 14:21
講明係獎學金,當然係成績好先至有。直資中學基本上以商業模式運作,成績差既學校恨不得你立刻走,仲點可能 ...

你仲未答到問題所在,成績好=/=學生家庭背景良好~~~

我引申係,已假設成績好既學生,位位都有資格申請獎學金,又夠資格申請學費減免,是否肯定獲得公平對待,只睇成績,一定取錄~~~

mcl203 發表於 17-12-3 14:28

成績好=/=學生家庭背景良好,呢個問題其實需要做 longitudinal research 先至確認到。
但係個人認為,學生既家庭背景會影響學生成績,但係唔係線性既影響。家庭背景只係因素之一,會有好多其他變數影響成績(例如:學生既鬥志、努力、IQ、EQ、AQ... 等等)。

不是取錄了才申請學費減免?

學校如何得知邊個學生有需要申請?

獎學金不是SET好每年幾多個名額, 就算神校都有best of the best

mcl203 發表於 17-12-3 14:28

我的觀察大部分都係嘅!

係先收生,後申請奬、助學金!助學金都是有數得計,不會個個都申請到全免!

我知以你的作風,肯定會問住址已經露底

王家爸爸    發表於 17-12-3 14:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 17-12-3 14:36
成績好=/=學生家庭背景良好,呢個問題其實需要做 longitudinal research 先至確認到。
但係個人認為,學生 ...

哎,大哥,人地係問家庭背景是否有影響,你就講成績,又或如何可以影響成績。可否假設下成績一樣下,學校取向係? 除非,你認定基層不可能出尖子,香港基層叻學生少於中層以上學生人數~~~

ANChan59 發表於 17-12-3 14:40
我的觀察大部分都係嘅!

係先收生,後申請奬、助學金!助學金都是有數得計,不會個個都申請到全免!

你睇番我之前所講先啦,我理解係樓主問家庭背景,根本未引申到收生後申請乜乜云云,為何不集中在收生階段去討論呢~~~

大件仔 發表於 17-12-3 14:40
不是取錄了才申請學費減免?

學校如何得知邊個學生有需要申請?

中~~~

mcl203 發表於 17-12-3 14:46
你睇番我之前所講先啦,我理解係樓主問家庭背景,根本未引申到收生後申請乜乜云云,為何不集中在收生階段 ...

現在公務員都冇乜優勢。

高尚職業,我唔知何謂高尚,人工高,抑或品格高,兩者較難兼得,通常是反向相關!

一般直資跟名校直資,理論上標準會有差異,名直資首選可能真係睇多方位成績,我又不是公務員,職業又不高尚,個仔都入到! 一定係,除非唔係!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

樓主是問二線中或尾。我覺得這些學校未必能吸引成績好的學生,而希望睇家庭背景減少收問題學生,亦好正常。
‹ 上一主題|下一主題