用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 日日睇幼稚園D野我就黎痴線
go

日日睇幼稚園D野我就黎痴線 [複製鏈接]

日日都睇下D 幼稚園有咩update 呀咁
我想個女普普通通咁讀下書咁
已經報左8間喇, 仲有幾間等佢收表,
有時我都覺得我痴痴地

利申: 11月怕醜細b 女媽媽, 唔想個女做超大b  
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:日日都睇下D+幼稚園有咩update+呀咁我想個

原帖由 bbtomatobb 於 15-09-24 發表
識人大仔考小一,細仔考N,仲打算孟母三遷(大仔去邊度讀就搬去邊)。所以大細仔都考晒港九新界,痴你好多倍

lauwingtai    發表於 15-9-28 02:45
我愛肥豬王    發表於 15-9-25 12:53

回覆:日日睇幼稚園D野我就黎痴線

我都係呀,大女考小一,細女考K1😪

我心目中的理想幼稚園係近近地,細細地, 師生比例小D, 重品德培養, 反而學術我又無咩所謂, 但收生少呢又驚個女考唔入, 越報越多間

phoebecat    發表於 15-9-25 10:22

Charlotte_mom 發表於 15-9-24 17:28
識人大仔考小一,細仔考N,仲打算孟母三遷(大仔去邊度讀就搬去邊)。所以大細仔都考晒港九新界,痴你好多 ...
沒有最痴, 只有更痴, 小朋友個爸爸無意見嗎?

引用:日日都睇下D+幼稚園有咩update+呀咁我想個

如果你唔係太高要求,一定要入名幼的,放心唔難的

引用:Quote:原帖由+bbtomatobb+於+15-09-24+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-24 發表
識人大仔考小一,細仔考N,仲打算孟母三遷(大仔去邊度讀就搬去邊)。所以大細仔都考晒港九新界,痴你好多 ...
唸起都辛苦

phoebecat    發表於 15-9-25 10:22

引用:Quote:原帖由+bbtomatobb+於+15-09-24+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-24 發表
我都係

引用:我心目中的理想幼稚園係近近地,細細地,+師

我心目中的理想幼稚園係近近地,細細地, 師生比例小D, 重品德培養, 反而學術我又無咩所謂, 但收生少呢又驚個 ...
其實冇乜十全十美學校,如果要名幼,壓力又會好大,細細地,又要開心,又唔出名,你又會話升小學又追唔上,所以要諗清楚自己目標

一言驚醒, 非常同意, 好浪費人生的時間, 上網成日查幼稚園的資料, 真係要自我反省, 做些更多有義意的事

近期開學見好外學童出事,我都轉了睇法給女兒快樂地玩三年幼稚園,
起碼唔怕返學先,將來由佢自己決定啦。

引用:近期開學見好外學童出事,我都轉了睇法給女

原帖由 hkhk002 於 15-09-25 發表
近期開學見好外學童出事,我都轉了睇法給女兒快樂地玩三年幼稚園,
起碼唔怕返學先,將來由佢自己決定啦。: ...
我反而識人因大仔K太開心,上到小學適應唔到甘深和功課而大人小朋友好辛苦又唔開心,到細仔唔再㨂happy school 到上小一就好適應無難度,上年她也叫我唔好㨂happy school

引用:Quote:原帖由+hkhk002+於+15-09-25+發表近

原帖由 MELODY430 於 15-09-25 發表
我反而識人因大仔K太開心,上到小學適應唔到甘深和功課而大人小朋友好辛苦又唔開心,到細仔唔再㨂happy sch ...
我覺得係睇小朋友性格...如果本身active.. 三年幼稚園係可以配合..但如果只求其抽傳統/ 主攻名小報就會辛苦左個小朋友...加上..香港並無太多活動教學(或者唔做一般人可以讀得起)既學校配合..咪變左好多小朋友都唔適應囉...

bbtomatobb 發表於 15-9-24 17:21
若你沒有小學世襲分,我建議去信定佛

MrBeast 發表於 15-9-26 07:18
佛教學校的確係少d人爭,阿彌陀佛

回覆:bbtomatobb 的帖子

到考小學仲痴

回覆:bbtomatobb 的帖子

bbtomatobb 發表於 15-9-24 17:21

是否13年11月B女? 點解唔想做大B呢? 我女係13年11月B, 依家都係報16-17年度K1做細B, 如果冇學校收就改讀N, 17-18年度先讀K1, 如果唔係一定要入名幼名小, 可以放鬆d順其自然嘅

引用:Quote:bbtomatobb+發表於+15-9-24+17:21+日

原帖由 MrBeast 於 15-09-26 發表
其實有無研究邊間佛教學校好?部分朋友子女得15分,又不是龍幼/半龍幼,又無乜錢,極擔心。

‹ 上一主題|下一主題