用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天vs九龍塘官小
go

舊油天vs九龍塘官小 [複製鏈接]

爸爸係舊油天舊生, 媽媽係九龍塘官小舊生.  無宗教信仰.  呢兩間係咪唔駛諗?  定係搬屋好過?  Thx

PS: 小女9月升K2, 有個細佬仔
   2    0    0    0

請賜教  

回覆:舊油天vs九龍塘官小

舊油好過九官
但20分九官機會一定大過舊油

siden 發表於 15-6-1 00:29
舊油好過九官
但20分九官機會一定大過舊油

其實我都係咁諗, 所以先懊惱
唔知點揀好

20分值唔值得博舊油天?!  

引用:爸爸係舊油天舊生,+媽媽係九龍塘官小舊生.+

chantecaille 發表於 15-6-1 01:11
借問聲媽咪是否農圃道官立下午的舊生?
yes ar.

引用:Quote:chantecaille+發表於+15-6-1+01:11+

回覆:舊油天vs九龍塘官小

九龍塘官立官升中屬九龍城區,band1中學較多,且有幾間女校,對女仔有利, 九官派位幾好屬中上, 而且學校環境地點都好

舊油天升中派位屬油尖旺, band1中學只得幾間, 油尖旺區舊油天派位最好,對男仔有利因有兩間男校

For me, 如只有20分,認為九龍官立較適合

ekhc 發表於 15-6-1 00:26
爸爸係舊油天舊生, 媽媽係九龍塘官小舊生.  無宗教信仰.  呢兩間係咪唔駛諗?  定係搬屋好過?  Thx

PS: 小 ...
本身住邊個網?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

升中KL3校網好吖~男女合用,而且九官同QES有联系位?

引用:九龍塘官立官升中屬九龍城區,band1中學較

原帖由 FRUTIPS 於 15-06-01 發表
九龍塘官立官升中屬九龍城區,band1中學較多,且有幾間女校,對女仔有利, 九官派位幾好屬中上, 而且學校環 ...
九龍城啲中學女校自己都有小學,有幾多位比外人?

sissysze 發表於 15-6-1 08:36
九龍城啲中學女校自己都有小學,有幾多位比外人?
Agree, 九龍城區單睇女校其實係無意義.

九龍城區升中, 如果唔該中學直屬小學既學生, 基本上係唔應該考慮女校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-1 08:54
Agree, 九龍城區單睇女校其實係無意義.

九龍城區升中, 如果唔該中學直屬小學既學生, 基本上係唔應該考慮女 ...
禁油尖旺区考SMCC咪更渺茫?起碼KL3多band1中学吖~

Yanamami 發表於 15-6-1 09:21
禁油尖旺区考SMCC咪更渺茫?起碼KL3多band1中学吖~

其實男仔女仔都只需考慮KL3, 不過九官係咪真係"好"呢? 呢間學校從沒有公佈過"可統計既升中派位資料", 我真係唔知有幾好, 我只知同網既另一間好學校上年出咗單"聖家爸爸"事件, 令我更加唔相信個D唔公佈過"可統計既升中派位資料"既小學.

再者, 睇番九龍城3個小學網, 被視為和九官同等既小學, 上年既派位表現如果同油天比, 都真係差一截:

中學網

小學網

小學

升讀一線中學百份比

九龍城

CSK

37.41%

紅馬

43.98%

奉基

40.83%

千禧

39.67%

黃宣

39.86%

深尖旺

新油天

53.70%

油天

58.90%

hkpapa852 發表於 15-6-1 09:29
其實男仔女仔都只需考慮KL3, 不過九官係咪真係"好"呢? 呢間學校從沒有公佈過"可統計既升中派位資料", 我真 ...
问題楼主得20分嘛~有得揀嗎?唯有搬屋……

Yanamami 發表於 15-6-1 09:41
问題楼主得20分嘛~有得揀嗎?唯有搬屋……
20分, 兩間都唔係入硬, 所以先問樓主住邊區

chantecaille 發表於 15-6-1 02:03

我覺得九官也很好(不是用家,只認識人讀),小朋友壓力應相對較油天細,我們油天25分,但也被其功課嚇倒, 暫不欲考慮油天了

呢句說話肯定搏到唔少手持20分家長的掌聲!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-6-1+09:36+編

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表
Exactly

九官呢間,長年band 1率難揾。九龍城係強網,佢band 1率唔夠入咗去先發覺就煩

回覆:hkpapa852 的帖子

不是只睇女校, 是衡量兩區男仔女仔的利好關係,但機會是有的。
如純睇數字油天是較好,九龍區又不是一校獨大呀, 且手持20分在這兩間選擇認為九龍塘官立勝算較高

FRUTIPS 發表於 15-6-1 10:26
不是只睇女校, 是衡量兩區男仔女仔的利好關係,但機會是有的。
如純睇數字油天是較好,九龍區又不是一校獨 ...
九官20分較易入到係事實, 但值唔值得入又係另一回事.

我無九官既資料, 所以唔知, 只係建議樓主諗楚: 是否值得.

樓主係九官舊生, 有既資料可能俾我地多.
‹ 上一主題|下一主題