用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs 民生
go

KV vs 民生 [複製鏈接]

真心請教用家,兩間都好心儀,兩間都係am offer。覺得阿女性格好適合KV,但民生有7成機會升上小學又好吸引。好想聽下用家意見,各有咩好壞?升小如target直資私校,KV易考嗎?考倒咩校多?民幼如冇升民小,仲有咩出路?唔該曬!

8    0    0    0

引用:真心請教用家,兩間都好心儀,兩間都係am+o

原帖由 laiyuet 於 13-12-07 發表
真心請教用家,兩間都好心儀,兩間都係am offer。覺得阿女性格好適合KV,但民生有7成機會升上小學又好吸引 ...
Same as you! But MS has 85 or 70% to P1?

回覆:gs2012 的帖子

據了解,民小學生人數比民幼少,民小預留大約85%比民幼,但呢85%的小學學位只夠fill up 大概65-70%的民幼生。亦有說法民幼生都會外邊考小一或派倒心儀小學而放棄學位,所以大部分有心直升的都應該升倒,唔知係唔係?!

引用:Quote:原帖由+laiyuet+於+13-12-07+發表真

原帖由 gs2012 於 13-12-07 發表
Same as you! But MS has 85 or 70% to P1?
你諗住點間啊?

引用:Quote:原帖由+gs2012+於+13-12-07+發表Same

原帖由 laiyuet 於 13-12-07 發表
你諗住點間啊?
Still thinking! 你呢?不過你問民幼唔上民小有乜其他選擇係一個好好的問題!

回覆:KV vs 民生

Same here, 其實我地對兩間學校也頗了解

老公怕民小唔收,之後民幼考私小直資冇KV 咁有競爭力,而且比著你係其他私小直資,如果小朋友能力差不多,你會揀冇小學backup既KV,定有民小backup既民幼? 我估除非超級名校私小直資冇呢個考慮外,其他的也會揀KV吧!

而我,認同KV對阿仔發展好D,多D出路,但我經過一年考PN,兩年考K1後,實在好怕好怕考小一,而且我地兩公婆份工都幾忙,所以亦很難決擇
有冇高人,過來人可指教一下

sysy474  我同你擔心既一樣, 怕小一更痛苦 ! 但我係 (民生英粵 vs. York 國際) ! 應該民生多, 但York 英文好, 真係好唔捨得 ><.......  發表於 13-12-7 21:52

引用:Same+here,+其實我地對兩間學校也頗了解

原帖由 immama 於 13-12-07 發表

老公怕民小唔收,之後民幼考私小直資冇KV 咁有競爭力,而且比著你 ...
Yes! KV 實在不想give up!

另外,民生我地英粵offer, 聽聞近呢兩年先開英普班,我怕變相係精英班,好似祟真咁,國際班收返上小學容易過主流班

我囡係民幼升民小既學生,今年剛小一,可以同大家分享一下,舊年(K3)我所見到既情況, 以我班為例,都有7-8位小朋友無直升,原因係出去玩自行,或考到其他直資(如英華,陸慶濤,陳守仁),亦有人因為經濟問題,出去玩大抽獎,同埋亦有同學仔出去叩門,但最後都選擇返民小,所以唔覺得民幼生實力不及KV

sysy474  唔知介唔介意分享下,英粵同英普係英文同普通話方面各有幾多?英粵net 係長駐課室嗎?Thank you so much !  發表於 13-12-8 03:19

引用:我囡係民幼升民小既學生,今年剛小一,可以

原帖由 conniew117 於 13-12-07 發表
我囡係民幼升民小既學生,今年剛小一,可以同大家分享一下,舊年(K3)我所見到既情況, 以我班為例,都有7-8 ...
謝謝你的分享,因為好擔心D私小直資認為你有「背景」所以唔太願收

另外想請問,有沒有一些成績差學校唔收呢? 嗰D最後出路怎樣? 還有小學有分英粵英普嗎?

留位...

引用:Quote:原帖由+conniew117+於+13-12-07+發表

謝謝你的分享,因為好擔心D私小直資認為你有「背景」所以唔太願收

另外想請問,有沒有一些成績差學校唔收 ...
我真係唔識有同學仔被民小拒絕,只聽過以前有咁既傳聞,但實際上真係唔知係咪真係有。民幼年年都有小朋友走,因為轉去其他學校,見過有細囝repeat K1考入SC, K2插班入德望。我囡年代還有學劵,沒分英粵英普,所以上民小都無分。但相信民小都為配合幼稚園英普班,民小應該會作出相應改動,今年小二已有一班普教中,出年小三,小二都會各有一班,直到第一屆英普班畢業,相信到時民小小一亦最少有一班普教中。同時,有同學仔既細佬妹讀緊第一年無學劵制,聽佢地講,整個課程同我地果時都唔同晒,深咁好多,連評估張分表都唔同晒

引用:Quote:原帖由+immama+於+13-12-07+發表謝謝

我真係唔識有同學仔被民小拒絕,只聽過以前有咁既傳聞,但實際上真係唔知係咪真係有。民幼年年都有小朋友走 ...
好詳盡,謝謝你!

引用:Quote:原帖由+laiyuet+於+13-12-07+發表你

原帖由 gs2012 於 13-12-07 發表
Still thinking! 你呢?不過你問民幼唔上民小有乜其他選擇係一個好好的問題!

...
我都未知,兩間都係dream school,希望多d用家share 下。

引用:我囡係民幼升民小既學生,今年剛小一,可以

我囡係民幼升民小既學生,今年剛小一,可以同大家分享一下,舊年(K3)我所見到既情況, 以我班為例,都有7-8 ...
多謝你。

引用:Quote:原帖由+immama+於+13-12-07+發表謝謝

我真係唔識有同學仔被民小拒絕,只聽過以前有咁既傳聞,但實際上真係唔知係咪真係有。民幼年年都有小朋友走 ...
多謝你的分享。

引用:Same+here,+其實我地對兩間學校也頗了解

老公怕民小唔收,之後民幼考私小直資冇KV 咁有競爭力,而且比著你 ...
我同你一樣都怕左考小一,今年阿仔考小一,阿女考K1,我地兩公婆都係好辛苦涯過。而且聽聞兔年出生的好似仲多過龍年,到時考小一競爭更加大。

回覆:laiyuet 的帖子

KV : 一間傳統幼稚園,返工既父母好適合,不需要請假返學校,攪呢攪個様,但小朋友係學校都有好多活動參與。kv小朋友叩門係有優勢,只需補phonics 便夠(因為k2開始黙書)外出考學校要做paper或認字就好好-教育署話唔可做paper考小朋友,但好多私校不理,其中一間是sfa)。如果小朋友又適合傳統,kv 就好啱。
MS: 課程比kv輕鬆,但不淺,兌了學圈後加深了,不過ms冇得抽獎,如果你係好校網,可以博抽獎,因為ms 只不過是半龍,到玩小一遊戲亦有很多津校可媲美,加上私小小學開支(你預至少6-7k @ mth學費、車費、一體一藝) ,如果讀名津比6-7k係學嘢方面上個効果可能仲好。所以選得民小的家長多數諗住直升,如果ms只不過後備,不如簡kv好好裝備去玩小一。留民小比真心心儀民小的人。
個人見解,不喜可插,but I don't care.

引用:KV+:+一間傳統幼稚園,返工既父母好適合,

原帖由 h2013 於 13-12-08 發表
KV : 一間傳統幼稚園,返工既父母好適合,不需要請假返學校,攪呢攪個様,但小朋友係學校都有好多活動參與 ...
Ms系咪即系小一時,如果揀左民小就無得大抽獎?但opt out就可以??

引用:KV+:+一間傳統幼稚園,返工既父母好適合,

原帖由 h2013 於 13-12-08 發表
KV : 一間傳統幼稚園,返工既父母好適合,不需要請假返學校,攪呢攪個様,但小朋友係學校都有好多活動參與 ...
謝謝你的分享。

‹ 上一主題|下一主題