用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書 ...
go

不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書 [複製鏈接]

見好多家長由幼稚園開始, 小一二時, 已成功培養到仔女閱讀習慣, 很羨慕。
但我女女已升中學, 仍然不愛看書 (講明不喜歡閱讀)
成績算是 okay, 課外活動充實。

請問家長們會強迫仔女閱讀嗎?

係咪年代已不同了, 互聯網某程度上已取代了書本閱讀?
我當然知道閱讀好有益啦, 奈可小朋友就是不喜歡閱讀書本。

anna59  之前見有人由1.5yr train 到 9yr都唔鍾意睇書  發表於 13-8-8 14:11
   1    0    0    0

小一小二太遲啦我由baby期開始
唔好強迫子女做任何事!

回覆:701003 的帖子

無興趣很難培養,BB 至初小都有睇書及去圖書館習慣,但大已經無這興趣,真係好羡慕會看書的小朋友,現在肯看報紙已很好了

醒目開學勳章

回覆:bk_mommy 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:不能成功培養仔女閱讀習慣, 小朋友講明不愛睇書

有好題材的電影,盡量與孩子一起看,之後討論。有些戲連書出版,如,Harry Porter...希望他們睇完戲,再睇書!

醒目開學勳章 王國長老

閱讀習慣要由細培養,中學好難改到,唯有買d佢有興趣的等佢睇下。屋企氣氛好緊要,我係書蟲,我女都係(尢其細個多時間伴讀),我仔見我地睇亦自然自己立本黎睇,我老公就有d俾我地感染到,雖然無我地咁顛,書不離手

Charlotte_mom 發表於 13-7-22 08:44
閱讀習慣要由細培養,中學好難改到,唯有買d佢有興趣的等佢睇下。屋企氣氛好緊要,我係書蟲,我女都係(尢 ...

嗯嗯 我都要改變下, 多看書
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

天瑜 發表於 13-7-22 07:09
興趣行先。

去書店選一本非常喜愛的書開始。  可能買書買到一定數量,就開始會去圖書館找書借。

真係不嬲都吾好睇書

但就鍾意係 YOUTUBE/ 其他數碼媒體揾不同資料, 同埋課餘時間鍾意活動的項目, 動態的。

老師評佢的作文係 LIVELY ENGLISH, 所以無好強迫性佢睇書。

fishchow 發表於 13-7-22 08:23
有好題材的電影,盡量與孩子一起看,之後討論。有些戲連書出版,如,Harry Porter...希望他們睇完戲,再睇書 ...

佢會鍾意睇戲, 但一定吾會因為套戲而對本書有興趣。

但有關套戲所有既歌, 配樂會去研究一下, 包括埋衍生的坊間音樂, 舞蹈..

Charlotte_mom 發表於 13-7-22 08:44
閱讀習慣要由細培養,中學好難改到,唯有買d佢有興趣的等佢睇下。屋企氣氛好緊要,我係書蟲,我女都係(尢 ...其細個多時間伴讀),我仔見我地睇亦自然自己立本黎睇,我老公就有d俾我地感染到,雖然無我地咁顛,書不離手

我讀書時都有睇書,出嚟做野無睇 LU, 太忙了

你啲小朋友會有近視嗎? 我有朋友係中學時有一排睇太多書, 搞到有近視。

醒目開學勳章

引用:Quote:天瑜+發表於+13-7-22+07:09+興趣行先

簽名被屏蔽

grace_xian 發表於 13-7-22 10:28
嗯嗯 我都要改變下, 多看書

要早點啊, 我改變吾到了,好彩佢地有其他嗜好。

天瑜 發表於 13-7-22 13:34
不是強迫。是鼓勵和用方法幫助她當閱讀成為生活一部分。

佢有好多活動, 都幾忙的, 家下唯有學校要交讀書報告時先迫到佢睇。

醒目開學勳章

引用:Quote:天瑜+發表於+13-7-22+13:34+不是強迫

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 13-7-22 13:50
我覺得即使有幾多活動都會有停下來的時間。

一位親人說過他在中學時期從不主動看課外書的,他的功課、測考 ...

希望學校迫交完讀書報告後, 佢(女)會開左竅啦,
仔就大大下(中四) 自己反而開始睇書(不是主要, 係上網同睇書交替),
無迫佢 (因為越迫越反抗)

你親人的年代係咪互聯網未發達? 因為現今靜落嚟既時間又會去左互聯網,
而善用互聯網其實又真係可以吸取好多資訊。

bk_mommy 發表於 13-7-22 13:38
要早點啊, 我改變吾到了,好彩佢地有其他嗜好。

so far現在佢都中意睇書, 但是英文書就唔係好中意

不過我係屋企好少睇書, 要改變嗰嗰係我呀
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 13-7-22 15:05
so far現在佢都中意睇書, 但是英文書就唔係好中意

不過我係屋企好少睇書, 要改變嗰嗰係我呀

我個女從小就只看英語卡通,不看廣東話(是她自己選的)
以為她對英語有興趣,但現在只係對中文歴史書有興趣,不會主動看英文書的

引用:+本帖最後由+bk_mommy+於+13-7-21+13:46+編

原帖由 bk_mommy 於 13-07-21 發表

見好多家長由幼稚園開始, 小一二時, 已成功培養到仔女閱讀 ...

從小身教最重要。
若父母都喜歡看書,耳濡目染,小孩子自然會對書本有興趣。
若父母只喜歡玩手機、看電視,小孩子很難對書本有興趣。

joyjoyparent    發表於 13-7-30 11:56
719117    發表於 13-7-27 11:26
Alphonse  Agree!   發表於 13-7-25 09:45

醒目開學勳章 王國長老

我臨訓吾睇一陣書,會周身吾安樂架。幾忙都要睇

本人覺得讀書這個興趣是天生的。有些孩子本身理解力強記憶力好,拿起本書令他覺得得心應手,很有成功感,便會當閱讀是興趣。相反,理解力低的,拿起書本只覺一頭霧水,叫他怎有興趣再看下去? 的確是有閱讀興趣是學業成功的三份一。

hw1115  Agree.  發表於 13-7-25 10:25
‹ 上一主題|下一主題