用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 14 派位結果及叩門情況報料區
樓主: bonnycai
go

net 14 派位結果及叩門情況報料區   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 15-6-8 09:40
幾時知向16網的哪些學校借了位
下年一月先會知14網需唔需要借位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:net 14 派位結果及叩門情況報料區

知道後搬得切屋嗎?

引用:Quote:shersiu+發表於+15-6-8+01:31+有EK呢

原帖由 hkpapa852 於 15-06-08 發表
有泡開EK, 就應該知道今年一早已經同大家分析咗14網點排:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewt ...
你剛才講英皇道北官係14網升中派位表現全網Top 3之一,想請教咁另外係邊兩間?

我保守起見,乙一選北衛下午,又抽中咗,而家就諗緊要揀私校玫瑰崗,還是北衛下?玫瑰崗英文學校,聽講話學生英文水平高,校舖大,多外籍老師。  但見北衛升中成績又幾好架喎,其實北衛上同下成績係咪差不多?唔多人提呢間,唔知點比較??

baby_jkk 發表於 15-6-8 10:03
你剛才講英皇道北官係14網升中派位表現全網Top 3之一,想請教咁另外係邊兩間?

我保守起見,乙一選北衛下 ...
另外兩間係嘉諾撒同滬江
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bonnycai 的帖子

墮入三寶,請問三寶是邊幾間

baby_jkk 發表於 15-6-8 10:03

我保守起見,乙一選北衛下 ...
一定係衞理, 除非你唔鍾意返下午校

引用:Quote:baby_jkk+發表於+15-6-8+10:03+你剛

一定係衞理, 除非你唔鍾意返下午校
我小朋友而家都係返下午班,其實返咩時間都無所謂。  但想問下點解一定係衛理?。thx!

baby_jkk 發表於 15-6-8 10:31
我小朋友而家都係返下午班,其實返咩時間都無所謂。  但想問下點解一定係衛理?。thx!

...
衞理升中入一線中學比例有~50%, 玫小升中入一線中學比例不過40% (甚至可能得30%), 咁你自己覺得值唔值?

我朋友住16網, 又係派得好! 反而14網派得好差!
而家諗緊係咪要搬去16網抽, 16網5小龍都好吸引!

嘉諾撒大約有幾多個叩門位

bobo101^*^ 發表於 15-6-8 10:42
而家諗緊係咪要搬去16網抽, 16網5小龍都好吸引! ...
16網5小龍?

向來只聽人講4小龍, 邊間係第5間?

bobo101^*^ 發表於 15-6-8 10:42
而家諗緊係咪要搬去16網抽, 16網5小龍都好吸引! ...
港島區只剩11同16係派得還可以

醒目開學勳章

babybig 發表於 15-6-8 08:17
我見太古小學一覽有講今年得5班,下年得4班,我朋友個女第二唔得,反而興趣班有d心頭唔高,又驚中寶校走去揀乙 ...
太古應該有30個課室。
因為之前有幾年人小讀,所以有課室多可以開6班,
照計15至16年開5班小一,
16至17年同17至18年各開4班,
要等到18至19年先有機會有足夠課室開到5班小一。

照咁推算,14網用太古做保險線已經冇可能喇。

已之所欲,先施與人。

引用:Quote:baby_jkk+發表於+15-6-8+10:31+我小

衞理升中入一線中學比例有~50%, 玫小升中入一線中學比例不過40% (甚至可能得30%), 咁你自己覺得值唔值?
...
icic.  Thx!

好似無乜人提丹循,係唔係可以搏下乙一呢?有無人乙一入唔到?

simonwan  緊系有,幾年前丹循乙一已經收唔灑。  發表於 15-6-8 18:15

lcyesther 發表於 15-6-8 11:40
好似無乜人提丹循,係唔係可以搏下乙一呢?有無人乙一入唔到?
仔仔同學派入丹循,相信係乙一中,因他是14區的。目前為止聽到班裡唯一一位中丹循。

回覆:hkpapa852 的帖子

培僑

引用:Quote:bobo101^*^+發表於+15-6-8+10:42+我

16網5小龍?

向來只聽人講4小龍, 邊間係第5間?
今年培僑好熱, 我識朋友個仔讀緊小三, 話學校好, 唔左派。
我有幾個朋友住16網好多都派到第一, 二志願, 值得一諗。

綠荳媽媽 發表於 15-6-8 13:32
培僑
請問點解會咁熱呢? 升中派位理想?

simonwan 發表於 15-6-7 17:46
今年太古乙一都唔夠位,要抽。乙二肯定無機。上個月我系另一帖講太古而家要放乙一,乙二已經無機,很多人唔 ...
都聽到係.. 比想像中難.
‹ 上一主題|下一主題