用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考FCE?
go

考FCE? [複製鏈接]

原來全港吾夠人考,報咗名會無得考呢

2    0    0    0

回覆:王家爸爸 的帖子

本來十二月六日考FCE,點知昨天比番報名費我,話吾夠人冇得考😓

CPLA 發表於 14-9-20 23:23
FCE 對升中有幫助嗎?
期望是有幫助,但現實是毫無幫助

回覆:CPLA 的帖子

CPLA >>> 真系誇獎了, 謝謝
我仔同班的有個只是剛升小四,已經學了FCE差不多一年了,再加上在BK也見好多更叻的例子,所以真系一山還有一山高呢☺
不過我覺得學語言糸要堅持的,大家的小朋友一同努力呀💪👍👌

回覆 ++EE 的帖子

你囝囝好叻呀

回覆:232 的帖子

因為我囝囝在新界某官校讀書,學校教的英文比較淺,但他由細到宜家也非常喜歡英文科,所以我有比他到外面(其它training centre) 學英文。在一遇然機會下朋友介紹他學Cambridge, 一學就由K3學到宜家了。
FCE張cert, 對升中有冇幫助我真的不清楚,但對我仔升中就沒有什麼作用了,因為我們決定吾會出去考名校,讀返區內band 1的學校已經滿意了

引用:應該考FCE+for+School.+上星期學校幫我們買

原帖由 ++EE 於 14-09-20 發表
應該考FCE for School. 上星期學校幫我們買了呢本書。
其實我無點理我仔學成點,不過他上FCE既course 上了 ...
邊度上course??

?$

我只係比囝囝做下練習咋,

冇讀course

引用:應該考FCE+for+School.+上星期學校幫我們買

原帖由 ++EE 於 14-09-20 發表
應該考FCE for School. 上星期學校幫我們買了呢本書。
其實我無點理我仔學成點,不過他上FCE既course 上了 ...
Ic, thx!

FCE 對升中有幫助嗎?

其實我無點理我仔學成點,不過他上FCE既course 上了一年半有多了,老師話佢考得而佢自己又想考就比佢考

++EE 發表於 14-9-19 06:33
P6了!
我想請問,

你小朋友考FCE OR FCE for Schools ??
我打算考FCE for Schools

但我只找到FCE 的SAMPLE PAPERS
搵唔到FCE for Schools 的SAMPLE PAPERS

你買邊本做??

回覆:懶羊羊 的帖子

I see!

引用:Quote:懶羊羊+發表於+14-9-16+12:25+我囝今

原帖由 Candy925 於 14-09-19 發表
咁奇怪?

我女今年6月考, 喺 British Council website 報, 考試當日都有成20人左右, 成績同 cert. 都收哂喇 ...
我經esf報,不是british council. British council要分2曰考,esf一曰考晒。加上,esf exam ctr通常在九龍區,我住九龍,去考試近D。

懶羊羊 發表於 14-9-16 12:25
我囝今年經esf報了6月(pb)及7月(cb),兩次都因唔夠人而cancel. Esf解釋要夠一定人數才舉行。

...
咁奇怪?

我女今年6月考, 喺 British Council website 報, 考試當日都有成20人左右, 成績同 cert. 都收哂喇!

P6了!

引用:不過我覺得暑假考最好,因為沒有學校功課測

原帖由 ++EE 於 14-09-17 發表
不過我覺得暑假考最好,因為沒有學校功課測驗考試的顧慮。
今個十二月,如果亞仔考就撞了呈分試,所以仍考 ...
p.5 or p.6?

明白你的選擇,不過事實上是少人選在暑假考,所以才會因唔夠考生而取消。

Esf 有得報11月22曰 考fces (pb).

回覆:海逸爸爸 的帖子

今個十二月,如果亞仔考就撞了呈分試,所以仍考慮中

引用:Quote:原帖由+++EE+於+14-09-15+發表糸我兒

原帖由 懶羊羊 於 14-09-16 發表
我囝今年經esf報了6月(pb)及7月(cb),兩次都因唔夠人而cancel. Esf解釋要夠一定人數才舉行。

...
少人報可能同日子有關,估考完大考及準備放暑假時家長們也想孩子們放鬆一下。

‹ 上一主題|下一主題