用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎 ?
go

大抽獎 ? [複製鏈接]

有無人可以答我....點解想入好既中學咁難...已經讀好書, 做好本份, 又肯學.....只不過口材唔好.......

JJ320  人地話信咩教都好, 唔好太信"計較". 你囡囡有好好的成績, 己經是你的榮耀. 唔好同人比較啦. 兩者都辛苦. 祝你好運!  發表於 12-3-21 21:04
ohnono  咪就係「運」囉!  發表於 12-3-21 19:32
ohnono  到你口才好時,又會發現爭一樣野,永遠都爭一樣野!爭樣乜野呢?  發表於 12-3-21 19:31
黃巴士  總有好中學會欣賞你囡囡的.  放閞懷抱吧.  發表於 12-3-21 19:03
Yanamami  等於問: 點解我禁勤力做野, 日日OT, 無晒私人生活, 仲要公一份婆一份, 都上唔到車買唔到好d o既樓一樣.  發表於 12-3-21 16:50

like_travel 發表於 12-3-21 16:46
有無人可以答我....點解想入好既中學咁難...已經讀好書, 做好本份, 又肯學.....只不過口材唔好.......:meow ...

同朋友傾開....(佢無小朋友).... 佢回答我.... " 佢地係唔係想請 sales " ?

or "大公司想請 區域經理 / 大中華營運總裁 "

like_travel 發表於 12-3-21 16:46
有無人可以答我....點解想入好既中學咁難...已經讀好書, 做好本份, 又肯學.....只不過口材唔好.......:meow ...

thanks all !
其實我無同人地比, 亦深知"人比人, 比死人"的道理 !

我只不過唔想個女好似我咁, 入BAND 3 學校, 我小學時就係唔識諗, 無用功讀書, 屋企無人理, 自己亂填表, 入到BAND 3 中學, 入到中學全學校無人會讀書, 學校門口不時有CID 等放學TIM.

後出來社會做事, 發覺 "書到用時方恨少" , 於是在浸大讀左幾年夜校, 半工讀完成Diploma, 馬上申請HKU part-time bachelor degree, (當時未有副學士) , 因為我係半工讀, 要比5k家用, 要供樓, 還要交學費, 過程不足為外人道....

我只係唔想個女行我條舊路而已 !

JJ320  你囡囡只得一項缼點, 九項優點. 等如一張白紙有一點黑點, 你只會將焦點放在黑點上, 不會放在其他白色位置上. 你要看下我的囝囝, 他是band2生.  發表於 12-3-22 09:11
JJ320  唔好睇得咁灰啦! 看你之前的post, 你囡囡都是全級頭十名內的勁人, 一定不會去到band 3 中學的, 只不過去不到你心目中的band1中學啫.  發表於 12-3-22 09:08
khmama  係毅力至啱.  發表於 12-3-21 22:37
khmama  佩服你既毅然  發表於 12-3-21 22:36

David133 發表於 12-3-21 21:39
回復 like_travel 的帖子

really understand your internal feelings and the love to your daughter!  Do ...
thank you khmama & David 133, i will pray for my daughter and hope she can be admitted into the ideal school.
Thank you !
‹ 上一主題|下一主題