用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎 ?
go

大抽獎 ? [複製鏈接]

請有經驗既家長比吓意見 :
(1) 大抽獎 : 甲部係跨區, 如果自行無得面試, 咁係大抽獎既甲部再選呢間, 有無得諗? 會唔會影響到乙部既第一志願?
(2) 甲部同乙部選同一間做第一志願, 得唔得? 會唔會有影響?
(3) 如果想叩門既中學, 一早已表明無叩門, 咁仲去唔去試吓?
   0    0    0    0

Chanpp921 發表於 12-3-19 09:14
請有經驗既家長比吓意見 :
(1) 大抽獎 : 甲部係跨區, 如果自行無得面試, 咁係大抽獎既甲部再選呢間, 有無得 ...

1. 若是心儀的他區中學,大抽獎時可以再選仍第一志願呀。不過都要考慮一下banding 的問題,如果小朋友係band2,而該校屬band1,那可能比較進取一些。
2. 甲部同乙部可以選同一間。那抽中的機會當然大一點。
3. 其實都仲可以在放榜之前先打去問一問,睇下收齊學生未。不過表明無叩門位的中學都係相當受歡迎的,仲有位的機會不大。

要留意如果係官小學生,想攞聯系官中位必須甲、乙部都要將該官中放第一位。

zashikibuta 發表於 12-3-21 14:24
要留意如果係官小學生,想攞聯系官中位必須甲、乙部都要將該官中放第一位。
...

所有band 1、2的同學,只需在統一派位乙部將聯係學校填第一志願就可以參加抽取聯係位。甲部係不受限制的。
:verycold: :verycold: :verycold:

有無人可以答我....點解想入好既中學咁難...已經讀好書, 做好本份, 又肯學.....只不過口材唔好.......

JJ320  人地話信咩教都好, 唔好太信"計較". 你囡囡有好好的成績, 己經是你的榮耀. 唔好同人比較啦. 兩者都辛苦. 祝你好運!  發表於 12-3-21 21:04
ohnono  咪就係「運」囉!  發表於 12-3-21 19:32
ohnono  到你口才好時,又會發現爭一樣野,永遠都爭一樣野!爭樣乜野呢?  發表於 12-3-21 19:31
黃巴士  總有好中學會欣賞你囡囡的.  放閞懷抱吧.  發表於 12-3-21 19:03
Yanamami  等於問: 點解我禁勤力做野, 日日OT, 無晒私人生活, 仲要公一份婆一份, 都上唔到車買唔到好d o既樓一樣.  發表於 12-3-21 16:50

like_travel 發表於 12-3-21 16:46
有無人可以答我....點解想入好既中學咁難...已經讀好書, 做好本份, 又肯學.....只不過口材唔好.......:meow ...

可能識人好過努力呀!

2BMa  係,有人事好做事。  發表於 12-3-23 02:18
like_travel    發表於 12-3-21 16:55

有無人可以答我....點解想入好既中學咁難...已經讀好書, 做好本份, 又肯學.....只不過口材唔好.......:meow ...

同朋友傾開....(佢無小朋友).... 佢回答我.... " 佢地係唔係想請 sales " ?

or "大公司想請 區域經理 / 大中華營運總裁 "

like_travel 發表於 12-3-21 16:58
同朋友傾開....(佢無小朋友).... 佢回答我.... " 佢地係唔係想請 sales " ?

or "大公司想請 區域經理 /  ...

第日姑勿論係sales或者大中華總裁,佢地所需要的已經唔係讀好書,有口才咁簡單。佢地係要識「飛」!
:verycold: :verycold: :verycold:

thanks all !
其實我無同人地比, 亦深知"人比人, 比死人"的道理 !

我只不過唔想個女好似我咁, 入BAND 3 學校, 我小學時就係唔識諗, 無用功讀書, 屋企無人理, 自己亂填表, 入到BAND 3 中學, 入到中學全學校無人會讀書, 學校門口不時有CID 等放學TIM.

後出來社會做事, 發覺 "書到用時方恨少" , 於是在浸大讀左幾年夜校, 半工讀完成Diploma, 馬上申請HKU part-time bachelor degree, (當時未有副學士) , 因為我係半工讀, 要比5k家用, 要供樓, 還要交學費, 過程不足為外人道....

我只係唔想個女行我條舊路而已 !

JJ320  你囡囡只得一項缼點, 九項優點. 等如一張白紙有一點黑點, 你只會將焦點放在黑點上, 不會放在其他白色位置上. 你要看下我的囝囝, 他是band2生.  發表於 12-3-22 09:11
JJ320  唔好睇得咁灰啦! 看你之前的post, 你囡囡都是全級頭十名內的勁人, 一定不會去到band 3 中學的, 只不過去不到你心目中的band1中學啫.  發表於 12-3-22 09:08
khmama  係毅力至啱.  發表於 12-3-21 22:37
khmama  佩服你既毅然  發表於 12-3-21 22:36

回復 like_travel 的帖子

really understand your internal feelings and the love to your daughter!  Don't get down!  Many good schools are still in Government's pool!  We are not losing!!

David133 發表於 12-3-21 21:39
回復 like_travel 的帖子

really understand your internal feelings and the love to your daughter!  Do ...
thank you khmama & David 133, i will pray for my daughter and hope she can be admitted into the ideal school.
Thank you !

zashikibuta 發表於 12-3-21 14:24
...

甲部無關,
只要在乙部將聯繫中學放第一位,便可取得聯繫位。

like_travel 發表於 12-3-21 21:26
thanks all !
其實我無同人地比, 亦深知"人比人, 比死人"的道理 !
我只不過唔想個女好似我咁, 入BAND 3 學校, 我小學時就係唔識諗, 無用功讀書, 屋企無人理, 自己亂填表, 入到BAND 3 中學, 入到中學全學校無人會讀書, 學校門口不時有CID 等放學TIM.
唔好咁灰啦。你囡囡點可能入Band 3呢?
相信好快會收到心儀學校的好消息,可能係佐敦道的,亦可能係何東道的。
Good Luck!

like_travel  抽獎...if band 1 尾都慘la  發表於 12-3-22 10:51

like_travel 發表於 12-3-21 23:01
thank you khmama & David 133, i will pray for my daughter and hope she can be admitted into the idea ...

女拔收人係細水長流。我之前都有講,到統一派位放榜前一日,佢夠膽死成隊球隊咁收晒番黎架。
比d信心自己。

like_travel  成隊人, 人家是英文小學, 唔同d 既........  發表於 12-3-22 10:49
‹ 上一主題|下一主題