用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角明慧出信未呀?
樓主: pekklecc
go

北角明慧出信未呀? [複製鏈接]

回覆:北角明慧出信未呀?

每個家長準則不同,我覺得校舍都緊要,小朋友要多走動和有些戶外空間,in完之後感覺一般,有offer都不會讀。當然有家長會喜歡它的課程編排,各取所需選擇合適你孩子的學校

有無人收到全日班offer

我都未收到,我報國際全日班

Received pm offer today

回覆:yingkiki 的帖子

你會不會寄番回條通知不留位,除了回條外會再加一封信嗎

引用:回覆+RonnyBB+的帖子 冇百分比,不過有人

原帖由 shersiu 於 14-11-28 發表
回覆 RonnyBB 的帖子

冇百分比,不過有人數,大部分派d小學都係1-2個,而且區分都好散,將軍澳又有,油尖 ...
是邊年?定累積?累積間間都有啲唔出奇

引用:點解好似無人揀全日班? +

原帖由 kidbubi 於 14-11-29 發表
點解好似無人揀全日班?
我揀全日班,俾pm offer 我

引用:回覆+socute+的帖子 應該唔係累積,明慧咁

原帖由 shersiu 於 14-11-29 發表
回覆 socute 的帖子

應該唔係累積,明慧咁多年唔會得1個入拔萃,不過好似之前post話填父母讀邊間小學會唔 ...
佢塊板無寫年份無寫分佈,咁多年有人入拔萃唔出奇,如果年年都有若干人等入仲唔做賣點咩

引用:回覆+shersiu+的帖子 Me+too,+我仔am+offe

原帖由 Lomum 於 14-12-02 發表
回覆 shersiu 的帖子

Me too, 我仔am offer, 都唔會讀...之後應該有好多位放出來的:) ...
我都不會去,明慧有無出reject letter? 定是等註冊後先send, waiting list 可能好快知道有無offer

引用:請問點解收左又唔take?+其實間學校OK嗎 +

原帖由 心急媽媽xxx 於 14-12-02 發表
請問點解收左又唔take? 其實間學校OK嗎
當然有其他offer才不留位,每個家長都有自己的準則和見解,不代表間學校不ok,每一間學校都有它的fans. 除非有offer 的學校太類似令人有選擇困難症,盡量都不好hold住嗰位

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-12-02+發表當然

原帖由 Julybabe 於 14-12-02 發表
mind to share which offer u will take?
我暫時take咗RHS,主要看番囡的性格,她活躍一日去兩次公園,校舍大啲多啲空間多啲她會開心啲蘇浙 spn 都是我心水。同埋我prefer宗教團體辦的學校,所以合一堂同衛理堂我都鍾意。宜家阿囡主要講英文,所以是否日日有英文堂不是我concern。我反而希望她講多啲廣東話,如果下年考龍校k1, 通常都是用廣東話。明慧同民生都是熱門學校,所以我都有報,但基於以上原因我就咁排位,大家都是想為bb找合適的學校

引用:Quote:原帖由+socute+於+14-12-02+發表我暫

原帖由 Julybabe 於 14-12-02 發表
yes ah.. as parents we wish to find the most suitable school for our lil ones…but im not sure, RHS  ...
我就咁睇,我的年代救恩都是差差地的學校,現在咪又是中西區熱門。除了在ek抓文外,我主要是看interview時的感覺同屋苑相關學校的小朋友。同埋我嗰前幼稚園老師阿媽都好有say,佢直情叫我不好去in明慧,我無理佢,in完後又叫我有offer都不好留位。如果無其他offer我都不會理她,照留位。這些是她的感覺和偏見。雖然好多人説明慧商業化,但是家長interview後不覺或者不介意幼兒教育有商業成份的,都無需要理會根據自己準則去選

‹ 上一主題|下一主題