用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PolyU 神科收到咁高分,大家點睇
樓主: Charissema
go

PolyU 神科收到咁高分,大家點睇   [複製鏈接]

Charissema 發表於 18-10-6 21:00
Best 6, 物理治療平均34.5分,職業治療 平均33.1分

又話下當年。。。

當年理大呢幾味治療,高考光頭已必收,甚至光頭都唔駛。當年中學師兄讀呢科出來做7仔,亦有去賣保險。

所以風水輪流轉,主因應係正苦放水開位,加保險制度包埋呢治療。

而家紅到家長俾錢細路出洋袋鼠國讀呢科。

Charissema 發表於 18-10-7 18:05
其實都係嗰句, 有34.5分, 港大好多科都有機會, 加上4年後乜嘢世界都唔知,  除非真係好鍾意, 否則 要諗清楚
...

其實呢個分數係BEST SIX?

我就唔會揀呢科。。。

我認我老土。

即類似我而家仍然覺得韓國野係流流地。

有以上分數,我應該會揀D 長青科(跟理大無關)。。。

Charissema 發表於 18-10-9 18:42
yes, best 6, 如果有咁嘅分數, 你會揀什麼長青科?

所謂長青科,理論上其一係有基本需要,其二有長期制度保障,其三係易轉身。

咁計NO.1 係醫科,需求不然而喻,任何地區制度上亦保障佢哋既地位。

易轉身計,工程,會計都算。有制度保障之餘,轉相關行業跨度亦不大。純學科計,數學亦可商可理。

JustAParent 發表於 18-10-10 08:50

物理治療係醫療相關學系,起薪點唔錯,受歡迎,亦唔係 ...

rehabilitation 一直有需求, 如入到正苦, MPS 唔會低.
多年前, 正苦位少, 市場窄, 出來好多無野做.

近正苦擴展醫療服務, 位多左, 甚至各大公司醫療保險下亦COVER 埋, 私人執業亦係多左好多.

但除中風, 老人康復等, 物理治療未到必需程度, 制度上亦未能保其位(起碼佢地唔可以開放假紙) , 唔少人包括我在內, 睇物理治療從來唔會睇斷尾, 都係公司醫療包括咪睇下囉, 公司事忙又唔可當病假就唔去.

以上係講需求, 近年來係快速堵大左, 但係咪可大到其他醫療紙別, 未必.

反而近年讀既人多左, 而家跳入去可能係水尾. 呢幾科最大缺點, 係轉身跨度大, 唔似所謂水泡科"工程系" 轉身較易.

JustAParent 發表於 18-10-10 09:42
係香港,點都衰唔過讀工程啦。

唔會卦? 你係苦主?

aeiou_drm 發表於 18-10-10 12:03
我地果個年代,成績麻麻才去當時理工學院讀 放射治療,物理治療,呢啲。 點估得到依家咁吃香。
成績勁嘅 ...

工程個人覺得都算長青科之一。

個市最差既時候,都可以走去教書(數理),成績好既大公司TRAINEE 亦可。

EEE 始終都係工程中大路D 既。好似版友提到既IT,讀EEE亦轉軌亦無大難度。

EEE中如果有幸讀大電(供電),又有更大就業保障,始終有固定需求,唔會跟個市(如金融)大起大落。

Charissema 發表於 18-10-10 12:52
咁Business 算唔算 ?

跨度大只係長青科其中重要之一。

始終要有一定專業性,才免憎多粥少情況。當年BUZ 熱多收,出來好多做保險。

留意,有些學科,院校增收較易。

好似唔少新院校剛開壇,開既就係BUZ,ADMIN呢D 學系。因為有房有枱有櫈有老師就可能開COURSE。相反,工程醫科呢D,要加埋設備器械培訓等等,畢業生人數係較多資源限制。

Charissema 發表於 18-10-10 12:51
係呀……當年triple E 好吃香,好多尖子讀。 乜而家工程系水泡科咩? 其實點解? 係咪中國大陸 啲學生 已 ...

考大學個市,係跟紅頂白既事。

當年前途問題,牙科土木都收極低分,而家係低買高賣,相反當年熱門科係BBA。

我講所謂長青科,係希望高分人士可要留意熱門陷阱,低分人士亦可能執到寶。

無必要跟著熱門走。

Charissema 發表於 18-10-10 11:35
其實真係好睇自己嘅彩數同政府嘅政策, 我朋友讀土木工程, 金融風暴嗰陣時冇嘢做, 而家發到豬頭咁.... 其實 ...

勸人按興趣揀科,呢句一定無錯既。

但世界無咁完美既事,眼高手低,手拿低分也莫怨氣。

識人夠分唔讀醫科,走去讀熱門生物醫學,話為興趣想做研究,又話內地醫藥業,河套區等等發展概念。。。

我又唔信讀醫科做唔到研究。

LingChiBaBa 發表於 18-10-10 16:25
MI = Medical Imaging
RT = Radiation Therapy

呢D 科澎脹太快了。

Charissema 發表於 18-10-10 19:49
例如什麼工種國內人不能取替?

特首。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-11 12:48

Charissema 發表於 18-10-10 17:41
不過講座話放射接近飽和

我後生果時,聽聞放射科治療呢D,要四十幾就退休。。。

Charissema 發表於 18-10-10 14:24
應該土木工程,測量……將會變神科

土木一定都係神科之一,不過跟市好貼(而家土木都好搵架)

當年讀書,有好幾個老師都係高考勁分入港大土木,出來無野做走去教數理,所以無心教書,又成日笑我哋屎(佢自己的當年勁)

Charissema 發表於 18-10-10 13:43
阿女 都有興趣BioTech,但應該唔易讀,但係我驚佢出嚟做sales賣藥賣機器
...

嗯。。。當年城大都有BIO TECH既。。。

我其實好驚加字尾,如 BIO MEDIC, BIO TECH, ENGG TECH,或者加字母頭,如加個I, 加個G。我覺得呢D 係學院有人昇職既“呃細路仔”野,實際職場邊有分到咁細呢!

我唔係跟分數跟得咁貼,但如你講工程係水泡科既話,呢個水泡抱得過。

其一,係佢哋收生始終受較大資源限制;

其二,就業上有專業資格要求,而獲得專業資格,除了有關工作經驗,仲要認可有關工程學位,唔係隨便GENERAL DEG 可接受。

如版友提都既熱門IT,工程學位轉IT(如畢業時仍熱門)易如反掌(讀電果班最易,其他亦無太大難度),但讀IT 想轉做專業工程師就好難了。
‹ 上一主題|下一主題