用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? ...
樓主: BK999
go

Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? [複製鏈接]

回覆 BK999 的帖子

BK999,

我仔亦是HEA的,現中一,由細到依家都討厭中文科,睇中文還可以,要佢寫就慘,留港都唔知可唔可以升中二! 佢英文科成績比較好,唔使點溫,其他科就比中文好DD。

我同老公都已決定今年送佢去加拿大讀G8,浪唔浪費我地都唔知,但叫盡我地所能,亦叫比個機會個仔試吓唔同既學習環境,希望佢揾到自己既興趣同方向。

一年時間! 我地同個仔講只畀一年機會佢,去到仍是HEA讀就要佢返來,我地真係無咁多錢畀佢浪費!

BK999,

因我比較過加拿大 PUBLIC SCHOOL 學費比較平,VANCOUVER 天氣比較好,可以熱又可落雪 (今年落咗好多雪),課程同我仔女香港直資學校差多,容易適應。

多華人是真的,所以我安掛仔女住 HOMESTAY ,同外國人 (ENGLISH SPEAKING) 生活,學好 D 英文。學校識中國人 (講普通話)﹑韓國人(講英文/韓文)﹑英國人(講 NATIVE 英文)﹑法國人 (講英文/法文)﹑香港人等都好普遍。各樣語言同文化都接觸下又唔錯呀!

回覆 Flying-Man 的帖子

*差唔多

PMed
‹ 上一主題|下一主題