用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 提前教6年級數學
go

提前教6年級數學 [複製鏈接]

阿女今年9月升小六了。一向以來,佢數學比較差。我好猶豫,爲應付呈分試,我好吾好趁呢個暑假,提前教定佢6年級數呢?各位有何建議?
   0    0    0    0

IloveJJ 發表於 17-7-12 10:49
不如問下你女啲同學,邊個唔會?
阿女個老友記成績優異,佢無需提前學都能保持好成績。

mch411 發表於 17-7-12 11:58
你可以略略備下課, 等佢有小小概念,
上堂時就有多D興趣, 唔建議教到識晒,
大部人上堂係識與唔識之間時係最 ...
謝謝你的建議呀!

noming 發表於 17-7-12 12:07
不如趁暑假溫番P4P5數學打好底
有此意的。有打算抽部分時間重溫下以前一些重要課題。
我自阿女四年級開始幫佢補數,大約從二年級的課題重新開始,主要內容包括數學概念,運算等。整個補習過程用左差不多一年半時間。

S-Kwok 發表於 17-7-12 12:15
我會建議要對6年級學嘅topic有大概嘅概念, 如果有topic係建基於5年級嘅,而5年級時呢個topic 又唔穩陣,就 ...
好啊!我會好好研究下。

little_yolky 發表於 17-7-12 12:18
唔好話升小六, 我自升小三開始, 年年暑假都踢阿女去數X, 等佢有個概念, 真係差好遠架。我自問無本事, 唔識 ...
自己教真係好花時間同精力。無法子,我洗濕左個頭,唯有頂硬上。

MrBeast 發表於 17-7-12 14:31
有些人係要多d時間消化,所以早教會有幫助
其實除左怕阿女識晒到時沒心機聽書外,我仲有樣野擔心,就係怕佢會養成依賴我或者補習的習慣。所以點樣提前教,教到咩程度,呢個亦需要我小心考慮。

我有個外甥女,初中時讀物理成績吾錯,因為佢嚮暑假時,已通過補習社提前學左新知識。不過到高中時,由於特殊原因,佢無得再提前學,自學能力不足的問題就完完全全暴露晒出黎,物理成績明顯下滑。

就係看到我外甥女的例子,令我嚮是否提前學數學呢個問題上很猶疑。

以我對阿女的瞭解和觀察,6年級數,無需我提前教,佢自己應該係可以應付到的。問題係除左應付,仲要拿一個好些的分數。我值吾值得提前教下佢d概念博下呢?

IloveJJ 發表於 17-7-13 10:21
我既方法係,俾本書佢自學,然後做練習(做少量淺的,不做深的),唔明先問我。咁佢既能自學,又能有初步認 ...
好辦法!

HaYi 發表於 17-7-12 16:27
p1to p4數無需提早教,p5 p6 是一组,同p1 to4的深浅不同,又加上呈二如此近,提議依個人能力提早,

我仔 ...
其實于數學呢科,我同你目標一樣:不求好高分,但求吾好差太遠。
經過近一年半同阿女補數,佢數學概念,運算方面都顯著進步。但邏輯思考就仍需努力。考試失分亦主要在思考題。
‹ 上一主題|下一主題