用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 提前教6年級數學
go

提前教6年級數學 [複製鏈接]

阿女今年9月升小六了。一向以來,佢數學比較差。我好猶豫,爲應付呈分試,我好吾好趁呢個暑假,提前教定佢6年級數呢?各位有何建議?
   0    0    0    0

回覆樓主:

你可以略略備下課, 等佢有小小概念,
上堂時就有多D興趣, 唔建議教到識晒,
大部人上堂係識與唔識之間時係最有心機聽書

不如趁暑假溫番P4P5數學打好底

回覆樓主:

我會建議要對6年級學嘅topic有大概嘅概念, 如果有topic係建基於5年級嘅,而5年級時呢個topic 又唔穩陣,就要打穩呢個topic 嘅基礎先再教6年級嘅深一層概念。

另外,有啲topic如discount 可喺日常生活中多運用。

Ahbee02 發表於 17-7-12 10:13
阿女今年9月升小六了。一向以來,佢數學比較差。我好猶豫,爲應付呈分試,我好吾好趁呢個暑假,提前教定佢6 ...
唔好話升小六, 我自升小三開始, 年年暑假都踢阿女去數X, 等佢有個概念, 真係差好遠架。我自問無本事, 唔識點教明佢, 所以唯有外判。

回覆 Ahbee02 的帖子

你呢d叫亡羊補牢,效果冇咩架。事關數學要一早打好基礎,而非5年級先至來補救。1,2年級就要開始。

回覆樓主:

好多冇教快学校p5尾已正式p6,分唔到,11月已呈2,早D学有必要

IloveJJ 發表於 17-7-12 10:49
不如問下你女啲同學,邊個唔會?
阿女個老友記成績優異,佢無需提前學都能保持好成績。

mch411 發表於 17-7-12 11:58
你可以略略備下課, 等佢有小小概念,
上堂時就有多D興趣, 唔建議教到識晒,
大部人上堂係識與唔識之間時係最 ...
謝謝你的建議呀!

有些人係要多d時間消化,所以早教會有幫助

noming 發表於 17-7-12 12:07
不如趁暑假溫番P4P5數學打好底
有此意的。有打算抽部分時間重溫下以前一些重要課題。
我自阿女四年級開始幫佢補數,大約從二年級的課題重新開始,主要內容包括數學概念,運算等。整個補習過程用左差不多一年半時間。

S-Kwok 發表於 17-7-12 12:15
我會建議要對6年級學嘅topic有大概嘅概念, 如果有topic係建基於5年級嘅,而5年級時呢個topic 又唔穩陣,就 ...
好啊!我會好好研究下。

little_yolky 發表於 17-7-12 12:18
唔好話升小六, 我自升小三開始, 年年暑假都踢阿女去數X, 等佢有個概念, 真係差好遠架。我自問無本事, 唔識 ...
自己教真係好花時間同精力。無法子,我洗濕左個頭,唯有頂硬上。

MrBeast 發表於 17-7-12 14:31
有些人係要多d時間消化,所以早教會有幫助
其實除左怕阿女識晒到時沒心機聽書外,我仲有樣野擔心,就係怕佢會養成依賴我或者補習的習慣。所以點樣提前教,教到咩程度,呢個亦需要我小心考慮。

之前 問過仔,如果我暑假幫佢提前預習五年班啲數學,好唔好?佢話唔好,怕上堂會悶,無所事事。
我仔情況係,老師初教時,有啲概念需要時間消化,功課都常錯,但做多幾次,佢就OK . 所以,我仔平時測驗不高分,但一到考試就高分,因為經過功課及測驗後,佢多數都明解,再加上我考前幫佢一次過清曬 。
所以,四年來,我仔未試過預習。
但每個小孩情況都不同,家長覺得有需要就去做

醒目開學勳章

babywoman 發表於 17-7-12 14:53
之前 問過仔,如果我暑假幫佢提前預習五年班啲數學,好唔好?佢話唔好,怕上堂會悶,無所事事。
我仔情況係 ...
情況根據需要因人而異,我仔今年會升小六,我之前也是不會提前教,但佢又跟得上。我知佢好多同學提前學,到正式上課時成日話自己識晒。

我有個外甥女,初中時讀物理成績吾錯,因為佢嚮暑假時,已通過補習社提前學左新知識。不過到高中時,由於特殊原因,佢無得再提前學,自學能力不足的問題就完完全全暴露晒出黎,物理成績明顯下滑。

就係看到我外甥女的例子,令我嚮是否提前學數學呢個問題上很猶疑。

以我對阿女的瞭解和觀察,6年級數,無需我提前教,佢自己應該係可以應付到的。問題係除左應付,仲要拿一個好些的分數。我值吾值得提前教下佢d概念博下呢?

回覆 Ahbee02 的帖子

冇提前預習,除咗我仔話怕上堂悶之外,我其實係怕自己教數嘅方法與校老師嘅唔一樣,令仔混淆。平時仔有唔明,問我們,我同我老公嘅思路都有所唔同,所以,我傾向事後解難
‹ 上一主題|下一主題