用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最難 interview. . .
樓主: C-Line1127
go

最難 interview. . .   [複製鏈接]

回復 dd0412 的帖子

我個女唱歌跳舞都叻,可惜好多學校冇考,得LH有少少~

回復 DevilPig 的帖子

我個女都係一樣,2歲前已識得8種顏色、形狀、數字1-10,26個字母大小階,仲識得30幾個國家國旗及地理位置,全部都係平時同佢玩玩具或遊戲時就順便教埋佢,或者佢自己睇DVD學返來,佢學得好輕鬆~~

回復 Crystalspman 的帖子

哈,我個女係抽到張床card,但佢答係臺,老師又好nice,仲話 ”呢個睇落又真系好似張臺,咁你平時係邊度訓覺?”,我個女即刻答道係床上面訓,跟住老師要佢係大圖上面揾出個床,又指住張被(應該就系你抽到果張被卡個樣)問佢係咩,张被折得四四方方,普通屋企一定唔會見到咯,我個女真系唔出聲,但老師又有引導,“你訓覺kam咩呀"?佢即刻答”kam被“。

回復 misshoiyi 的帖子

哇,時鐘、門用來做咩真系好難答!
好彩我地係問到梳、床、電話、鎖匙,呢幾樣野比較容易描述佢既作用

回復 confidence 的帖子

我唔系full time mommy,不過工作時間較有彈性,相對陪女女時間可能比普通媽咪多少少,
但我覺得呢個唔系重點,重點係要引導小朋友玩一D益智玩具同遊戲,同埋睇一D有益既DVD(但DVD每日不可超過半個鐘)。
我個女1歲開始玩有聲點讀書籍,自己用i-pen點讀phonics kids,所以唔單識曬26個英文字母,仲識D phonics,例如A is apple,aligator, B is ball,blue,boy,一直去到Z is for zoo。
認識30幾個國家國旗同地理位置都係因為佢爸爸成日同佢玩一款“插國旗”既玩具,玩多佐自然識曬~
而好多基本禮貌、日常道理、生活規則又可以從一D有益既幼兒DVD學返來。

回復 princesssnowy 的帖子

老實講,我自己都唔識得咁多,好多時候我要問返亞女

回復 missymomo 的帖子

exactly the same feeling as yours!真心講,果道門都係似幅牆多D!!

回復 confidence 的帖子

承你貴言,不過我自己就唔抱咩希望啦!

亞女part 3因同枱小朋友又扭計又尖叫又亂扔野,亞女一開始仲好淡定不受影響,點知同枱個小朋友後尾仲大聲喊到被老師抱出課室,把亞女嚇到都喊佐一陣,實扣曬分啦~~ 只能話人算不如天算,冇緣分了!

不過in完part 1,我見面試老師只系係張form上面dum佐個印,但見隔離枱個老師用支筆猛咁寫,好似寫好多野咁
都唔知老師有寫字好定系冇寫字好

回復 jennifer_li 的帖子

你個小朋友都已經表現好好,都唔收……咁最後入佐邊間呀?

回復 jennifer_li 的帖子

係咪金巴倫呀?呢間學校好唔好嘎?小學派位如何?
‹ 上一主題|下一主題