用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 bank account
樓主: AS-Ma-Ma
go

bank account [複製鏈接]

亮燈 發表於 15-3-15 08:42
我因為冇100萬係HSBC開戶口,所以俾左£500現鈔佢帶去,學校就幫佢係BARCLAYS開戶口兼攞DEBIT CARD,而出發 ...
我想問你仔仔在 Barclays 開的戶口, 一直只用最初存入的 £500現鈔, 要用錢就襟機取?  張 debit card 是否可以在 supermarket 買野時付款用?  如仔仔用哂 在戶口的錢, 你沒有途徑可以在香港轉錢入去?

hjma 發表於 15-6-9 14:07
我吾太担心阿仔吾夠錢用要㩒機,因y9應該未有太多機會出街,零用錢放housemaster處每星期發放會穩陣D,而 ...
也有想過零用錢放housemaster處, 但你阿仔 取了錢後放在那裏?  怕不怕被人偷? 不是信不過同房, 始終房內沒有地方放好 D 錢。

亮燈 發表於 15-6-9 12:34
其實阿仔只得一百幾十鎊入戶口,用DEBIT CARD買野,有D就學校幫佢KEEP,自己又袋少少現金,到依家還未用晒 ...
謝謝回覆。請問知不知道在提款機提錢有沒有限制最多可以提幾多?

hjma 發表於 15-6-9 21:21
我諗住每星期比阿仔£10,叫佢自已袋好或鎖落柜桶…應該有可以鎖嘅柜桶或衣柜掛,少少錢讓佢學吓管好自已財 ...
我都不知房內有可以鎖嘅柜桶, 或者給阿仔一個密碼鎖帶去英國, 以備不時之需。Guardian 公司份表格可以填每星期給幾多零用錢俾阿仔, 我反而覺得每星期比£10太多, 正如其他家長說, 他未必有那麼多錢要用。所以我怕定期給零用錢會越儲越多, 到時不知放在那裏 !
‹ 上一主題|下一主題