用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試深淺問題
go

呈分試深淺問題 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-7-9 16:55

你係同全級既同學仔鬥, 去爭取師兄師姐為你們打回來既江山(band 1百份比), 但呢個百份比無人知, 學校老師亦只能根據過去派位小朋友派去乜學校來斷估無痛苦。

由呢份通告黎睇,我相信學校是會知道學生升中組別數據,只是不能對外透露而已。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3296346&extra=page%3D1&page=13

正因為有呢個派位組別數據,學校才可以估計往後年度的小六同學派位組別的大約
比例。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

little_yolky 發表於 16-7-10 23:24

咁點解去年(抑或前年呢?)我話學校知道同學banding比例,俾幾個家長插到我死,前輩都話應該唔知,你又唔 ...

我都係睇到呢篇文章內家長貼出的通告,基於相信學校不會講大話,才有呢個
想法咋!

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心  #258

PS:果條thread係邊?

little_yolky 發表於 16-7-15 19:03

但自行就有D蝕底, 不過收慣你學校既中學都習慣咗見C, 知道大概水平, 係跨區慘D。

我仔學校的評分制度好緊,總平均分有九字頭的每級應不多於三個,不過同學們
在自行時都唔覺會點蝕底!個人認為一方面教育局提供俾中學的排位己可引証同
學們的學術水平,而中學亦有哂經驗去解讀不同小學的分數。

‹ 上一主題|下一主題