用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天 vs 陳守仁
go

舊油天 vs 陳守仁 [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 09-6-17 16:57 發表
陳守仁係英小, 全英教學, 連家長會, 和平時和班主任contact都是用英文溝通, 有法文和日文科, 升中好似7x%去英中 (我唔sure, 有錯請更正), 好多印度, 南亞學生讀, 有d人可能介意。

油天係傳統老校, 中文小學, 派位67 ...

St. Mary中學唔係收好多外來生(上年得2個舊油天生入St. Mary中學), 舊油天畢業女生最多係去真光女書院(上年有14個).......

原帖由 gs 於 09-6-18 02:20 發表
謝謝大家.

根據網頁,陳守仁派去一級直資及津貼英中這兩年約70-85%吧,好似比油天好少少,因有入喇沙.

津校派位舊油天女仔去真光,男仔多華仁.

但係咪陳守仁程度深D呢?

請問細仔讀邊間會好D呢. ...

冇咁多掛,陳守仁不嬲學生入Band 1中學嘅數字都係少過兩間油天. 雖然陳守仁有學生入到名校,但最多學生都係去香港管理專業協會李國寶中學同埋保良局顏保鈴書院......

原帖由 kaifu 於 09-6-18 11:04 發表
Dear mission,

TSL secondary school allocation is not as bad as you may seem to imply either.

According to their 2007-8 figures, 75 students went to Band 1 schools including a number of traditional b ...

其實陳守仁自己個網頁年年都係選擇性登畢業生分佈資料(唔似油天網頁咁清楚),個年小六生有179個,佢剩係列出145個,佢話係Band1個啲中學有少部份可能都唔係.....

陳守仁小學公佈畢業生分佈
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2006-2008.php

陳守仁小學班級結構
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_class_stru.htm&school_id=190

‹ 上一主題|下一主題