用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一年2測2考
go

一年2測2考 [複製鏈接]

ckgoody 發表於 14-11-12 11:50
10月尾先測完驗,12中又話考試,大家會考試前幾時開始溫書呢,考試前果1-2個星期已經有非主科(音樂,普通 ...
其實日日溫少少, 就唔會好辛苦的。好似阿女, 啱啱老師要佢背5課金句, 一星期教一課, 佢無自己主動溫, 咁就要一次溫5課了, 俾我鬧鑊金。佢就知道應該教一課背一課金句, 就唔駛臨急抱佛腳了。

crispin 發表於 14-11-12 11:55
咁3測3考嗰d呢?!
2測2考已經好d,我地聖誕後考,仲慘!係大把時間溫呀~但無得去玩喎!
...
same here, 4測2考, 數學今個學期仲無端端變咗3測。

ckgoody 發表於 14-11-12 14:27
3測3考?咁多?測驗計唔計落成積表?
測驗、默書、考試全部計分, 只係工作紙唔計分

ckgoody 發表於 14-11-12 14:29
我都想平日溫,但平日功課已經多,仲要應付默書,邊度有時間溫書
因為我哋學校好好, 神咁早派默書範圍, 中文就學期初派晒一個學期。英文因為係老師自製教材, 所以約兩個禮拜前派, 功課又唔太多, 依家小二一日平均只有6-7樣, 响學校幾乎做晒了, 所以其實佢番到屋企應該好多時間溫書練琴的, 只係唔做而已, 永遠係最後一刻先溫。
‹ 上一主題|下一主題