用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一年2測2考
go

一年2測2考 [複製鏈接]

10月尾先測完驗,12中又話考試,大家會考試前幾時開始溫書呢,考試前果1-2個星期已經有非主科(音樂,普通話)既筆試,默書考試,又有口試,冇時間溫考試既科目,計落差唔多而家開始要溫,只係休息左2個星期,又要來過,唉,好辛苦呀

5    0    0    0

ckgoody 發表於 14-11-12 11:50
10月尾先測完驗,12中又話考試,大家會考試前幾時開始溫書呢,考試前果1-2個星期已經有非主科(音樂,普通 ...
其實日日溫少少, 就唔會好辛苦的。好似阿女, 啱啱老師要佢背5課金句, 一星期教一課, 佢無自己主動溫, 咁就要一次溫5課了, 俾我鬧鑊金。佢就知道應該教一課背一課金句, 就唔駛臨急抱佛腳了。

咁3測3考嗰d呢?!
2測2考已經好d,我地聖誕後考,仲慘!係大把時間溫呀~但無得去玩喎!
隨遇而安

其實是否要在心理上先作調整?為何考試等同辛苦?你有這種想法,小朋友就會有相同心態,即是遲早會對學習抗拒。

我的上司經常提醒我們,若然平常準備充足,做足功夫,就是被管理層突擊問話,那只會變成你show off的時間。我將之比對自己以往考試經驗,試過一個sem有10個week,我在week 6已經溫完整個課程,確實極之期待考試的來臨,絕無辛苦之感。有這種心態的話,就變成越多測考越開心。

現在我便將此想法傳給阿仔,告訴他只要平常努力溫習,留心上課,考試便是他獲讚賞的時間。他全部收晒,落力溫習,有時更主動催迫我和他做網上練習(他未懂自行開電腦)。結果今次考試成績不錯,還未派英文和電腦卷,他已獲得74個"叻"(讚賞),老師又獎筆,唐姐又獎糖!他開心到不得了。因我們強調用功,欣賞進步;他考試完結當天回家已即時開卷溫習,說考試做得不好要溫番!看見他如此態度,深明只要用功便不怕挑戰,作為父母已開心不矣!亦證明這種心理調整策略成功!有此心態和讀書態度,我們何愁他不會進步呢?當然,我有教他一些考試技巧,但我想心態和態度更為重要,必須先調較好。下一步我便是灌輸不怕失敗的精神,要他預備失敗/失手後如何翻身。共勉之。

PalFan    發表於 14-11-14 17:08
jchw   success is for those   發表於 14-11-13 08:57
jchw    發表於 14-11-13 08:56
MrBeast    發表於 14-11-12 20:33
jc2009    發表於 14-11-12 15:25
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

crispin 發表於 14-11-12 11:55
咁3測3考嗰d呢?!
2測2考已經好d,我地聖誕後考,仲慘!係大把時間溫呀~但無得去玩喎!
...
same here, 4測2考, 數學今個學期仲無端端變咗3測。

little_yolky 發表於 14-11-12 14:18
same here, 4測2考, 數學今個學期仲無端端變咗3測。
個個月都忙緊~~~

引用:咁3測3考嗰d呢?!2測2考已經好d,我地聖誕

原帖由 crispin 於 14-11-12 發表
咁3測3考嗰d呢?!
...
3測3考?咁多?測驗計唔計落成積表?

little_yolky  全部測驗加埋平均分佔總分45%   發表於 14-11-13 14:13
crispin  計架!計20%  發表於 14-11-12 15:13

引用:Quote:ckgoody+發表於+14-11-12+11:50+10月

原帖由 little_yolky 於 14-11-12 發表
其實日日溫少少, 就唔會好辛苦的。好似阿女, 啱啱老師要佢背5課金句, 一星期教一課, 佢無自己主動溫, 咁就 ...
我都想平日溫,但平日功課已經多,仲要應付默書,邊度有時間溫書

ckgoody 發表於 14-11-12 14:27
3測3考?咁多?測驗計唔計落成積表?
測驗、默書、考試全部計分, 只係工作紙唔計分

我地果代讀書都係2測2考的,算正常了。以前因為返半日,功課少d,父母又吾緊張,所以輕鬆。'

平日keep得ok,測驗做番正常水準就得,咁多測考、咁多年讀書,都係放鬆d好。

ckgoody 發表於 14-11-12 14:29
我都想平日溫,但平日功課已經多,仲要應付默書,邊度有時間溫書
因為我哋學校好好, 神咁早派默書範圍, 中文就學期初派晒一個學期。英文因為係老師自製教材, 所以約兩個禮拜前派, 功課又唔太多, 依家小二一日平均只有6-7樣, 响學校幾乎做晒了, 所以其實佢番到屋企應該好多時間溫書練琴的, 只係唔做而已, 永遠係最後一刻先溫。

我地3測3考,功課又多,再加上2項青苗運動,唔好話閒日,就算假日都無時間温  你2測2考實在太幸福了!

回覆:一年2測2考

去學習,無理由想學完唔識,平時認真上堂,用心完成功課,真係學識佢,咁測考就唔太辛苦。
我同我仔講,上完堂就要學識,唔係的話,晒咗返學時間,返到屋企又要花時間再睇再學,不如上堂認真D,留返時間去玩!

happy_lavender 發表於 14-11-12 14:05
其實是否要在心理上先作調整?為何考試等同辛苦?你有這種想法,小朋友就會有相同心態,即是遲早會對學習抗 ...
非常同意,這是價值觀的問題.  
Twins 媽咪

我記得我細個有大考小考,中間仲有測驗架!
不過無呢代咁多活動,而且測考都係由頭睇到尾,睇一次咁多,溫完!
隨遇而安

引用:咁3測3考嗰d呢?!2測2考已經好d,我地聖誕

慢慢會慣,dont worry

回覆:一年2測2考

我地3考,平時個d測驗唔計分,11月,26,但平時應付功課都冇哂時間,星期5放學後,星期六上下午 各1,星期日上午學野,所以都係考試前2星期先溫,但我因為平時要阿女早睡,專心上課,功課99%自己完成,唔洗教又錯好少,我當佢識左了!之前都係上游位置,今年未知!

回覆:kirstyau 的帖子

11月,2月,6月考

香港人 , 就係要咁...

習慣成自然 , X 來順受.....
‹ 上一主題|下一主題