用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華(小朋友和老師有個約會) 問什麼?
go

英華(小朋友和老師有個約會) 問什麼? [複製鏈接]

原帖由 Dan_Dan 於 09-9-13 22:32 發表
如題

謝謝

帶中英文書去,應該係問本書的內容。。。

我覺得第一次面試都幾深,英文問我仔點解棵樹變啡色?
仔仔答"i don't know" 又問星期日去邊?見到咩野?

原帖由 Man04 於 09-9-14 17:56 發表
G5
需唔需要畫晝、串英文字及看圖講故事?

第一次見,亞仔話有張長臺放中間,有一堆圖書任看,然後有幾個老師叫名,叫到的就埋去答問題,因他是第一次面試,沒有經驗,只記得少少,
1. 記得老師給了他一疊正方形要他數(他強調正方形不是畫在紙上)
2.要寫自己個英文名,我朋友個仔就話要寫埋中文名
3.給你看圖,用英文問圖中小朋友做緊咩野?
4.亞仔有時話有計過數,有時有話無,所以唔知有無...

昨天見了校長啦,今次有所準備,他做得好好!

我和校長有個約會,時間15分鐘左右。。。
其實題目一定不會相同,學校也沒有那麼蠢呢...

其實問咩問題都無關,所問的都很普通及正常,不見得英華問題很難答,相信一早已有準備的家長都已預料到會問咩,難只在小朋友是否get到呢個系面試,我要做好點。。。
我個仔第一次面試時當玩,但第二次就見他開始明,明白要認真,否則就不能入到他中意的"星戰學校",所以第二次見其他學校時他表現系認真左,定左,到第三次再去翻英華便覺得他更努力,一直到面試前都系不停看書,這才最重要!!!

經過這次人生的第一考驗,是否知題目問咩?對我來說無關系,入到當然好,但入唔到我也覺得攢了。。。也無悔
‹ 上一主題|下一主題