用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 ...
發新帖回覆
樓主: 外星朋友
go

疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 [複製鏈接]

外星朋友 發表於 24-1-24 11:33
想問小學經常有些"正向活動",有些是政府資助的
有些是學習與人相處...
有些是加強抗逆力...

好簡單,邊D叻人有無叫一齊參加,定係都參加係弱嘅同學。

外星朋友 發表於 24-1-24 12:26
回覆 Rpp 的帖子

我小朋友參加嗰個,家長無透露,學校亦無講㨂人的條件,只係就咁講話係社交小組 (8人), ...

其實你都好清楚啊。

外星朋友 發表於 24-1-24 13:46
我自己當然心裡有數,點解學校會㨂我小朋友,就算老師唔講,我自己睇學校報告,都睇到端倪,看一看那些SEN ...

應該每間小學都有,睇吓間學校咩背景機構有幾多資源,記得我其中一個仔女小學機構突然有筆大資源捐比學校,比資優學生寫作,咪叻人得益,另一筆資源係支援特殊的學生,咪佢哋都受益,至於用咩名稱就唔駛理。

外星朋友 發表於 24-1-24 13:46
我自己當然心裡有數,點解學校會㨂我小朋友,就算老師唔講,我自己睇學校報告,都睇到端倪,看一看那些SEN ...

中學用成績去揀自己適合既學校,睇吓自己既揀邊間,老師有經驗的都係搵適合佢學校既學生。即使唔問佢哋心中好清楚的。

外星朋友 發表於 24-1-25 12:23
佢呢類人的特點就是直腸直肚,佢最初答案仲嚇人,話自己有問題所以要上輔導小組,我要努力教佢用佢唔覺得係 ...

讀書叻唔叻?

外星朋友 發表於 24-1-25 13:59
成績屬B1,但因為言語表達力不佳,睇落去一啲都唔醒目... 我但求佢見試唔好露餡,希望靠RO搭夠過關...... ...

我小朋友讀緊果間有呢類小朋友,細兩年過同學可能資優,成績非常優異,唔講野,獨來獨往。
另外有情商可以是較低,智慧極高例如問私人問題打破沙盤問到篤,攪到人唔高興,佢唔知的。
另外亦有課堂需要其他同學幫忙代答,因為講野細聲無人知講乜,同學之間關係好好,佢哋好包答都好願意幫助佢。
個人認為,但我無呢方面經驗,建議讀單性別學校相處可能好D。
樓上有人講入B1會受同學杯葛,我擔心係入區-線男女校極有可能。

LeeCC 發表於 24-1-25 16:44
專業人士建議讀男女校

男女校兩性相吸,特別是行為突出嘅人會受到同性杯葛特別多,男女校有部分人容易爭仔爭女,講人事非特別嚴重。

外星朋友 發表於 24-1-25 18:25
我聽返來的竟見反而係話唔好揀單性別,因為單性別的學校,學生毫無顧慮,會玩得比較放,容易玩過火變成欺凌 ...

欺凌要有動作的,言語欺凌?女生多數三五個成群玩埋一堆。男生我見屋企件又係,玩得嚟多數都係果班友就畢業到社會仍然係死黨^。
反而聽到最多都係讀男女校另外果件,經常返屋企講邊個邊個又點點。
不過,順小朋友嘅喜好啦!

gracelam 發表於 24-1-26 18:07
強烈建議讀男女校,行為突出最容易受到單性別同學bully, 男女校起碼有異性一同上堂,冇咁易亂嚟(無論出口 ...

單性學校會乖好多,有同理心好多,有男女的不論男定女出現性格古怪、行為怪異都受到杯葛的機會大得多。

10090 發表於 24-1-26 22:22
唔同意,單性別學校的欺凌/排斥杯葛問題比較嚴重。樓上都有講,單性別學校比較團結,同學的興趣相對地無咁 ...

不管樓上樓下都係大家一廂情願的諗法。畀樓主自己決定吧!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊