用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 ...
go

疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 [複製鏈接]

想問小學經常有些"正向活動",有些是政府資助的
有些是學習與人相處...
有些是加強抗逆力...
有些是增強自信...
想知是否大部分小學都是㨂些 "有需要" 的同學去參與?
個名寫得好好聽 (e.g. xx小先鋒,xx小勇士, xx大使 ...)
中學如果見到學生參加過這些活動,大家覺得會帶來有正面定負面的觀感?
已經交咗表填咗無得改,有些仲記錄咗係成績表度,只係純粹想睇下大家點睇 ......
   1    0    0    0

外星朋友 發表於 24-1-24 11:33
有些是加強抗逆力...

你諗太多,俾你去參加活動可能係同你比較熟,或者覺得你乖,中學只會睇你成績加操行分

有些是加強抗逆力...

好簡單,邊D叻人有無叫一齊參加,定係都參加係弱嘅同學。

學校主要睇成績同操行。

回覆 Rpp 的帖子

我小朋友參加嗰個,家長無透露,學校亦無講㨂人的條件,只係就咁講話係社交小組 (8人),但我憑佢哋的行為同成績,估計係自閉譜系 or 過度活躍,大部分成績普通但也有資優自閉的級頭

另外仲有個多啲人的活動(全約約20人),同學就似係正常人,學校都係無講㨂人的條件 (只係話覺得適合佢),大部份唔係勁人,成績平均。

有些是加強抗逆力...
小學參加呢啲,其實應該都屬於全人教育之一,唔關正唔正向問題.

反而我覺得寫XXA運動=第二名,XXB運動=第三名,XXC運動=第三名,鋼琴=演奏級,小提琴=演奏級,A普通話比賽=第一名,B普通話比賽=第二名,A英文比賽=第一名,B英文比賽=第三名,A數學比賽=第二名,B數學比賽=第三名, 寫這些可能仲負面.

外星朋友 發表於 24-1-24 12:26
回覆 Rpp 的帖子

我小朋友參加嗰個,家長無透露,學校亦無講㨂人的條件,只係就咁講話係社交小組 (8人), ...
唔關事,我孩子都有參加呢啲,咪又係一個正常孩子一個,一樣學習好入到孩子自己想入既中學,父母唔需要稔太多無謂野.

外星朋友 發表於 24-1-24 12:26
回覆 Rpp 的帖子

我小朋友參加嗰個,家長無透露,學校亦無講㨂人的條件,只係就咁講話係社交小組 (8人), ...

其實你都好清楚啊。

就算寫咗落成績表,但其實填唔填都係家長決定。

好多學校睇嘅,其實係課外活動、服務、獎項、特殊技能。樓主所講嘅正向活動,我就唔會寫。不過現實上我估,寫唔寫都係唔大分別。寫咗亦都唔使擔心

Rpp 發表於 24-1-24 12:39
其實你都好清楚啊。

我自己當然心裡有數,點解學校會㨂我小朋友,就算老師唔講,我自己睇學校報告,都睇到端倪,看一看那些SEN支援/融合教育活動列表...  如果你夠八卦,仲可以知道邊啲活動係比邊啲人,雖然個個都叫xx小先鋒,xx大使,但有啲係專 for 綜援學生,有啲係 for 學障,有啲係 for 資優,有心揾係揾到...
但我唔清楚嘅係,其實係咪間間小學都係咁? 中學又會唔會一樣心裡有數? 又或者面試會唔會問,你呢個活動係做咩㗎 .....?

不過睇大家留言,似乎中學又唔會理呢啲 ......

回覆樓主:

你覺得「正生中學」嘅小朋友有冇標籤?

jiljill 發表於 24-1-24 13:48
你覺得「正生中學」嘅小朋友有冇標籤?
仲有「立德學院」。

外星朋友 發表於 24-1-24 13:46
我自己當然心裡有數,點解學校會㨂我小朋友,就算老師唔講,我自己睇學校報告,都睇到端倪,看一看那些SEN ...

應該每間小學都有,睇吓間學校咩背景機構有幾多資源,記得我其中一個仔女小學機構突然有筆大資源捐比學校,比資優學生寫作,咪叻人得益,另一筆資源係支援特殊的學生,咪佢哋都受益,至於用咩名稱就唔駛理。

外星朋友 發表於 24-1-24 13:46
我自己當然心裡有數,點解學校會㨂我小朋友,就算老師唔講,我自己睇學校報告,都睇到端倪,看一看那些SEN ...

中學用成績去揀自己適合既學校,睇吓自己既揀邊間,老師有經驗的都係搵適合佢學校既學生。即使唔問佢哋心中好清楚的。

醒目開學勳章 王國長老

我同意,成績同操行已反映一切,究竟係拔尖定補底,中學一睇就知
事實已是事實,唔好諗太多

tkinwong 發表於 24-1-24 12:49
就算寫咗落成績表,但其實填唔填都係家長決定。

好多學校睇嘅,其實係課外活動、服務、獎項、特殊技能。樓 ...

我都唔想寫,不過成績表列咗出來。最近同小朋友準備面試,我扮面試官,隨口問佢個 xxxx 係咩活動,佢竟然答我:係教我點樣可以好啲同人相處....
我滴汗了......

外星朋友 發表於 24-1-24 14:51
我都唔想寫,不過成績表列咗出來。最近同小朋友準備面試,我扮面試官,隨口問佢個 xxxx 係咩活動,佢竟然 ...

有童真是好的,好過虛偽

有band 3sen去叩門,家長小朋友一起見校長,小朋友話最中意的朋友都係乜乜社交小組乜乜治療小組的朋友,大家都係sen,好好朋友,又係呢d小組內學左d咩,校長話佢受教,好純,即收左佢

但如果你係自行band1,咁講,好可能即out

LeeCC 發表於 24-1-25 08:21
有band 3sen去叩門,家長小朋友一起見校長,小朋友話最中意的朋友都係乜乜社交小組乜乜治療小組的朋友,大 ...

俾人out咗可能係好事,band 1少SEN,如果入到就變成異類,被欺凌嘅風險高

外星朋友 發表於 24-1-24 14:51
我都唔想寫,不過成績表列咗出來。最近同小朋友準備面試,我扮面試官,隨口問佢個 xxxx 係咩活動,佢竟然 ...

個遊戲係咁玩,家長要幫佢度下稿,隱惡揚善,教佢講自己其他活動,學到d咩,話俾小朋友知,面試時間好短,我地要揀最精彩的介紹俾中學老師知,等老師認識你

小朋友係要d時間洗腦既,日日練,佢就入腦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊