用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 無讀Chemistry 係唔係好難入到中大醫科?
發新帖回覆
樓主: 一休
go

無讀Chemistry 係唔係好難入到中大醫科?   [複製鏈接]

一休 發表於 22-9-4 10:38
阿仔剛升中六, 之前想讀Business, 但最近突然話想讀醫,佢有讀Biology 但無讀到Chemistry, 係唔係即使夠分 ...

中大醫只有Bio可以,你的情況如果在marginal case會蝕底。
Marginal case例如今年best 7 40分唔係全收,有統計今年收了5個40分。需然我唔知道這幾個40分情況,但我估有可能Chem/Bio/Eng dse成績出衆。中大醫對這三科係有preference 但唔係加分。

一休 發表於 22-9-4 23:20
回覆 P1001S 的帖子

中三選科時佢一心諗住讀Business所以無揀Chemistry, 依家想揀醫, 但之前兩年都無上過 ...

有Bio就有資格報,不過要41分穩陣。重有一個方法,去問下中學有無機會校學推薦計劃之類,去博過40分 CO (不過也可能比個41分 CO你)。9月有好多呢啲Jupas計劃仲未截,去問下中學無妨。

xiaolifeidao 發表於 23-2-7 21:59
哦,看到,是寫反了,因為港大要求化學必修。但是如果沒選bio,只有chem,申請中大醫學院近幾年可行嗎?是 ...

中大取錄時應該沒有給同時有修Chem+Bio優先,但正如我之前留言去年只收了5位40分的同學,這5位就不知是否因為有Chem+Bio因而獲得優勢。
取錄後Chem+Bio是有優勢,因為這2科成績好又合乎條件,中大是可以直接讀第二年。什麼條件你google 一下中大醫科DY2就清楚。

rubycourt 發表於 23-2-8 19:30
讀緊醫科的學生,每年大概有幾多人唔合格需留班?

我不知實際數字,聞說每年一級都會有幾個。

2jkidsfather    發表於 23-2-10 10:26
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊