用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正05/06 K2媽咪~~~入嚟傾傾啦!!!!!
樓主: Alexismama
go

培正05/06 K2媽咪~~~入嚟傾傾啦!!!!! [複製鏈接]

Re: 培正05/06 K2媽咪~~~入

老友

交左啦   

susanna

我都係咁諗, 又想summer比佢學下其他嘢   

honey

有人support我呀        daddy話英文佢可以同阿女講, 普通話我可以同阿女講, maths咪 mami kumon囉      我真係要認真考慮下先得   

honey

未plan呀, 但ballet果度都 3 days/week啦, 又要彩排呀嘛, 咁諗住比d刨冬瓜 playgroup佢玩, 學下樂器咁囉, 好容易就fill up成個week架啦     

老友

我係ok附近架咋, 上次小蕎媽問我果間呢, 我會比阿女跳級上p1-p3果班     

honey

我都諗住比阿女學swim, 又係果間, 一齊學有得平少少tim, 佢係同泳會合作架, 應該係我隔離個swimming pool上堂, 好方便       

honey

我費時送嚟送去嘛, 係ok隔離個swimming pool, 如果evening time我可以自己帶佢去都唔使咁趕, 如果daytime咪叫工人係ok同佢換好哂衫, 抱埋細佬送佢去囉, 返ok先同佢沖身都唔怕呀嘛, 如果上ymca都要搭一程車架     

qk

你返中更呀, 而家先返工 (bk)    

honey

你咪當keep fit囉, running all around        我咁肥, 頂唔緊呢, 怕負荷唔到爆血管呀, 所以係ok附近算啦    

qk

我都做到暈呀, book個meeting都要走幾轉都book唔齊d大忙人呀             

honey   

老友

想唔加油都唔得啦, 一個大佬話吾得, 我就又要打over 10個電話, 做摩打手兼霹靂咀呀 :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:

老友

早呀   

老友, honey

你地又玩暗語呀, but我估到咩事     因小主都有講, honey, 係咪果件事呀       

老友, 唔使     其實我都想g係咪真架, 小主講到好誇咁架     

honey

勁呀, 阿女仲話佢地玩划龍舟tim呀   

honey, 老友

我尋日同公文老師講左, 叫佢今日打電話比我詳談, 因我唔想係阿女面前講咁多佢d"衰嘢"比老師聽     

但老師尋日ge初步反應就話其實阿女d讀音係好好, 中文英都好穩定, 比起d大姐姐大哥哥都要好, 但可能佢細, 在記字方面就弱少少, 所以佢先唔比佢升得咁快喎。 同埋佢話幼兒學習係注重朗讀同背誦, 理解方面要求唔高架, 所以其實我ge擔憂應該唔係問題喎     

你地有咩意見呀???

honey,

你同老友講咩呀, 佢話brian無講果d??? 唔通我地唔係講緊同一件事     

老友

唔通brian無整到定因為"咩事"無得帶返ok呢     

老友

但我唔知有幾成係事實架喎, 你知d細路講嘢架啦       

honey

二小姐而家d英文係咪玩puzzle咁架??? 你覺得使唔使比阿女讀呢???

早兩日功課咪要畫有益食物ge, 我叫阿女自己畫左, 然後用併音叫佢串個字出嚟, 佢都串到banana, egg, milk 同bread。

老師話佢其實己學哂d併音, 如果我想佢注重多d coversation, 佢可以幫阿女轉讀另一組課程, 主要係communication方面ge, 我都覺得幾好, 老師話如我轉的話, 讀唔讀2A都可以, 因2A都只係加強少少3A ge內容。

中文方面, 佢話阿女聲母已有基礎, 韻母就仲要學習, 但一樣可以升2a, 其實尋日己經派左2a ge功課比佢架啦, 當然又深左啦, 咁我又要再辛苦d啦       真係有d怕     

老友

咁快手        真係一個好媽媽       
‹ 上一主題|下一主題