用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒尼詩下午 Vs 優才旺角
go

軒尼詩下午 Vs 優才旺角 [複製鏈接]

我有朋友的仔仔讀緊軒尼詩下午, 傳統學校功課多係唔奇的, 就係因為同皇仁有聯繫, 所以家長很緊張小朋友能否keep住成績上中學, 我朋友說全級前15名才有機會升上皇仁, 學校有分精英班, 入到精英班即係有機會去皇仁, 不是精英班的學生就明顯要考慮其他中學了,我朋友的仔仔3年班又係精英班開始有壓力, 仲同我朋友說不想讀名校, 我覺得真係比小朋友好大的壓力。

我朋友係全職媽媽, 返下午校的時間真的不好用,加上學校細很少課外活動可以參加, 若真的為入皇仁而讀軒尼詩我覺得冇必要了。仲有我朋友說學校是派位入去的, 所以學生質素參差, 學校會幾谷學生的, 來keep住名校小學。

我本人覺得優才及好多直資小學真的開心很多, 但學費都係一個考慮的問題。

iwff

原文章由 GuGu 於 08-6-19 09:53 發表
Many thanks ah.  Since my son's teacher said my son not suitable for traditional school, so make me a bit hesitate that Hennessy need to study very hard like dictation every week and many homework.

...

GuGu,

我都明白納稅人想小朋友可以有12年免費教育的想法, 但若經濟許可直資都係好選擇, 因為它都係有政府資助, 資源充足。當然有合心水的名津校個個都想讀(如:喇沙), 但為了有政府的免費教育而選擇了一間不適合小朋友的小學, 反而會弄巧反拙的。

因我住TKO, 中學網不好, 所以不選擇TKO的小學, 我和老公都覺得直資學校適合仔仔, 所以有報考直資小學, 我仔仔舊年都考到GT(TKO), 但冇選擇讀, GT都係一間好學校, 只是個人覺得係柴灣的港大同學會更適合仔仔, 所以選擇了港同。

前題係要考慮長遠經濟問題, 再考慮仔仔適合那類型學校, 基本上普遍津校都係傳統的了, 只係睇家長如何處理功課同壓力的問題。

iwff

原文章由 GuGu 於 08-6-19 11:54 發表
iwff,

Many thanks for your valuable information.   As I'm a working mom, and my husband worried about that we do not have much time for homework and revision.  He choose GT as he preferred to spend t ...

GuGu / GloriaChung,

Please check p.m.  其實各有各好, 最緊要適合自己的小朋友。

iwff
‹ 上一主題|下一主題