用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 希望學校做好
go

希望學校做好 [複製鏈接]

你們有無發覺間學校愈來愈亂, 前幾日我先去個仔運動會, 發覺亂到一塌糊塗,知個校長點搞,都得,知學生成績點呢? 我個仔今年好似無功課拎番屋企做,家長日老師全部都話好,但我發覺阿仔既成績表四年改三次,都知根據甚麼準則?你意見?
   5    0    0    0

我個仔今年讀五年班,明明都種有機會六年班轉出去其他中學,依家無機會啦!個仔係呢間學校又學吾到野,學你地話齋請補習老師冇用,都冇書跟,吾知點跟,但都要請,因為吾想浪費時間,但成績就冇眼看啦!古吾到我地由幼稚園開始為個仔左好多心機同錢,到頭來投資左一間拉圾學校,真係後悔都來不及啦! 今日又收到學校加學費的信,叫我地發表意見,見到都眼火爆,真係想上街遊行!!!

我個仔經過一年半的補習, 依加中文同數學都已經回復到一般小五的程度啦, 如果連一般的程度或基礎都無, 點樣可以有批判性思考呢?, 我相信探究能力和思考能力是建基於已有的知識基礎上突破而成的.在沒有基礎的情況下思考,只是天馬行空,內容也是空洞而無意思的.

學好中文,正如現在很多大學教授,中學教師和文學家都認為適量的背誦古文是非常重要的,因為這些是文化的精萃所在,而小學生的時候是吸收力最強的時候,適量的背誦一些古典文學如詩詞到他們讀到中學甚至大學時是很有用的,正如外國的學校學習文學也是要背誦著名詩人如莎士比亞等的詩句的.文學的基礎便是這樣打出來的,一篇好的文章若能在適當的地方引用幾句詩句,便會起畫龍點睛的效果,使文章生色不少,如果吾係,即使寫上幾頁紙也沒有那麼好的效果.
   數學方面,在外國,高中的數學是分開basic, standard and advanced level的,學生是根據能力入讀這三個level的,basic for高中畢業,standardfor apply college, 只有advanced才可以入大學. 所有香港過去讀書的學生對advanced
level都能應付自如,而外國學生能選讀advanced
level的只有2至3成,由此可見數學還是中國人的教法好.

回想當年我地幫個仔選擇入VSA而不入IS,是因為希望VSA的英文水平比local school好,中文水平比IS高,加上當時的校長是一位數學專家,這真是我們夢未以求的學校,我地連這是一間IB學校都忘記了,只知道是一間好學校,我個仔返學除左好開心,好鍾意返學,仲學到好多野,家長又吾使找補習,省返吾少錢,無論昇本地中學大學或國際學校都無問題,點同依家錢使多佐好多錢,但卻兩頭不到岸,你地話係咪好慘呀!

我地都收到呀!真係好消息,終於有書跟,不過數學歌本好似剩係得作業無書wor! 點解吾Longman 書同作業一齊用呀!

間學校由上到下都係好混亂, 看來學校真係需要一些改革,但係希望越改越好而吾係越改越衰喔,過去幾年真係好多改革, 但越改越差, 都係無信心會做好啦!

, 個仔星期四畢業啦!人地個仔小學畢業就係踏上人生另一個階段,我就另一種迷茫,岀又出吾到去,局住留係度, 但係對間學校一 D期望都無, 學費年年加,簡直就係一間貴族Band 3學校,叫我地全家點有心情去慶祝呀!

Slamai,

忍左你好奈啦! 吾好再廢話一大篇!請你離開呢度啦! 呢度係給我地家長入黎自由發表意見既地方,吾係給你做槍手隊番我地轉頭. 我地係消費者., 請你行開一邊啦!

丁校監,孔校長,你地聽吾聽到我地真真正正家長既大聲吶喊,強烈不滿, 做為家長, 梗係想自己子女在一間好學校讀書啦!我地真係希望學校做好,改革非常迫切,而改革既第一步妳地一定知道就係撤換小學校長!!!!!請你地做出明智決定!!!!

Brenday

講得好!這些也正是我的心底話呢!容校長的確係最好既校長, 你地就好啦個仔已經有著落啦!我個仔依加五年級畢業拿著VSA既成績表找左幾間學校都吾收,間間都看無明我地既成績表,無分又無操行分,!!!

Brenday

你講得真真真好!要再次向你致敬!!!

‹ 上一主題|下一主題