用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

嘩!!!你好勁呀,你試0甘多種治療當中
好似HBOT(高壓氧), GFDF, IVIG (吊丙種球蛋白), Stem Cell (幹細胞)我未聽過
腦葉酸缺乏証我都係第一次聽
0甘食魚油有無幫助提升智力,專注力
我好明白你努力同回報不是正比.......呢種心情
你小朋友係咪今年升小學

回復 Kyle 的帖子

Aba都好貴0下,我負擔唔到
介口我上年都試過,效果唔太明顯
我小朋友現在係張醫師針灸,加食魚油,
我覺得針灸比較適合我小朋友
我仔仔係針灸之後主動表達大小便,之前無意識呀次次等我提先去
唔提就瀨0左就算又唔出聲話比我知,一地都係尿諗起都心傷
當時我一路清潔一路流淚,
s位老師都用0左好多方法都唔得,針灸之後解決0左呢個問題
老師同我都見仔仔其他方面都有進步,
針之前個人上堂好似無靈魂,完全唔知人0地做咩,現在好明白老師要求同跟到課堂
自己寫字,唔使我捉手寫,之前真係差到老師話係輕中度
所以我都keep住針灸
不過都仲有專注力問題要改善
0甘我0地小朋友咪一樣2014上小學

bobo-chan  請問針灸是否會痛?  發表於 13-10-3 10:28

我初初去針都覺得張醫師既大包圍式針
但去得多就留意到都因應小朋友問題針
好似個小朋友無語言問題唔會針面,無玩手唔會針手
我仔仔都習慣0左,去到診所喊一陣,針完走時開心番
仲同張醫生打招呼
我都想仔仔針到好埋,希望有好番一日
你唔好唔開心,一定搵到出路
你仔仔aba上得好嗎?

vegepa魚油 ok嗎?

我仔仔食呢隻魚油原味,大家參考0下
http://www.vegepa.com.hk/index.php

多口想問0下吊針係咩呢??

回復 Kyle 的帖子

smartfish除0左有奶,我留意到含防腐劑

多謝你給我那麼多資訊,令我大開眼界
髗骶骨治療你有無試過
我上年比仔仔試0左3個月,呢3個停0左針灸想看看效果
結果無進步,仲表現差0左

Nordic natural香港有無得買
我上過它的網站,fish oil都有幾款,邊款係針到a仔呢?

回復 Surveyor 的帖子

vegepa bk有團購$178,可以mtr交收
我見交收方面,好似又幾好所以比仔仔試0下
我仔仔一日兩粒
食埋手頭幾盒,我都想試0下轉Nordic natural

kyle 你介紹隻fish oil成份真係幾高
liquid一支幾多ml,我仔仔都食liquid的,一支可以食幾耐
Iherb有無適合a仔食葉酸買呢?
多謝你介紹網站,好有用
好鬼鍾意你....thanks

kyle 你指係咪呢隻,係咪一日一粒

http://www.iherb.com/Metabolic-M ... g-60-Capsules/44131

回復 Kyle 的帖子

多謝提點,係咪呢隻,初初半粒,有無話早,午,晚什麼時候食或者唔可以空肚食
http://www.iherb.com/Thorne-Research-5-MTHF-1-mg-60-Veggie-Caps/18447
我先試半粒再看看效果,係咪要同fish oil分開唔同時間食呀

回復 chris-BB 的帖子

哈哈!!我都未試過淘寶買0野,我都研究0下
合訂提議幾好呀,平運費
有無媽媽住tko有訂過,pm我一起訂呀

回復 Kyle 的帖子

前排我看過則新聞,感覺類似你講腦葉酸缺乏証,
我由準備懷孕開始巳經食葉酸(當然唔係高劑量)又飲牛奶,我諗會唔會仔仔係肚內都有呢個問題
所以吸收唔到葉酸

孕婦補充葉酸或防嬰兒自閉     

明報 –

研究報告顯示,母親在懷孕開始前4周至懷孕開始後8周服用葉酸補充劑,可降低孩子患自閉症的風險。

美國醫學會雜誌13日刊登的報告稱, 挪威公共衛生研究所的科學家調查了8.5萬多名兒童及其母親孕期服用葉酸的情況。這些兒童出生於2002年至2008年,到2012年3月31日隨訪結束時,他們的年齡在3.3歲至10.2歲之間,平均年齡為6.4歲。

隨訪期間,共有114名兒童被診斷出患自閉症。科學家發現,母親在孕前至孕初期服用葉酸,其孩子患自閉症的風險比母親未服用葉酸的孩子減少近40%。但母親在孕中期服用葉酸,則不會降低孩子患自閉症的風險。

葉酸屬於維生素B類物質,天然存在於綠葉蔬菜內,也可人工合成。它是細胞正常生長、DNA(脫氧核糖核酸)合成及修復所需的重要營養成分。

自閉症是一種嚴重的精神發育障礙,症狀一般在3歲以前就會表現出來,主要特徵是漠視情感、拒絕交流、語言發育遲滯、行為重複刻板、活動和興趣範圍具有顯著局限性等。

回復 Kyle 的帖子

廚房易潔鑊係膠做......我都無諗過
你努力0左0甘多年果然身經百戰,直情變0左a仔專家
我鍾意你講0野夠中肯,會分析唔同治療利弊
仲幫我0地家長解答0甘多問題~~~~勁

回復 Kyle 的帖子

大家都係同路人,都為自己小朋友附出很多
今朝係中心同仔仔上SI訓練
老師讚仔仔呢排狀態幾好課堂跟到足,專注力好0左
聽到都好開心,好安慰,仲要再努力
一陣放學又要同仔仔去張醫師針灸

回復 Kyle 的帖子