用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
樓主: mypineapple
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-6-1 10:55
如果只係音視較高分,又無乜出色到可以以此為入B1學校既條件,我會覺得所謂既呢方面能力,都只係好一般, ...

每人的音視「能力」標準不一樣。
所以教署以此視音作為「能力」評估,用分數作反映。
她的「能力」只要可達band one之列而高分到可從中取一席位。

每人的價傎觀和是否需要都不一樣。所以我從來「無」代表覺得不需要或不重視或不同的人。但我從來沒有禁止你們發聲。

我只為「我」去發聲。
幸好,與我相同 價值觀 及重視音樂藝術的人,當初有為自己發聲, 令呈分試上面作術科評估去 佔一席位。

所以 不代表自己去發聲 或 覺得自己是小市民, 從來不會為自己爭取利益, 去為自己傳達意見給政府 作出政策改變, 係你們沒有運用自己 的公民權利。

只要我沒有阻止 持反對嘅聲音去發聲就可以。

IloveJJ 發表於 19-6-1 10:55
如果只係音視較高分,又無乜出色到可以以此為入B1學校既條件,我會覺得所謂既呢方面能力,都只係好一般, ...

所以教署以此視音作為「能力」評估,用分數作反映。
她的「能力」只要可達band one之列而高分到可從中取一席位。

每人的價傎觀和是否需要都不一樣。所以我從來「無」代表覺得不需要或不重視或不同的人。但我從來沒有禁止你們發聲。

我只為「我」去發聲。
幸好,與我相同 價值觀 及重視音樂藝術的人,當初有為自己發聲, 令呈分試上面作術科評估去 佔一席位。

所以 不代表自己去發聲 或 覺得自己是小市民, 從來不會為自己爭取利益, 去傳達己見俾政府 作出政策改變, 係你們沒有運用自己 的公民權利。

只要我沒有阻止 持反對嘅聲音去發聲就可以。

yovin 發表於 19-6-1 11:30

我指沒有發聲的人 ,沒有代表 話你沒有。

發聲了, 政府會聽取市民各方嘅意見去作出決策。 但嚟緊 可能政府再不需要聽取市民的聲音了。

只要一發聲

都係努力搵錢 選擇權在我手

little_yolky 發表於 19-6-1 09:15
我從來唔反對體育呈分,如果制度係咁,我一早知道而又知小朋友體育唔掂,我就會P1開始做嘢,唔會等P4、P5 ...

從報告上可見政府就是知道家長現實,只有呈分才會在小時開始做野,所以把社会上有大需要的「能力」作為呈分。以作日後為職塲上大小所應用。

真係多謝你提醒我可以上政府網頁找資資。我好欣賞學者和專家報告所提出的理據,知識份子讀咁多書去寫論文報告,是好值得參考。我們都希望小朋友能讀大學去成為一個 雛型知識分子,就是希望有一天變成真正知識分子。

little_yolky 發表於 19-6-1 09:15
我從來唔反對體育呈分,如果制度係咁,我一早知道而又知小朋友體育唔掂,我就會P1開始做嘢,唔會等P4、P5 ...

上次你問我點解考DSE中文,係因為我 準備跳去教育版兼職,但手上 彈藥仲未夠班,還需努力。如可以多D指點我!

我唔會嘥時間去做無謂嘅嘢,係EK一直為了 裝備自己,從不為嘈而嘈。

IloveJJ 發表於 19-6-1 11:06
我反對體育呈分,正如我反對音視呈分一樣。

我亦唔認同你認為勤能補拙呢個諗法。無錯,將勤係可以補拙。 ...

如果為 運動、體育、藝術而無時間的小朋友。 冇咗呢啲嘢,咪一樣冇時間!到時 日日都係中英數常 而冇時間。 唔係個個會係你,懂得「放手」or「 適當時放手」。

Yanamami 發表於 19-6-1 14:26
而家都少学生齋讀書,总有-技傍身,如要精果-技,要投放唔少精力时间,有餘时间用黎透下鬆下好过要練d自 ...

由於學能測驗一代嘅讀書輩, 真係出咗太多「高分低能」出嚟。 所以,如果要去分別出出「能力」, 作為評分標準之一, 你會用咩方法先?
所以體育係冇份羅。

如果佢讀書可以強到蓋過低能, 咪畀佢讀band1囉。

真係學霸 會成為專家嗰啲, 高能又好低能又好, 入咗你個女嗰間啦 或 其他神校。

香港 暫時都唔係好需要咁多 高分低能。 所以唔會投放太多資源 集中放落呢一班小朋友度。

Yanamami 發表於 19-6-1 15:17
其实而家係公司咪-样有好多高分低能,唔见得因為音视被包入呈分而少左~好多学生考完八級都放棄再掂果件樂 ...

其實任何事 都有優點同缺點 你講嘅缺點 我全部都知 亦都明白
不過如果我係 有份投票嗰班 我仍然會 選擇贊成

或者大家可能覺得未必會有用 但係當你個女/仔 去到一啲高層次嘅工作層面時候 呢一啲 都係基本嘅國際語言 需要用到嘅時候 就係一個機會

我好難一一去解釋畀你聽當中點點  但係喺優點上面 實在太多 1無論係作能力評分 2希望佢哋喺小朋友嘅時候 為了呈分 盡力去認識 3日後職場上嘅應用 4 面對自己缺點解難嘅機會 5 培養出興趣……etc 當然 你所講嘅缺點 我一一都明白 但係如果我個仔 音樂唔叻 藝術唔叻 我都一樣會投贊成一票。真心!

六月頭 又要忙了 有幾個地盤 搞太陽能 發電 要鬥快搶地積比率...... 今次真係個畢業試都唔理佢啦. 所以實在唔好意思 冇辦法再回覆去傾計. 我哋下次有機會再傾過....

:donutbye:

Yanamami 發表於 19-6-2 11:46
我好同意!高分低能係指生活上、人際上,而唔係艺能上。而家小朋友正正係花太多时间係学业同体艺上,全無除 ...

原來是這樣, 那我就明白了。
記得細仔有課書 講畫楊桃的 有同學畫出(星)的形狀 比同其他同學笑了 原來是一場誤會 係角度的誤會!

媽媽心中的能力 當然係指 生活能力 人際能力。

上司心中的能力 就是指 職業能力 人際能力。 車房看職能是維修汽車。辦公室看職能是 是否懂得寫看報告、建議書、 有否提出創意力的點子 為公司推高業績……

教育局和學者看的能力 就是觀察能力 創意能力 自我轉化的能力 自我超越的能力 視覺分化的判斷力 感覺能力。

所以 「高分x能」 不同人看的能力 就會不一樣。 我之前 由始至終講的能力 都是 教育局和學者看的 這個方向的能力, 而不是媽媽心中的能力。 因為報告中寫了 所以從來沒有加以解釋。

教育局用視音所考的能力 是power tactics content.不是 ability capacity skill.

haihaimom 發表於 19-6-2 12:57
我都認為高分低能係呢個意思。

for u 上面嗰個帖已經講咗 唔再重覆啦。

這是從教育署網上下載的: 有一份比較說得更完整的版本.  可能之前討論太多 你未必留意到→ 不想做成誤會
大家如能看英文版 英文的翻譯更為準確, 效果更加理想。

今次真係舉手不回了。

回覆樓主:

我雖然英文差 不能寫出靚的英文句子 但看還是可以的。

我唔阻住地球轉呀 交番畀你哋 繼續討論。

https://youtu.be/siQJhIp-UTU

3:34

MrBeast 發表於 19-6-2 17:20
見過,覺得太機械式,不過若冇伴做下代替品我想都ok 的,遲d有呢部真是可以門前清,教練可能都慳返:

htt ...

阿仔自己淘x找到,叫阿E(我妹)訂貨。枱$5OO→機$1000(around)。
而家啲發球機好細部 ,由開枱到set機,全细仔搞掂 咁就唔使煩到我啦。

好過租塲, 除笨有精。
推介俾天台或新界嘅朋友。

運動好→曬太陽吸收D2又出汗,好過室內。

王家爸爸    發表於 19-6-5 17:56

MrBeast 發表於 19-6-6 06:41
$500做書枱都好wor, 點運落hk?

今次「乒枱」有朋友出開車幫手!

阿妹話有D專送大型家俬到港的,我見上次「桌球枱」都送到, 摺疊桌枱不推介, 雖然平 但係又難開又「亞咋」。

b3410    發表於 19-6-6 14:58

b3410 發表於 19-6-6 08:32
枱一個人都開到?好好喎!

用兩隻手一推就起板。

b3410    發表於 19-6-6 14:58
‹ 上一主題|下一主題