用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你們的小朋友是否都睡得很少?
樓主: atirw
go

你們的小朋友是否都睡得很少? [複製鏈接]

要瞓就會瞓,我女女都有睡眠問題!好似上次佢病左,我由兩點多迫佢瞓,終於四點幾佢瞓著。本以為病左食藥,就算午睡左,晚上都該可以早瞓,最後佢係玩到半夜一點鐘才瞓。

佢地累自然會去瞓,如果瞓得少,佢地又夠精神上學,真係無乜野可以做到。我都好明白你感受,我女都瞓唔多,我可以做的已做左。

回覆 gingerm 的帖子

crazy cry 是某段時間醒,跟住尖叫狂哭,太約十分鐘左右又瞓返?  如果係可能是夜驚症,大大吓會少d.  可以在綱上check到有關資料,之前BK都有父母講過。

回覆 gingerm 的帖子

盡量飯後做d靜態的活動。如果小朋友不是晚晚半夜尖叫大哭,大d會改善。不過如果晚晚都有,你試吓係佢差不多叫尖叫大哭時間拍醒,咁就可以改善佢夜驚症。
西醫講過只要小朋友上學夠精神,不要太在意瞓得少,因為可能佢唔須要瞓太多。

回覆 wan_sosin 的帖子

我女前個月都有,第二朝問佢,佢完唔知。不過我係佢大叫大哭時會試吓比水佢飲等佢清醒吓或者冷靜吓。對上一次夢遊,我就比較擔心,因為佢伸手去個窗到, 我見到係立即stop左佢。好彩全屋有窗花,不過近來佢要求獨自一間房要有私人空間,我都擔心佢自己一個人瞓。

回覆 wan_sosin 的帖子

haha, 半夜起身出廳玩,我女都試過,不過越大越細胆又怕黑。比水佢是希望佢可以冷靜吓,我抱唔到佢,因為佢會推開我同我老公,不過我通常試幾次抱佢同不停講我係媽媽才成功抱到佢。

我試過直接問佢是否見過鬼或家裡是否有鬼,好彩佢話無。其實少d胆都比我女嚇死,成日話聽到聲,都自佢解釋左好多次lift or 電器都有聲,現在d樓隔音又不太好,少少聲佢已經想左唔知去邊!不過佢睇閒書就乜都聽唔到。

回覆 lillymarie 的帖子

你有無第朝問返佢。我女通常一起身周圍望,之後眼定定望住一個,好似睇唔到我地!之前我以為佢撞邪,睇BK再上綱search才知叫夜驚。
阿女試過話d鬼是痴牆的,不過原來係佢同學字話佢知,之後再find out 係佢同學仔爸爸講的。

如果佢話聽到聲,我都會叫佢形容一吓,d聲似數錢聲就真係好驚吓。

我女以前唔怕黑,印象是K2開始要開床頭燈睡。後來同佢傾計才知,英文老師教佢monster是怕光,見到光會溶化,這樣解釋左為何她一定要把燈光照向門口位。不過當時佢幼稚園話怕monster, monster其實即是指鬼。大左佢就識形容鬼或靈魂!

不過現在都好d, 開走廊燈瞓。但平時入黑,佢連一房取衣服或去廁所都要我陪。其實我地屋企好細,都唔知佢有乜驚!

回覆 queenie_shum 的帖子

咁佢上課夠精神嗎?返到屋企係咪都好精神,如果係你見左醫生都無乜用,最多答你可能個小朋友不用瞓太多。你試吓湯水得唔得,我就試唔到,因為我女不飲有味的飲品。
我女都好來才瞓到,通常我瞓左佢都未瞓。

回覆 queenie_shum 的帖子

你女是否有夢遊?我女女有夢遊,好似大大吓會改善。

夢遊會起身講野,同行左出去,最奇怪黑黑都唔會撞倒。早上問返佢,佢係完全唔知的,所以不用問返個小朋友。

回覆 Lam3Tai 的帖子

我有壓力多過阿女,我驚我自己半夜睇唔到佢咁多。佢上次打算推窗,我都唔知幾擔心,我又怕她半夜開門走左出街!佢嘈住要自己一個人瞓,我都唔知幾唔想。

回覆 DYPT 的帖子

Nothing can do.

按背部那裡?
‹ 上一主題|下一主題