用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs SFA
樓主: fionlkong
go

APS vs SFA [複製鏈接]

點去defined一間學校係咪英小, 我想大前題是科目用咩語言教? 低班時中文用普教, 另有普通話堂, 但去到小三, 無普通話堂, 因為小朋友已經有一定聽寫能力, 改為要學日文OR法文.

小一開始, 數學以中文為主, 但輔以英數, 測會考英數. 唔係間間小學小一教英數, 去到小五小六到, 已經差不多教中一數, 所以數學是SFA另一强項.其實中教係好, 因為數學羅邏緝輯係好難用英教, 但輔以英文, 會較快適應. (數學較快半年)

英文不用說, 絶對强, 小一已經AT LEAST 教三個TENSES(教快一年),  但我記得有MAMI講過, APS到小二未教TENSE(如有錯, 請更正)

GS用英文,  同小三SCI都係用英文. 小一開始讀eng. lit.

其它科則會用中文為主.

小朋友讀成點, 好depends on 個小朋友同父母點教, 基本上而家d父母係唔係都去補習, 就算我識人讀普通小學, 都一樣由朝補到晚, 但so far, 我無去補習, 因為我覺得跟番老師教既, 暫時都ok, 再高年班d就唔知la~

論校網, 唔擔心, 考得頭既男仔(你預頭三十到啦) 基本上一定有好學校收, eg. kings, st jo, ls, dbs等,

中游的, 好多考直資, 聖芳濟書院, 銘賢等, 我識一d中游的考林護叩門, 得幾個叩門位, 但大半都收晒sfa.

女仔的仲好, st mary, maryknoll等喜歡收sfa, aps, 而且sfa女仔大多去上智, 呢間係band 1頭.所以女仔讀sfa較著數.

都係個句, 讀得sfa的都唔會理校網, 因為相信小朋友有能力考到, or 叩門. 學校自小一做project, 希望train up小朋友presentable, 習慣在一大班人面前present, 我覺得佢地呢方面真係做得幾好.

我本身無宗教, 而且升中仍然遙遠, 到時都唔知教改改成點, 幾年後的事, 幾年後先算, 你知la, 政府咁鍾意年年玩教改, 到時咩世界都無人知, 所以都係想搵間學校打好小朋友個底仲實際, 純分享, 不喜勿插!

CWNA,

咁又係呀, 小朋友讀得開心, 覺得間學校好又真係唔想轉校~ 其實報分都係五六年班既事, 現在小朋友成績ok 都算了, 我都無咩點理, 咁學校本身都80% band 1, 我又無諗咁多喎, 或者我都係唔明點解一定要九龍塘地址啩, 因為我覺得出名的都有附屬小學, 加上頭輪可以講小朋友實力去睇有無得in,  剩餘的該區其它中學對我有唔係咁大吸引,, 我會覺得有好多中學會再好d, 所以校網對我來說未諗咁多呀,同埋都可以報屋企地址呀? (不過唔知到時教改又改成點lu) 打好個底先算la, 到時可能我想佢讀直資呢, 咁咩區我就更加唔駛怕啦^^

... [/quote]

[quote]原帖由 liusks 於 11-3-8 09:29 發表
Shirleymatt

“學校自小一做project, 希望train up小朋友presentable, 習慣在一大班人面前present, 我覺得佢地呢方面真係做得幾好.”

其實都要~ 例如佢地要做d 簡單模型, 咁我地都會幫下手, 同埋要做簡單powerpoint, 都要幫下佢地呀! 佢地唔同sem有唔同要求, 有時會用普通話present, 有時用英文present, 所以都要幫一幫呀! 不過, project learning 唔記名次, 唔駛擔心!
‹ 上一主題|下一主題