用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs SFA
go

APS vs SFA [複製鏈接]

Help !

Any comments ? Pls
   0    0    0    0

APS 應該係主要中文教學。SFA 係英文強項。

SFA,因為英文強!!  

咁你考唔考慮升中先 !

醒目開學勳章

其實SFA只係多一科英文math, APS高年級都用英文math啦, 至於聖經,visual art, music, 體育課大家都係用中文教啦.

請問APS是不是教深一年的學科

APS GS and Sci used Eng?

SFA即係邊間?

聖方濟各英文小學

如果小朋友係好叻型, 咁升中係以第一輪為目標. aps係基督教學校, 所以target係dgs,dps. sfa係天主教, target係mcs, smc, ls, 九華--九華的機會比較大, 因沒有直屬小學.

如果小朋友係一般型, 咁升中以第二輪分BAND大抽獎為目標, SFA以深水土步區如長天, (女仔唔記得), APS以九龍城區一般英中 (因MCS, HY, LS等有直屬小學, 大抽獎的位很少, 難跟長天沒有直屬小學的比較). 咁看你喜歡長天定九龍城一般英中了.

原帖由 isis_dad 於 11-1-25 10:09 發表
咁你考唔考慮升中先 !

我覺得如果系第一輪有實力既學生,應該係以表現+全港排名取勝,本身來自什麼宗教的學校,影響會較小吧!

回覆 10# nicolemummy 的文章

對呀.而我覺得41網一般英中已經好好.所以我會覺得aps升中已經有優勢了.

回復 11# share123 的帖子

SFA的數學是大部份90%係中數,間中有少少英數, 只是很少, 嚴格來說她不是英小, 但個名叫英文小學.
不過SFA英文教得好深. 大部份小朋友英文都係好好.
追唔上既, 出面參加補習班.
同時入去班學生, 都係筆試入(雖然而加改了不用筆試,但IN完家長都知,同筆試差唔多.)所以小朋友入得去讀, 都
有相當程度.

原帖由 yeemelody 於 11-1-25 10:26 發表
其實SFA只係多一科英文math, APS高年級都用英文math啦, 至於聖經,visual art, music, 體育課大家都係用中文教啦.

catcatmam

請問你的小朋友是否讀SFA呢?
Thanks

點去defined一間學校係咪英小, 我想大前題是科目用咩語言教? 低班時中文用普教, 另有普通話堂, 但去到小三, 無普通話堂, 因為小朋友已經有一定聽寫能力, 改為要學日文OR法文.

小一開始, 數學以中文為主, 但輔以英數, 測會考英數. 唔係間間小學小一教英數, 去到小五小六到, 已經差不多教中一數, 所以數學是SFA另一强項.其實中教係好, 因為數學羅邏緝輯係好難用英教, 但輔以英文, 會較快適應. (數學較快半年)

英文不用說, 絶對强, 小一已經AT LEAST 教三個TENSES(教快一年),  但我記得有MAMI講過, APS到小二未教TENSE(如有錯, 請更正)

GS用英文,  同小三SCI都係用英文. 小一開始讀eng. lit.

其它科則會用中文為主.

小朋友讀成點, 好depends on 個小朋友同父母點教, 基本上而家d父母係唔係都去補習, 就算我識人讀普通小學, 都一樣由朝補到晚, 但so far, 我無去補習, 因為我覺得跟番老師教既, 暫時都ok, 再高年班d就唔知la~

論校網, 唔擔心, 考得頭既男仔(你預頭三十到啦) 基本上一定有好學校收, eg. kings, st jo, ls, dbs等,

中游的, 好多考直資, 聖芳濟書院, 銘賢等, 我識一d中游的考林護叩門, 得幾個叩門位, 但大半都收晒sfa.

女仔的仲好, st mary, maryknoll等喜歡收sfa, aps, 而且sfa女仔大多去上智, 呢間係band 1頭.所以女仔讀sfa較著數.

都係個句, 讀得sfa的都唔會理校網, 因為相信小朋友有能力考到, or 叩門. 學校自小一做project, 希望train up小朋友presentable, 習慣在一大班人面前present, 我覺得佢地呢方面真係做得幾好.

我本身無宗教, 而且升中仍然遙遠, 到時都唔知教改改成點, 幾年後的事, 幾年後先算, 你知la, 政府咁鍾意年年玩教改, 到時咩世界都無人知, 所以都係想搵間學校打好小朋友個底仲實際, 純分享, 不喜勿插!

回覆 16# shirleymatt 的文章

Thanks for your sharing !

It will very helpful for those who will sent their kids to SFA.

原帖由 emily_lo 於 11-2-7 17:52 發表
APS GS and Sci used Eng?

APS 的 Science 用英文,常識用中文。

原帖由 KINGPS 於 11-1-25 11:38 發表
請問APS是不是教深一年的學科

APS 用的是校本課程,而不是採用高一年級的課本或課程。

想請教ChiChiPaPa,有無邊一科目會教快半年成一年?又有無邊個科目會英文教授?

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-3-6 00:12 發表

APS 用的是校本課程,而不是採用高一年級的課本或課程。
‹ 上一主題|下一主題