用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網 將天VS 16 網愛官 (兩間都有SECOND IN)
go

95網 將天VS 16 網愛官 (兩間都有SECOND IN) [複製鏈接]

HEH 發表於 17-6-20 11:15
一間係TKO 既BAND ONE 小學 (但學校沒有SHOW升中率及人數), 另一間是東區 BAND TWO的 (33% 升中率), 當然想 ...
既然你話自己谷得, 其實何需擔心去某小學上唔到最Top個一批?

如果 6 年後係B1學生, A區到大抽獎時入B1中學有 至少有70%, B區可能只有不足50%機會.

A區有一堆老牌B1中學, B區成績最好既B1中學, 亦只能和A區第二梯隊既B1中學比較

A區既二線官小, 最大優勢係: 有5-7個位可入QC, 另外聯繫另一B1官中, 每年有~1/4人入讀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HEH 發表於 17-6-20 15:57
回覆 hkpapa852 的帖子

其實我有睇開你提供的資料, 好有用, 真心多謝你! 先謝謝你的回覆. 其實簡單地說,  ...
男仔選愛小, 至少有兩間男仔可以入既B1聯繫中學. (QC同筲官)

又唔怕女校男生, 唔夠女仔爭排名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題