用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網 將天VS 16 網愛官 (兩間都有SECOND IN)
go

95網 將天VS 16 網愛官 (兩間都有SECOND IN) [複製鏈接]

一間係TKO 既BAND ONE 小學 (但學校沒有SHOW升中率及人數), 另一間是東區 BAND TWO的 (33% 升中率), 當然想小朋友中學在東區讀, 因我的是男生, 好像有較多的選擇, 但愛官的是BAND TWO, 所以我有些卻步, 想問一下大家意見, 如果兩間都真的收了, 我應該如何選擇?   
   0    0    0    0

我會選愛官,看看今年的小學的形勢, 我相信日後中學的情況一定很激列!東區的中學比將軍澳有很大的優勢.

不過話分兩頭,其實將軍澳的生源真的不會比東區差!我相信過後6年將軍澳中學入大學率一定會大幅度提升!

不過東區的中學有保證.....

回覆 marcuspoon1207 的帖子

呢個都係其中一個原因. 但TKO 的將天已經是一個谷校, 所以如果小朋友谷得, 派位同質素好似有D 保証. 東區的只是BAND TWO, 6 年後上唔上到位都未知知素...再者我小朋友都谷得下, 所以十五十六

HEH 發表於 17-6-20 11:32
回覆 marcuspoon1207 的帖子

呢個都係其中一個原因. 但TKO 的將天已經是一個谷校, 所以如果小朋友谷得, 派 ...
個天會幫你決定架,到時一間收一間唔收

HEH 發表於 17-6-20 11:15
一間係TKO 既BAND ONE 小學 (但學校沒有SHOW升中率及人數), 另一間是東區 BAND TWO的 (33% 升中率), 當然想 ...

樓主住邊?

家住?

我兩邊都有地方住, 所以上學不是問題. 我知道可能最後兩間都不一定收我兒. 其實現在問只是想聽多些意見參考, 因為不想後悔.  

HEH 發表於 17-6-20 11:54
我兩邊都有地方住, 所以上學不是問題. 我知道可能最後兩間都不一定收我兒. 其實現在問只是想聽多些意見參考 ...

可透露愛官叩門問乜野嗎?
謝謝!

FIRST IN 冇見家長.

既然覺得愛官band two又何必㨂

一間係TKO 既BAND ONE 小學 (但學校沒有SHOW升中率及人數), 另一間是東區 BAND TWO的 (33% 升中率), 當然想 ...
有一線小學都唔要, 去叩讀二線, 仲要誇區去, 值得嗎? (已得出答案)

既然你話自己谷得, 其實何需擔心去某小學上唔到最Top個一批?

如果 6 年後係B1學生, A區到大抽獎時入B1中學有 至少有70%, B區可能只有不足50%機會.

A區有一堆老牌B1中學, B區成績最好既B1中學, 亦只能和A區第二梯隊既B1中學比較

A區既二線官小, 最大優勢係: 有5-7個位可入QC, 另外聯繫另一B1官中, 每年有~1/4人入讀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bobo101^*^ 的帖子

統一派位派到的是比這兩間較不好的小學, 所以本人覺得適合小兒及近屋企的學校都有嘗試去叩門, 好彩地以上這兩間小學都有SECOND IN , 所以現在1516 中.  

回覆 hkpapa852 的帖子

其實我有睇開你提供的資料, 好有用, 真心多謝你! 先謝謝你的回覆. 其實簡單地說, 即係TKO 的BAND 1 VS 愛小, 都另願選愛小, 對嗎? 再問, 如果 CANOSSA VS 愛小呢? (因為我家是天主教, 所以一早已有選CANOSSA, 但後來再諗下, 我家的是男孩, 擔心CANOSSA 女校男生, 會比比下去, 男生較遲熟, 係小學階段會比女生落後, 可能在校的資源相對地較女生少, 對嗎? 我見CANOSSA 的升中, 男生表現只是一般, 但女生卻很出色!!) 如果以下這三間學校----::::: 新基灣> CANOSSA >愛小, 次序是否這樣取捨. (我家是好動, 受谷的男生).

HEH 發表於 17-6-20 15:57

其實我有睇開你提供的資料, 好有用, 真心多謝你! 先謝謝你的回覆. 其實簡單地說,  ...
男仔選愛小, 至少有兩間男仔可以入既B1聯繫中學. (QC同筲官)

又唔怕女校男生, 唔夠女仔爭排名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HEH 發表於 17-6-20 15:57

其實我有睇開你提供的資料, 好有用, 真心多謝你! 先謝謝你的回覆. 其實簡單地說,  ...

受谷梗係去新基灣,有叩這間嗎?

多謝回覆. 其實我只想他入一間好的BAND 1 中學, QC ..我冇咁大想頭,雖然流晒口水..HAHA...再者, 應該都不容易入, 可能要加一些特殊技能才能入到QC吧.

回覆 long107 的帖子

愛基有叩.  成日聽人講呢間好顛好谷...但唔知點顛點谷, 所以未想像到. 最後由小朋友既能力去選擇吧. 始終愛基要叩入都不容易. 勁人多的是.
‹ 上一主題|下一主題