用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門媽咪請給意見-選小一
go

屯門媽咪請給意見-選小一 [複製鏈接]

以下喺我睇法

我住係偉景, 即景峰附近
近屋企唔洗搭車又方便,哩個喺揀蒙恩第一原因.

其實我大仔佢自己就讀得幾開心
第二原因.

有時帶佢番學見到佢啲同學仔都算有禮貌,校長老師主任都好nice
第三原因.

大仔讀五年級
第四個原因. 大仔小六細仔小一,初升小細仔都要適應,既然有大仔同校就更好,有問題都有哥哥照應.

聽啲媽咪話依家學校近依幾年好似差咗, 所以個心仲十五十六
成績差如人力物力不成問題,職媽咪就易辦,自己額外同細仔進補.派位差 有能力keep到全級頭十名內,萬一派得唔好叩門仲有機會.

功課對我認為就真係略為少, 唔多於6
最怕多就頭痛姐,少就易辦得多,我細囡小學時都唔多功課,每晚都有時間睇佢喜歡嘅書,有時會額外比練習佢做吓.再預早讀埋默書都有時間剩,完成後就自由活動.所以我細囡小學讀書真喺無乜壓力.佢連考試都有時間睇電視架.所以我覺得少功課及半日制小學時間最好用

若我係妳就會先平衡利弊,第二名子女去揀其他熱門小學機會有機多?
揀間無咁熱門,有冇充份理由唔讀蒙恩入其他學校會更好.
自選實入唔揀,到大抽獎就唔會再揀佢.猶豫不決到時再同人去爭咁就捉蟲,為乜要咁冒險?

除左升中派位可能喺未知數.悉心栽培有能者仍然會入到好中學.以上問題我就覺得仍可揾到解決方法.

原文章由 iris.irchan 於 07-9-29 18:33 硐表

多謝妳咁詳細的分析, 令我如釋重負, 其實有時都覺得自己煩惱自尋, 庸人自擾, 不如打個有把握之杖, 好過到時兩頭唔到岸, 反正兩兄弟都想一齊讀, 見佢地兄弟情深 我應該感到高興和安慰

大仔唔之係咪反叛, 開始唔想 ...

唔洗客氣只喺講自己睇法,未必人人啱用.
我都喺邊做邊學,唔講得有乜教子良方.有機會咪大家傾吓計

我都經常要向其他家長取經架.
‹ 上一主題|下一主題