用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門媽咪請給意見-選小一
go

屯門媽咪請給意見-選小一 [複製鏈接]

Hello, 各位好, 我係新加入既會員
我住係偉景, 即景峰附近, 大仔讀蒙恩下午校, 已經五年級, 細仔今年要選小一, 正路揀番蒙恩下, 必收, 不用煩, 但係聽啲媽咪話依家學校近依幾年好似差咗, 所以個心仲十五十六
上咗依個chat rooom, 發覺有些家長有好好既意見, 不過就好少有對蒙恩既comment, 下週就要交表啦, 可否給些意見
   0    0    0    0

原文章由 iris.irchan 於 07-9-29 09:01 硐表
Hello, 各位好, 我係新加入既會員
我住係偉景, 即景峰附近, 大仔讀蒙恩下午校, 已經五年級, 細仔今年要選小一, 正路揀番蒙恩下, 必收, 不用煩, 但係聽啲媽咪話依家學校近依幾年好似差咗, 所以個心仲十五十六
上咗依 ...

你好! 你大仔現就讀蒙恩下午校, 該校是否比以前差了, 你應該都很清楚吧, 你自己認為大仔讀得如何?

請分享一下, 因蒙恩在屯門區都很受家長歡迎

原文章由 BearBear_ma 於 07-9-29 09:05 硐表

你好! 你大仔現就讀蒙恩下午校, 該校是否比以前差了, 你應該都很清楚吧, 你自己認為大仔讀得如何?

請分享一下, 因蒙恩在屯門區都很受家長歡迎

其實我大仔佢自己就讀得幾開心, 功課對我認為就真係略為少, 唔多於6樣, 所以even我個仔讀下午班, 十點前一定可以完成功課同溫習, 我覺得讀依間學校係無乜壓力, 有時帶佢番學見到佢啲同學仔都算有禮貌, 校長老師主任都好nice, 當初揀佢係因為我奶奶住景峰, 區內不少老街坊啲細路(現在當然大哂), 包括我叔仔都係依間畢業, 佢話以前仲好難入添, 我原本住大埔, 細仔大約歲半就開始全職湊佢兩兄弟, 無工人幫, 好辛苦, 所以就搬近我奶奶有個支援, 所以, 其實我對區內小學都唔係好認識, 當時都係諗住方便, 間學校應該都唔差, 就幫大仔插班小二, 考唔到上午, 就下午都照殺
sorry, 講講吓好似好長篇
簡單啲講, 我都唸住報番蒙恩, 因為方便照顧, 但係想搏上午, 因為我覺得上午班, 小朋友時間會好用啲,但細佬就會連首名子女個5分都無埋
請問大家可否分享下搏唔搏得過 , 同埋有無聽過關於蒙恩的其他comment, 邊方面覺得佢差咗, 係咪就係升中派位既成績
Thank you

[ 本文章最後由 iris.irchan 於 07-9-29 12:10 編輯 ]

以下喺我睇法

我住係偉景, 即景峰附近
近屋企唔洗搭車又方便,哩個喺揀蒙恩第一原因.

其實我大仔佢自己就讀得幾開心
第二原因.

有時帶佢番學見到佢啲同學仔都算有禮貌,校長老師主任都好nice
第三原因.

大仔讀五年級
第四個原因. 大仔小六細仔小一,初升小細仔都要適應,既然有大仔同校就更好,有問題都有哥哥照應.

聽啲媽咪話依家學校近依幾年好似差咗, 所以個心仲十五十六
成績差如人力物力不成問題,職媽咪就易辦,自己額外同細仔進補.派位差 有能力keep到全級頭十名內,萬一派得唔好叩門仲有機會.

功課對我認為就真係略為少, 唔多於6
最怕多就頭痛姐,少就易辦得多,我細囡小學時都唔多功課,每晚都有時間睇佢喜歡嘅書,有時會額外比練習佢做吓.再預早讀埋默書都有時間剩,完成後就自由活動.所以我細囡小學讀書真喺無乜壓力.佢連考試都有時間睇電視架.所以我覺得少功課及半日制小學時間最好用

若我係妳就會先平衡利弊,第二名子女去揀其他熱門小學機會有機多?
揀間無咁熱門,有冇充份理由唔讀蒙恩入其他學校會更好.
自選實入唔揀,到大抽獎就唔會再揀佢.猶豫不決到時再同人去爭咁就捉蟲,為乜要咁冒險?

除左升中派位可能喺未知數.悉心栽培有能者仍然會入到好中學.以上問題我就覺得仍可揾到解決方法.

原文章由 iris.irchan 於 07-9-29 09:34 硐表

其實我大仔佢自己就讀得幾開心, 功課對我認為就真係略為少, 唔多於6樣, 所以even我個仔讀下午班, 十點前一定可以完成功課同溫習, 我覺得讀依間學校係無乜壓力, 有時帶佢番學見到佢啲同學仔都算有禮貌, 校長老師主任 ...

多謝妳咁詳細的分析, 令我如釋重負, 其實有時都覺得自己煩惱自尋, 庸人自擾, 不如打個有把握之杖, 好過到時兩頭唔到岸, 反正兩兄弟都想一齊讀, 見佢地兄弟情深 我應該感到高興和安慰

大仔唔之係咪反叛, 開始唔想我管佢功課和溫習, 但係佢自我管理能力還未可, 以後有機會可不可以交流吓, 睇吓有無一些教子心得可以分享

謝謝

原文章由 iris.irchan 於 07-9-29 18:33 硐表

多謝妳咁詳細的分析, 令我如釋重負, 其實有時都覺得自己煩惱自尋, 庸人自擾, 不如打個有把握之杖, 好過到時兩頭唔到岸, 反正兩兄弟都想一齊讀, 見佢地兄弟情深 我應該感到高興和安慰

大仔唔之係咪反叛, 開始唔想 ...

唔洗客氣只喺講自己睇法,未必人人啱用.
我都喺邊做邊學,唔講得有乜教子良方.有機會咪大家傾吓計

我都經常要向其他家長取經架.

Delete...............

[ 本文章最後由 poohpooh1668 於 07-9-30 00:47 編輯 ]

其實都唔駛點煩啦, 就算返下奏, 都係講緊2年啫, 過兩年都轉晒全日咯, 無謂搏啦, 搏唔到咁點? 上奏第一round陪跑, 下奏必入, 唔駛揀啦, 其實我都極唔鐘意小學要返全日, d小朋友無晒時間

知唔知70 區邊間好... 希望大家比D 意見....
‹ 上一主題|下一主題