用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問有無人用卡爾威特的教育方法去教小朋友? ...
go

請問有無人用卡爾威特的教育方法去教小朋友? [複製鏈接]

請問有無人用卡爾威特的教育方法去教小朋友?

同上

Re: 請問有無人用卡爾威特的教育方法去教小朋友?

你可唔可以講下係一種點樣既教育法?
我好有興趣了解下呀。
thanks~

你可以在三聯書局, 買一本書叫卡爾威特的教育方法來看, 這本書是說約在1800年, 有位德國人用這方法教出自己個仔, 在十多歲已取得博士學位, 還有好出色的表現. 佢所說的方法是很有用的. 但當時就沒有人欣賞, 但到今時今日的已有很多的教學都好像用了這個方法. 如胎教, 0歲開始教育等已是用了類似的教育.   但我覺沒有一種教育法是唯一的, 對不同的小朋友要用不用的方法, 真是不易, 我正在努力學習教導小孩.

It's a good book.  It included a very thorough education.  But the world is quite different between C19-20 and C21.  It's worth to learn his attitude of teaching children.

我都睇過本書, 但好難跟足, 而且自己都無咁多時間跟住教

我有買這本書, 內容大部分很好, 但有少部份我不大認同. 如不要同小朋友玩, 原因會易學壞, 又不要化時間在玩具上等等.

其內容好多野其實跟唔到和做不到, 父母不會有這些資源, 如學外語, 而家小朋友學就算是一種外語是非常貴, 不要講學多種外語. 點能給小朋友多種語言的環境去學習呢?

總括, 書的理念唔錯, 但實行是頗難, 除非能付出許多錢及精神及時間.

I agree most of the concept and idea of the book. However, it's hard to follow, especially in Hong Kong. At least a full time mother + a well educated father + good domestic helper are required. Alternatively, we can tailor-made our own education method by using the concept of book.

原文章由 chichipa 於 07-5-22 16:11 發表
a full time mother + a well educated father + good domestic helper

what I hope for

原文章由 worrywong 於 07-5-20 23:17 發表
我都睇過本書, 但好難跟足, 而且自己都無咁多時間跟住教

我唸到現在跟這教育法唯一成功的例子只得...劉亦婷

有心看的可睇埋續集呀!

What is your meaning of 有心看的可睇埋續集呀?  I have interest of your 成功的例子.  If possible pls share it.  But I have not read that book because a lot of book shops have been out of stock.

P.S. if some Mami can borrow that book for me that is great.  thanks a lot.

原文章由 無事忙 於 07-8-15 16:23 發表

我唸到現在跟這教育法唯一成功的例子只得...劉亦婷

有心看的可睇埋續集呀!

原文章由 peony1234 於 07-8-16 13:23 發表
What is your meaning of 有心看的可睇埋續集呀?  I have interest of your 成功的例子.  If possible pls share it.  But I have not read that book because a lot of book shops have been out of stock.

...

成功的例子...係哈佛女孩劉亦婷...劉媽媽一次機會看到卡爾威特的教育一書後...愛上這教育法...就用呢個理念教女兒...結果女兒獲四間美國學府獎學金收為學生..最後選了哈佛大學...

劉亦婷一書推出後...讀者自然想知劉媽媽所看的書...

而書商當然唔會錯過呢個大好機會...

卡爾威特的教育方法係佢牧師爸爸寫的...
續集係係卡爾威特長大後自己寫的...你可以看看這天才長大後對教育自己那方法的說法

當年我係睇簡體字書,依家都好小見到

原文章由 awah112 於 07-8-18 08:06 發表

妳唔講都唔知原來有續集,仲係卡爾威特長大後自己寫的,咁書名叫乜呀?thx~~~

卡爾威特的教育續集

可唔可以大約講下他的方法?

原文章由 ah-ta 於 07-8-21 16:27 發表
可唔可以大約講下他的方法?

由媽媽的健康講到卡長大成人,學有所成,很難在呢到細說

自己睇書吧,小朋友還小係值得一看

hello reesamun
看不到綱站..請再post 多一次....THANKS

原文章由 reesamum 於 07-12-19 14:27 發表
www.####.org/course_sp.html

我都睇完本書, 一路看感覺很像不同的教育法的合成.
至於實行,真的自己先要是一個博學多材的媽媽先ok, 自己點教佢咁多種語言?! 怎教地圖?!(我不分東南西北! )
不過,作為參考, 以當中的態度去教育孩子很不錯!
很值得一看!

有時間都無咁大能力教咁多重語言0咼.  有錢揾人教都得, 可惜我無

原文章由 miumiu809 於 07-12-20 14:40 發表
我都睇完本書, 一路看感覺很像不同的教育法的合成.
至於實行,真的自己先要是一個博學多材的媽媽先ok, 自己點教佢咁多種語言?! 怎教地圖?!(我不分東南西北! )
不過,作為參考, 以當中的態度去教育孩子很不錯!
很值 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6
‹ 上一主題|下一主題