用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大圍聖母無玷聖心幼稚園唔掂...
go

大圍聖母無玷聖心幼稚園唔掂... [複製鏈接]

大圍聖母無玷聖心幼稚園唔掂...

我仔仔係呢間學校讀K1, 讀左一個月左右啦,
起初揀呢間學校, 都覺得佢係因為係沙田黎講都幾出名,
但係入左呢間學校之後, 就覺得唔係咁理想...
希望其他想入呢間學校既家長睇完以下既事之後, 再考慮清楚!!!

學校既方針係唔會主動同家長講小朋友係學校學過d乜, 唔會有評估, 唔會有通告話你知教左d咩書, 學左d乜... 如果你既小朋友講野唔係咁叻... 你唔會知道佢係學校學過d乜...

校車方面, 部份校車係五十幾人坐既大巴, 但係得一個保母照顧小朋友...

係今個月十八號, 我仔仔放學果時係校車度撞到個後腦,
我接放學既時候, 校車保母無同我講,
之後我仔仔返到屋企同我講話係校車度撞到, 個頭好痛,
咁我摸下佢個頭, 係個後腦度起左個大瘤!!!
(當時係部車係51個小朋友坐, 得一個保母照顧...)
於是我同校車&學校交涉左好耐,
當中有人恐嚇過我, 又有人不負責任,
其中有d係電話入面既對話, 我錄低左...
但係學校都係得過且過,
佢地話因為間校車公司用左廿幾年,
所以都唔想轉校車公司,
咁... 你點放心小朋友咁樣返學???
就係因為廿幾年, 所以明知係疏忽,
都要犧牲小朋友既安全...

呢間學校就好似廿幾年前一樣咁官僚...
有d不合時宜囉...
[url=http://www.TickerFactory.com/]

Re: 大圍聖母無玷聖心幼稚園唔掂...

絕對同意rose~~carmen以上的事情、       
1、) 一成不變、
2、) 原地立步、
3、) 不向外公開、“冷” 神比、
4、) 不能與時並進、
5、)實在太多缺點、不能盡祿、
我可以話:很多聖心家長、都會覺得有以上的情況出現   
因當初我都和妳一樣、信口啤、學校好、
好彩“臨 ”門一腳、、、、、吾踢

我今年原想申請它, 但最終都無揀. 因它實在太一成不變!!!
它的form既不可以download, 又不可以邮寄, 要親身去取form (仲要有時段), 交form (不是int 當日). 我不是住附近, 靜係申請入學, 就要親身去三次之多. 米搞 .

老公說, 她們的作風咁不與時並進, 其他方面都會係, 費時入讀後有更多問題出現.

totally agree
Lyn 寫道:
我今年原想申請它, 但最終都無揀. 因它實在太一成不變!!!
它的form既不可以download, 又不可以邮寄, 要親身去取form (仲要有時段), 交form (不是int 當日). 我不是住附近, 靜係申請入學, 就要親身去三次之多. 米搞 .

老公說, 她們的作風咁不與時並進, 其他方面都會係, 費時入讀後有更多問題出現.

其實如果佢係真係好學校,
我地d家長做多少少野都冇所謂,
但係唔係囉...
好似係我地d家長仲緊張過佢學校,
佢學校就咩都係"應酬"下你就算咁囉...
唔掂唔掂!!!
[url=http://www.TickerFactory.com/]

rose_carmen

希望你小朋友快D好番啦 , 我好慶幸當日冇選佢入讀, 需然佢收左
:-)  :-P

PIGPIGMA 寫道:
rose_carmen

希望你小朋友快D好番啦 , 我好慶幸當日冇選佢入讀, 需然佢收左

PIGPIGMA:
Hi,又再這裏見到妳         
真是何處不相逢、         

Lyn:
妳就好啦、去三次、 :  :  :  :  :
我去多妳一次、共四次、         
交form當日、那二個不似老帥的老帥、 :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:
似旺角買衫Look的girl :evil:  :evil:  :evil:  :evil: 很不友善
對我說:還欠一相片、
明明form內只要求貼一張         
後來、她們說:印錯了、又沒說sorry、         
仲叫我明天一定要交回、     
講到好似我吾交回、會不能面試、:tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:        
從那次開始、我對這校已失去信心           
唉、為了、交佐30大元報名費、
不要老“陳”下、帶囡囡面試去、
吾去尤字可、去了巴“ㄨ”火       
問非所答、樣樣sand“ NO”            話吾知、
我話想讀下午班、理由講晒、         
那老師、還問我、如派了上午班、
妳囡囡還讀不讀、 :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
真比她吹賬         
差不多、個個Ma Ma都想小朋友返上午班       
難得有人想返下午班           
仲問咁多廢話、         
吾知讚她盡責~~~~定無知     
後來都收了我囡囡讀下午班       
但本人覺得這所學校、、、、、、、
不是我心目中的茶         
所以我不要了       

其實好多讀過聖幼嘅家長都知,佢地啲小朋友上小學絕對無問題而且重會係讀得叻個批.當然讀到書都要睇天份,正如有啲k1小朋友學左啲野會番屋企話比家長知,例如教左唱歌,講普通話,生字等...但有啲小朋友就.......
你地話學校停留係20多年前??難道你當年係聖幼畢業??呢幾年學校嘅改革有幾多??學校教學模式係點??相信你地都係一知半解.....
學校每個學期都會有二次評估及一次家長會,都會安排老師單獨面見,傾吓小朋友係學校及屋企嘅問題.
至於校車問題,如果你小朋友係乖嘅,坐得定應該唔會撞倒,但如果佢要周圍走,幾多個校車保母跟車都攪唔掂,所以最重要,你要先教好自己小朋友坐車要坐係原位,唔好走來走去就應該唔會受傷la....況且如果校車坐滿人應該無位可走...話時話,你坐幾號校車,可以坐滿學生??通常見到啲大車只會坐二十多人咋!!

我個仔係坐2號車既, 同埋我覺得你話叫我教個仔唔好周圍走, 我有教過架窩, 不過我個仔都未夠3歲, 部車又冇安全帶, 咁點唔出位呀?? 你估佢係碌木呀?? 問題係個校車老細覺得好串囉, 講野直頭好似黑社會咁, 不知所謂... 咁我地d家長點放心個仔坐佢車...
講真, 我真係唔知學校有D咩改革, 教學模式係乜囉, 我淨係知學校咩都唔同我講, 之前我個仔係學校比同學打左一下, 個額頭損左, 老師都冇通知我, 係個仔返到屋企, 比我老公見到, 咁佢同我老公講話係學校比人地打, 我老公叫我打比學校問下咩事, 我打去問個miss, 佢先話比我知... 姐係我唔係話自己個仔大晒... 但係你起碼都"知會"我有咁既事發生過丫... 如果我個仔有咩意外但係冇傷痕既, 我咪唔知發生過咩事??
同埋一年兩次評估??? 夠唔夠呀??? 人地d學校一年都起碼有六次啦...
好似我個仔咁, 佢平時係屋企多數都係講英文, (因為我地同外傭都係講英文多...), 咁佢係學校做果d野又係講中文, 有d茶點佢又未見過, 有時真係想問下佢食左d咩都有d難度...
我睇你講得咁口響... 你個小朋友實好醒!!
Timmylam 寫道:
其實好多讀過聖幼嘅家長都知,佢地啲小朋友上小學絕對無問題而且重會係讀得叻個批.當然讀到書都要睇天份,正如有啲k1小朋友學左啲野會番屋企話比家長知,例如教左唱歌,講普通話,生字等...但有啲小朋友就.......
你地話學校停留係20多年前??難道你當年係聖幼畢業??呢幾年學校嘅改革有幾多??學校教學模式係點??相信你地都係一知半解.....
學校每個學期都會有二次評估及一次家長會,都會安排老師單獨面見,傾吓小朋友係學校及屋企嘅問題.
至於校車問題,如果你小朋友係乖嘅,坐得定應該唔會撞倒,但如果佢要周圍走,幾多個校車保母跟車都攪唔掂,所以最重要,你要先教好自己小朋友坐車要坐係原位,唔好走來走去就應該唔會受傷la....況且如果校車坐滿人應該無位可走...話時話,你坐幾號校車,可以坐滿學生??通常見到啲大車只會坐二十多人咋!!

尋日去學校接我小朋友放學,
同個主任傾下退學既問題,
順手又講下校車單野,
個主任都知間校車公司唔掂,
我話 "你地部校車未停, 就叫d小朋友排定隊落車,
d 保母又唔睇下係邊個接個小朋友, 係人都比個小朋友走,
又唔睇Card..."
個主任同我講 "係呀, 我地都知呀, 但係我地跟佢車果時佢又做到足, 我地又捉唔到佢地, 冇辦法啦, 因為我地無責任要搵老師跟車..."
唉... 我聽完即刻覺得... 你可以去落車地點度check下佢架... 點監管... 你自己諗啦... 如果咩都係話冇責任既... 真係好"點當"囉...

哈~ 所以我而家都幫個仔轉校...
因為見到間學校咁官僚, 講多都無謂...

而家轉去吳多泰讀, 11月1號就過去lu~
joefoon 寫道:
Lyn:
妳就好啦、去三次、 :  :  :  :  :
我去多妳一次、共四次、         
交form當日、那二個不似老帥的老帥、 :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:
似旺角買衫Look的girl :evil:  :evil:  :evil:  :evil: 很不友善
對我說:還欠一相片、
明明form內只要求貼一張         
後來、她們說:印錯了、又沒說sorry、         
仲叫我明天一定要交回、     
講到好似我吾交回、會不能面試、:tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:        
從那次開始、我對這校已失去信心           
唉、為了、交佐30大元報名費、
不要老“陳”下、帶囡囡面試去、
吾去尤字可、去了巴“ㄨ”火       
問非所答、樣樣sand“ NO”            話吾知、
我話想讀下午班、理由講晒、         
那老師、還問我、如派了上午班、
妳囡囡還讀不讀、 :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
真比她吹賬         
差不多、個個Ma Ma都想小朋友返上午班       
難得有人想返下午班           
仲問咁多廢話、         
吾知讚她盡責~~~~定無知     
後來都收了我囡囡讀下午班       
但本人覺得這所學校、、、、、、、
不是我心目中的茶         
所以我不要了       

真係咁唔好~~~   死啦, 我今日仲要去interview (囝囝黎緊2007-08報讀k1)咁咁一心打算近我地, 唔想小朋友撘校車....咁e+點算好啦, rose_carmen, 想請問吳多泰係咪都唔錯呢? 之前都想選lee間, 但係我囝囝變左要撘校車....我唔想...咁點好呢??? 其實我囝囝e+係海福讀緊n1, 仲諗住聖心好, 所以出年同佢轉....大家可否比多d意見, thx~~~
請入黎睇吓啦!!! MO仔的相簿

rose_carmen,
咁你住係邊呀, 架校車係邊度開出?
sungmingma

[quote]
rose_carmen 寫道:
好似我個仔咁, 佢平時係屋企多數都係講英文, (因為我地同外傭都係講英文多...), 咁佢係學校做果d野又係講中文, 有d茶點佢又未見過, 有時真係想問下佢食左d咩都有d難度...
我睇你講得咁口響... 你個小朋友實好醒!![quote]

甘點解你又會俾個仔讀傳統學校?

你返吳多泰一個月後請你來講下!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

sammilala:
吾駛擔心、           
妳去interview先、平時自己親身去望下和打聽下、
其他小朋友上課和家長接放學的情形、
才決定要不要去讀這學校、
合不合妳心中的茶、何況聖心真的收妳小朋友、
都要一個月後才寄信通知妳叫交500元留位費、
我多口講句、sammilala、其實妳想讀那一間、
都沒問題、口脾好、家長彈和讚、老名牌、
不要信別人、只相信自己眼和耳、
小小參考、別人對那所學校的、好與壞、
因每人對每間學校的要求和教學方法不同、
因這聖心、不是我想飲的茶、
可能這杯茶、是合乎妳口味、
但妳不去看清楚、是否錯過了、

部車係由黃泥頭開出架, 我就係住果度,
其實都冇諗住要佢讀international school,
我覺得讀傳統學校競爭力高d...
所以咪入聖母囉...

吳多泰果度幾乾淨,
同埋我尋日去見到上緊興趣班,
d miss都好有心機教d小朋友跳舞...

至於好唔好, 就要過多一段日子先知!

其實你都係唔想搭校車,
咁你可以先去interview先,
再睇下你自己感覺點啦!
因為我之前講果d都係學校既制度問題,
教學又係令一會事...

仲有, 雖然我覺得吳多泰係幾好,
但係如果你揀要搭校車的話,
我建議你出九龍塘讀丫,
因為校車到大圍之後,
就會直出九龍塘,
車程會仲快過係沙田區內既校車,
我有個同事個小朋友都係住大圍,
佢係迦南返學, 出到去九龍塘都係20分鐘,
其實都唔錯架, 不過係車費會貴d囉,
但係出到九龍塘既學校,
質數又真係會好d~

果時我都有諗過讀迦南, 同創價,
不過見聖心又收我個仔入am class,
先去左聖心讀之嘛!

sammilala 寫道:
真係咁唔好~~~   死啦, 我今日仲要去interview (囝囝黎緊2007-08報讀k1)咁咁一心打算近我地, 唔想小朋友撘校車....咁e+點算好啦, rose_carmen, 想請問吳多泰係咪都唔錯呢? 之前都想選lee間, 但係我囝囝變左要撘校車....我唔想...咁點好呢??? 其實我囝囝e+係海福讀緊n1, 仲諗住聖心好, 所以出年同佢轉....大家可否比多d意見, thx~~~

我都想係度講少少自己D意見,其實最初我都打算俾蔚晴讀聖心,好多人都話佢好,interview之後都問過好多人,其實呢間學校有幾好?唯一個原因係比較容易入聖心小學,而唔係間學校有幾好,其實我係想搵一間適合小朋友幼稚園.係interview時我都問過老師關於學校D教學方式等問題,但佢都答唔到我!

蔚晴 寫道:
我都想係度講少少自己D意見,其實最初我都打算俾蔚晴讀聖心,好多人都話佢好,interview之後都問過好多人,其實呢間學校有幾好?唯一個原因係比較容易入聖心小學,而唔係間學校有幾好,其實我係想搵一間適合小朋友幼稚園.係interview時我都問過老師關於學校D教學方式等問題,但佢都答唔到我!

其實讀聖心幼稚園唔係好容易入聖心小學!
早兩年前我識五六個人讀緊聖心k3,
唔計我姑拉個女入到聖心小學,(因為有分)
其他的只得一個到聖心小學!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題